luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Noua stagiune a Teatrului Clasic și a Teatrului de Marionete se deschide duminică, la ora 11

  de Special Arad | 19 septembrie 2014, 3:00 PM | Cultură

  0

  Dacă e 21 septembrie, atunci înseamnă că este deschiderea stagiunii TeATRuACTIV, adică stagiunea 2014 –  2015 a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, dar și a Teatrului de Marionete.

  Seria va fi deschisă la ora 11,00, de un spectacol în premieră, dedicat celor mai mici spectatori. Este vorba despre premiera spectacolului FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI, care va deschide porțile Teatrului de Marionete. Adevărată bijuterie a artei animației, acest spectacol este realizat de un artist desăvârșit, cotat drept unul dintre cei mai buni marionetiști ai României – doamna Carmen Mărginean, care  este semnatara regiei. Atât de frumoasa poveste a copilăriei va fi adusă în scenă de actorii Adina Doba, Sorin Dorobanțu, Lenuța Dorobanțu și Cristian Bordaș, în scenografia realizată de Marian Sandu.

  La ora 17,30, pe platoul din fața teatrului arădenilor le va fi oferit un spectacol inedit, intitulat Monologue avec valise one-man-show Guerassim Dichliev (Bulgaria). Cu al său teatru pe bicicletă, actorul bulgar și-a asumat un țel ambițios și emoționant, totodată: acela de a parcurge distanța dintre orașul său bulgar, Svilengrad, și Paris, prezentând spectacolul său non-verbal în cele mai importante orașe de pe traseu. Iar cum șansa a făcut ca pe harta sa să se afle și Aradul, duminică, de la ora 17,30, arădenii vor putea viziona acest spectacol dedicat ideii de Europă  unită și îmbogățită perpetuu tocmai de diversitatea oamenilor săi. În caz de vreme nefavorabilă, spectacolul va fi susținut în foaierul central al teatrului arădean.

  Ora 18,30 va aduce cu sine deschiderea expoziției dedicate artei unui mare scenograf român – Dumitru Georgescu.  În vârstă de 80 de ani, Dumitru Georgescu a fost  timp de trei decenii scenograf al TVR, dedicându-și întreaga viață televiziunii, teatrului și filmului. Zeci de spectacole i-au purtat semnătura, iar cinematografia românească îl respectă, la rândul său, pentru creațiile din pelicule precum Cursa, Al patrulea sol, Un saltimbanc la Polul Nord, Saltimbancii, Patul conjugal, Domnișoara Cristina. Deținător al numeroase premii prin care i-a fost recunoscut nivelul artistic înalt al muncii sale, Dumitru Georgescu va fi prezent în duminica ce urmează și la Arad, prin intermediul  mai multor schițe, planșe  și desene realizate pentru spectacole ce au fost produse de cele mai importante scene ale țării. Alături de lucrările sale, în foaierul central al teatrului vor fi expuse și schițe ale celor doi artiști scenografi arădeni – Onisim Colta și Doru Păcurar care, la rândul lor, și-au dedicat cariera producțiilor teatrale arădene. La ora 19,00, sala Studio va fi gazda premierei spectacolului Reunificarea celor două Corei, de J. Pommerat, în regia unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori români – Radu – Alexandru Nica. Scenografia poartă semnătura Ioanei  Popescu, muzica și sound design-ul sunt realizate de Vlaicu Golcea, conceptual video de Mihai Păcurar  iar coregrafia poartă semnătura lui Florin Fieroiu. Actorii cărora le va aparține deschiderea stagiunii TeATRuACTIV sunt Dorina Darie – Peter, Alina Danciu, Cecilia Donat, Mariana Tofan – Arcereanu, Carmen Vlaga – Bogdan, Ovidiu Crișan, Andrei Elek, Zoltan Lovas și Ioan Peter.

  După cum se vede, duminică plină și bogată vom avea! Iar toate evenimentele propuse sunt dedicate artei teatrale arădene și publicului său, public care, pe tot parcursul stagiunii care stă să înceapă va avea parte de programe și proiecte noi, menite să apropie și mai mult teatrul și oamenii de teatru arădeni de spectatori.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.