joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem fapte!”. Medicii de familie din Arad încep greva japoneză

    de Raluca Medeleanu | 11 octombrie 2017, 1:36 PM | Administraţie | Sănătate

    0

    Medicii de familie din județul Arad și din alte județe ale țării s-au săturat de ignoranța cu care au fost tratați atâția ani de către guvernanți și de piedicile în care se poticnesc zilnic când se străduie să-și exercite cât mai profesionist meseria, astfel că au hotărât să înceapă o formă de protest pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

    Despre motivele din spatele acestor viitoare proteste, planificate să înceapă săptămâna viitoare, au vorbit câte un reprezentant al părților implicate, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 11 octombrie. Este vorba de Titus Ududec – preşedintele Colegiului Medicilor Arad, Laurențiu Ștefănescu – coordonatorul platformei civice naționale Contract România, Siegfried Mayer – secretarul general adjunct al Federației operatorilor români de transport și Adrian Dărăbanțiu – medic de familie din Arad.

    „Din păcate, noi am depus o sumedenie de acte la toate organele competente de-a lungul anilor – la Ministerul Sănătății, la Casa Națională – dar răspunsul lor nu a fost unul pozitiv, ci mai mult o lipsă de interes la adresa medicinei de familie. Din păcate, acest dezinteres al guvernanților persistă de ani de zile. Cu toate că toate organismele internaționale recomandă punerea accentului pe medicina de familie, România se află într-un top invers în ceea ce privește importanța acordată medicinei de familie, totul culminând cu programul de guvernare al actualului Guvern, în care medicina de familie efectiv nici nu apare! Deci nu există nici cea mai mică intenție privind medicina de familie!”, a spus doctorul Adrian Dărăbanțiu, venit la conferința de presă pentru a reprezenta toți medicii de familie din Arad.

    S-a pus lumină pe o suferință mai puțin cunoscută de marea masă, anume suferința medicului de familie, reprezentanții adresând următoarea întrebare: „Cât de mulțumiți sunteți ca pacient de medicul dumneavoastră personal de familie?”, opinându-se că aproape toată lumea este nemulțumită, dar subliniindu-se că și medicii de familie, la rândul lor, sunt la fel de nemulțumiți de situația în care au ajuns să-și trateze pacienții, iar asta din motive care nu țin de ei.

    Acest protest este cu totul îndreptățit. În calitatea de medic de familie, mă alătur colegilor mei, aș dori să atrag și eu atenția asupra problemelor, care în primul rând se datorează birocratizării excesive care există la momentul actual, problemele pe care le avem vizazi de informatizarea și raportarea excesivă care există în acest moment, atât față de Casele de Asigurări teritoriale, cât și față de Direcțiile de Sănătate Publică și, totodată, multele probleme care apar din cauza informatizării care nu întotdeauna funcționează cum ne-am dori și din acest motiv oamenii sunt puși să aștepte sau să revină, programările noastre se dau peste cap și apar disfuncționalități în cadrul cabinetului medical. Din punct de vedere al finanțării medicinei de familie, din păcate atunci când suntem considerați ca privați suntem impozitați ca societăți private, iar pe de altă parte suntem considerați bugetari, pentru că suntem plătiți de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale și, respectiv, de la Casa de Asigurări. Din acest punct de vedere, suntem de acord și cu una și cu alta dintre variante, dar problema e că finanțarea acestor cabinete a rămas în urmă, față de alte specialități. Nu contestăm importanța creșterilor celorlalte specialități care sperăm să fie sustenabile pe viitor, dar în momentul de față medicina de familie bate pasul pe loc, iar acest lucru se va reflecta în activitatea noastră, căci aceste cabinete au angajați (asistente medicale, personal de curățenie) care trebuie să aibă salarii, dar care stau pe loc”, a spus dr. Titus Ududec, președintele Colegiului Medicilor Arad.

    Situația în care se află astăzi medicina de familie în România este mai mult decât îngrijorătoare. Această specializare are rata cea mai mare de emigrare dintre toate specializările. Mai mult, nu vin din urmă destui medici care să aleagă profesia de medic de familie, iar media de vârstă la ora actuală a medicilor de familie existenți este de 50-55 de ani, asta putând crea o reală criză în următorii 10 ani, căci nu vor mai exista destui medici de familie în România.

    La ora actuală, în județul Arad există un total de 263 medici de familie, iar la nivel național undeva la 11 mii, asta la o populație de peste 19 milioane de oameni. Potrivit medicilor prezenți la conferința de presă de astăzi, România are cea mai mică rată de viață din Europa și este, de exemplu, numărul 1 mondial la numărul de boli cardiovasculare, iar asta în mare parte pentru că medicii nu mai au timp să se ocupe de prevenție, ci numai de tratare, din cauza încorsetărilor sistemului și excesului de birocrație.

    Protestul va consta în purtarea de banderole pe braț, începând de luni, 16 octombrie și va dura până când medicii de familie vor observa că se vor face pași concreți pentru rezolvarea problemelor semnalate.

    „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem fapte! Am demonstrat că avem destulă răbdare…”, a spus dr. Adrian Dărăbanțiu. „Pacienții nu sunt implicați, ci se vrea doar conștientizarea acestor probleme. De aceea s-a și ales această formă de protest (…). La ora actuală, în România au fost investiți 600 milioane de euro în sistemele informatice, iar noi ne sufocăm în continuare de birocrație!”, a adăugat acesta.

    Printre exemplele oferite pentru a demonstra excesul de birocrație, a fost modul în care este concepută rețeta online, care este compusă din 4 pagini extrem de detaliate, pe care medicii (chiar dacă există deja semnătura digitală), trebuie să o printeze, să o ștampileze și semneze, în condițiile în care pacientul ar putea să meargă la farmacie doar cu cardul. Un alt exemplu a fost că înainte de anii 2000, din cele aproximativ 15 minute acordate unui control medical, completatul documentelor ținea un minut, iar restul timpului era destinat controlului propriu-zis, iar acum situație este exact invers, căci completarea și verificarea tuturor documentelor ocupă aproape tot timpul acordat consultului.

    Erată: s-a scris inițial că 6 milioane euro au fost investiți în sistemul medical. Corect e 600 milioane euro!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.