vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Noua UTA prinde contur! A câta oară? Garanții nu avem, dar reînvie speranța (Foto)

    de Lucian Dănilă | 8 iunie 2019, 2:54 PM | Sport | Topic special

    1

    Am vorbit despre „noua UTA” în 2013, odată cu apariția noului proiect care a devenit o alternativă la acea UTA a lui Marțian care deja respira greu. Proiectul care l-a avut încă din start în frunte pe Alexandru Meszar a funcționat patru ani. Două promovări din L4 în L3 și apoi din L3 în L2, două baraje pentru prima ligă pierdute cu Voluntari și ACS Poli, doi jucători vânduți cu mai bine de un milion de euro împreună, Dennis Man și Adi Petre, deci lucrurile funcționau.

    Cineva probabil i-a șoptit lui Meszar că trebuie să schimbe ceva radical. După două baraje pierdute, Meszar s-a gândit că ceva nu a făcut bine și a schimbat din temelii. A dat afară nouă jucători, majoritatea din Arad, și a adus alți nouă. A apărut din nou sintagma de „noua UTA”, iar efectul a fost un dezastru atât din punct de vedere financiar cât și al prestației echipei. După ce a renunțat la toți cei nouă jucători veniți în vara anului 2017 la Arad, anul trecut UTA, cu Ionuț Popa pe bancă, a mai adus șase jucători. S-a renunțat rând pe rând și la aceștia, iar în iarnă au mai fost aduși câțiva. Între timp Ionuț Popa s-a îmbolnăvit, rezultatele au fost când bune, când catastrofale, iar totul a culminat cu prestația lamentabilă din meciul cu ASU Poli. „Secundul” Cristian Păcurar a fost contestat de public, rezultatele au fost modeste, astfel că din nou trebuia făcut ceva.    IMG 9875

    UTA l-a instalat în postul de antrenor principal pe Laszlo Gyuszi Balint. Acesta vine la Arad cu un staff complet, dar pe lângă asta îl are alături pe Bogdan Apostu. Nici Balint nu este o garanție, nu a mai lucrat la un club cu asemenea tradiție, dar oriunde a lucrat a avut rezultate bune. Când era la Clinceni, cu Apostu președinte de club, s-a bătut până în ultimele etape cu Rapidul la promovare. La Snagov a terminat turul campionatului pe primul loc pe o sărăcie lucie, iar la Metaloglobus a făcut minuni. În sezonul trecut, echipele lui Balint au încasat doar 20 de goluri în 38 de etape! Ca o comparație, Metaloglobus, echipa pe care a preluat-o în iarnă, a primit 15 goluri doar în două meciuri înainte de instalarea lui Balint: 1-6 la Arad și 0-9 la Bacău.

    Așa cum spuneam, nici Balint nu este o garanție a succesului. Un antrenor nu depinde doar de el, depinde mai ales de jucătorii pe care îi antrenează, de valoarea lotului, de competența conducerii și de o serie întreagă de alți factori. Dar, parcă mai mult ca oricând în ultimii ani, Balint parcă ne oferă încredere. „Este și prieten, dar știe să fie și dur. Se simte că el este șeful, dar dincolo de atitudine, Balint este un super profesionist. Studiază foarte bine adversarii, știe ce să spună fiecărui jucător în parte, știe să țină grupul foarte unit și are ochi la jucători”, spun cei care au mai lucrat cu el.

    IMG 9907

    Sosirea lui Apostu după atâția ani la o conferință de presă a clubului UTA nu este deloc întâmplătoare. Este unul dintre cei mai în vogă impresari români ai momentului, iar apropierea sa de UTA, de fapt revenirea sa alături de gruparea arădeană, ar putea fi benefică pentru ambele părți. Bogdan are două motive să fie alături de club: este utist pe viață, așa cum chiar el o spune după ce a evoluat mai bine de cinci ani din cariera sa aici, dar foarte importantă este și prietenia care îl leagă de Balint, un antrenor pe care îl va ajuta cu tot ceea ce poate pentru ca acesta să reușească ceea ce și-a propus.

    „Mă simt ca acasă, mă bucur că după mulți ani pot fi din nou parte dintr-o conferință  a clubului UTA, chiar dacă din postura de agent. Visele nu se cuantifică în bani, UTA rămâne echipa mea de suflet și am promis că vom crea o echipă puternică, așa cum am reușit și în alte locuri. Acesta e doar începutul, dacă există o echipă unde mi-aș dori să reușească un astfel de proiect, această echipă e UTA” (Bogdan Apostu)

    Repet, chiar dacă tind să devin obositor: Balint și Apostu nu sunt o garanție a succesului, dar parcă spre deosebire de ultimii ani, lucrurile au logică, iar transferurile care se fac, se fac cu cap, pe posturi cheie, posturi care au fost deficitare, iar jucătorii care au venit au performat la acest nivel chiar în sezonul recent încheiat. Ei nu sunt foști campioni acum zece ani care speră într-o relansare a carierei, aceștia sunt jucători care au avut evoluții foarte bune în campionatul trecut și acum vin la Arad pentru a face cu adevărat performanță.

    Balint a avut parte de o primă conferință de presă care, cred, a fost mai lungă decât cea din 2006 când Nicolae Bara a venit în calitate de investitor la club. S-au vorbit multe, dar dincolo de vorbe, arădenii așteaptă acum faptele. A venit cu Apostu și cu cinci dintre jucătorii care deja au semnat contracte cu UTA și i-a prezentat pe rând.

    „Chiar dacă e vacanță competițională, suntem preocupați în găsirea celor mai bune soluții pentru viitorul sezon. Lucrăm intens să aducem jucători de valoare pentru acest nivel. Pun foarte mare preț pe caracter, e vital să facem un grup puternic în vestiar, care să înțeleagă spiritul UTA-ei și să lupte pentru a scoate maxim din fiecare partidă” (Laszlo Balint)

    În ceea ce privește jucătorii care vor rămâne la Arad din cei care au evoluat și în sezonul trecut, Gyuszi Balint a spus că încă se lucrează la listă. Nu ne-a putut oferi un răspuns concret și nu a făcit nicio nominalizare.

    Și acum vă prezint jucătorii conform site-ului oficial al clubului, uta-arad.ro:

    IMG 9915

    Portarul Florin Iacob (născut pe 16 august 1993) a lucrat cu Balint și în sezonul tocmai încheiat, la Metaloglobus București. Experiențele sale anterioare includ formațiile FC Brașov, Unirea Tărlungeni, Concordia Chiajna, ASA Târgu Mureș și Sportul Snagov. În sezonul trecut din L2 a încasat doar 20 de goluri, fiind lider incontestabil.

    „Am mare încredere în el, e un portar de mare valoare”, l-a caracterizat tehnicianul. ”Mă bucur că am ajuns la UTA, o echipă cu istorie și tradiție în spate, Campioana Proviniciei. Sperăm să facem treabă cât de bine putem, să ridicăm UTA Arad unde îi era locul și în trecut. Sunt obișnuit cu presiunea suporterilor, chiar îmi place”, a punctat goalkeeperul.

    IMG 9945

    Alexandru Bogdan Stancu e născut pe 4 martie 1994 și acoperă postul de fundaș stânga. S-a remarcat la FC Snagov, Dunărea Călărași sau Metalul Reșița. „Corespunde profilului dorit de noi, suntem convinși că se va integra foarte rapid”, anticipează Balint. ”Sper să mă pregătesc foarte bine, de aceea am venit aici. UTA e un club cu tradiție, suporteri frumoși și se dorește performanță”, a precizat fotbalistul.

    IMG 9958

    Marius Tomozei vine și el alături de antrenorul Laszlo Balint de la Metaloglobus București. Născut pe 9 septembrie 1990, fotbalistul a strâns experiență la grupări ca Voința Snagov, CSM Râmnicu Vâlcea, ASA Târgu Mureș, FC Botoșani, CS Mioveni, ori Dunărea Călărași. „Are calitate, e util, sunt convins că se va încadra în proiectul gândit pentru a crea un grup puternic”, a menționat antrenorul roș-albilor. ”Îmi doream să ajung la UTA, te simți fotbalist când joci aici. Nu am nicio problemă dacă jucăm pe sintetic. Postul meu de bază este de fundaș dreapta, dar joc oriunde îmi cere antrenorul”, a menționat Tomozei.

    IMG 9964

    Atacantul Valentin Buhăcianu e născut pe 28 octombrie 1993, la Vatra Dornei. A jucat la mai multe echipe din zona Moldovei: Bucovina Pojorîta, Atletico Vaslui, Știința Miroslava și Aerostar Bacău, în tricoul căreia a reușit performanța de a deveni golgeterul ligii secunde, în 2018-2019, cu 25 de goluri. „Mă bucur mult că am reușit să îl aducem, l-au dorit foarte multe echipe, a ales UTA. Vorbesc cifrele pentru el”, a explicat Gyuszi Balint. „Sunt în fața unei noi experiențe, mă bucur că am fost dorit la UTA și sper să facem lucruri bune. Pot să mă consider un fotbalist matur. Îmi doresc să ajut echipa cu tot ce am mai bun”, a declarat vârful de atac. Apostu spune despre el că până în ultimul moment a avut oferte de la Liga 1, de la Iași și Botoșani.

    IMG 9973

    Apărătorul central Florin Ilie e originar din Alba Iulia, oraș în care s-a născut pe 18 iunie 1992. A început fotbalul la juniorii Unirii, apoi a trecut pe la FC Timișoara, Concordia Chiajna, Corona Brașov, Gaz Metan Mediaș, FCM Baia Mare, Luceafărul Oradea, Pandurii Târgu Jiu, ASA Târgu Mureș și Sportul Snagov. „Am mai lucrat împreună, CV-ul său e foarte bogat, cu prezențe inclusiv la nivelul primului eșalon. Ne-am folosit de toate resursele noastre de persuasiune pentru a-l convinge să vină aici, pentru că a fost intens ofertat”, a dezvăluit Balint. „Mă bucur că am ajuns să semnez cu UTA, o echipă importantă, cu suporteri minunați, acesta a fost și principalul factor pentru care am venit, e cel mai important la o echipă. Suporterii te împing din spate, sper să-i avem alături de noi și să facem rezultate bune”, sunt primele cuvinte ale lui Ilie din postura de utist.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.