O propunere pentru „capitaliștii cultural-europeni”: dați liber pe tramvai cititorilor de „Dilema veche”… de exemplu!

  de Lucian Valeriu | 17 iunie 2014, 12:47 PM | Recomandările editorilor | Strada

  0

  Vorbesc serios…
  Îi zic doamnei de la chioșc: Dilema veche, vă rog, și un bilet de tramvai… „Cât îi aia?… vă uitați, vă rog?” 5 lei – zic… „Și cu doi, 7” – zice ea, îi dau 10, îmi dă 3 și după aia pufnesc într-un fel de râs fals condescendent și zic, aparte: thăă… ăștia care citesc Dilema pe tramvai, n-ar trebui, într-un oraș care cică capitală culturală europeană să aibă barem călătoria cu tramvaiul gratuită?… Sau nu neapărat revista respectivă… că nu ni-s acționari acolo, da orice Shakespeare, Kafka… d`ăștia… Te vede controlorul benoclat la mijlocul romanului Idiotul de Dostoievski, de exemplu, și, în capitala culturală europeană care ești tu cetățean acolo, în capitala asta culturală europeană, te ia familiar cu „ooo… Prințul Mîșkin… old school!”… și te lasă-n durerea plăcută a lecturii tale, punându-te deasupra unui bătrân comunist care o băgat intelectuali la pușcărie sau a unei babe care-ți recită din ce-o zis Gâdea aseară (ăștia, oricum, având gratuit pe mijloacele de transport în comun… că ei ori muncit pentru țara asta!) sau a unui pâlc de cocalari agresivi… dacă mă-nțelegi.
  Adică, vreau să zic că dacă, cumva, s-o petrece minunea de a fi aleși ca gazdă a chermezei elitiste din 2021, turistul european, rus, american sau ce-o fi el, cam asta cred io că vrea să vadă pe tramvaie: oameni citind…
  Altminteri, despre ce vorbim?

  Trebuie să vă mai dau o informație… cu caracter aproape confidențial. Știți câte exemplare din „Dilema veche” vin, respectiv se vând, la chioșcul de la parterul blocului din Fortuna? – în afară de acesta, mai existând unul singur, vizavi, ascuns printre fast-food-uri, exchange-uri si birturi… Vă zic io: unul singur! Așa că… nohh… ce pagubă ar fi în bugetul public?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.