Medicii veterinari arădeni sunt revoltați de modificările Legii 160/1998 și trag un semnal de alarmă: „Vom bea lapte cu antibiotice”

Știri Arad. Medicii veterinari din Arad și din întreaga țară se declară consternați de modificările Legii 160/1998 prin Ordonanța de Urgență 70/2017. În mai multe orașe din țară, printre care și în Arad, medicii veterinari au decis să iasă și să protesteze împotriva unor modificări pe care ei le consideră, pe bună dreptate, ca fiind periculoase atât pentru animale, cât și pentru oameni.
În același timp, Colegiul Medicilor Veterinari din România a luat act cu îngrijorare de modificările propuse de către ANSVSA prin OUG 70/2017, care modifică Legea 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar.
„Legea nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar este o lege organica si nu ordinara. Legea nr.160/1998 a fost adoptata de catre Parlamentul Romaniei ca lege organica, a fost modificata si completata ulterior prin Legea 588/2002 avand caracter organic, iar propunerea legislativa PLx 722/2015 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar aflata pe ordinea de zi a parlamentului cu propunere de respingere are caracter organic.Parlamentul Romaniei a modificat caracterul legii din organic in ordinar pentru a se vota mai usor.
Modificarile si completarile ale art.4, art.16 si art.37 mentionate la pct.3 si pct.4 din proiectul de lege sunt neconstitutionale intrucat nu respecta cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece nu sunt întrunite în mod cumulativ cele trei conditii:existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată si urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei”, se arată în petiția inițiată de Colegiului Medicilor Veterinari.
Ce se modifică
Wili Glaser, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați medici veterinari din Arad, spune că eliminarea dreptului exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amănuntul și de a utiliza produsele medicinale veterinare (drepturi constituționale conform Deciziei 511/2017), iar asta va crea efecte negative majore.
„Prin urmare dacă medicul veterinar nu mai are dreptul exclusiv de a utiliza/administra produsele medicinale veterinare orice persoană care va intra în posesia lor va putea să le și folosească, chiar dacă acea persoana le va achiziționa pe baza de rețetă. Totodată, nu exista obligatia legala ca dupa achizitionare persoana sa revina la medicul veterinar care a emis reteta si nici prevedere ca doar medicul veterinar trebuie sa le administreze.Ce garanții vor fi că administrarea produselor medicinale se va face cu respectarea dozei, pe durata recomandată, cu respectarea timpului de așteptare etc. Ca atare riscul pentru sanatatea publică va fi enorm”, a explicat Wili Glaser pentru Special Arad.
Veterinarii mai spun că eliminarea calității de asociat obligatoriu a unui medic veterinar din acționariatul farmaciilor și punctelor farmaceutice veterinare va da posibilitatea oricărei persoane, indiferent de pregătire, să înființeze astfel de unități, iar obiectivul principal va fi efectiv comerțul. Prin urmare numărul farmaciilor și punctelor farmaceutice veterinare va crește exponențial, lucru care va face imposibil controlul circulației medicamentului veterinar în România, va crește posibilitatea comercializarii produselor medicinale fără prescripție medicală veterinară, crescând și riscurile pentru sănătatea publică.
Vom bea lapte cu antibiotice?
„După aceste modificări, oricine, chiar și dumneavoastră, dacă v-ați plictisit de meseria de jurnalist, puteți să vă angajați într-o farmacie veterinară, chiar dacă nu aveți studii în domeniu. Gândiți-vă că un proprietar de vaci va merge la o farmacie veterinară și va spune că vaca lui are ceva. Farmacistul, nevând studii în domeniu, îi dă un antibiotic, iar proprietarul îl va administra vacii după bunul plac, fără să știe dacă medicamentul este bun sau nu pentru ceea ce are animalul și fără vreo idee despre cum ar trebui administrat acel medicament. În consecință, dacă proprietarul acelei vaci își vinde laptele la piață, ne putem trezi că vom bea lapte cu antibiotic”, a mai explicat veterinarul Wili Glaser.
România, singura țară din UE
în care se poate realiza comercializarea cu amănuntul a produselor biologice, după aceste modificări. Medicii veterinari susțin că va crește riscul expunerii proprietarilor de animale la efecte secundare, că va crește rata de ineficiență a acestora prin nerespectarea condițiilor de păstrare și utilizare, că va diminua rata promovării vaccinării de către medicii veterinari în detrimentul folosirii antibioticelor și că se va crea o confuie în ceea ce privește utilizarea rețetelor veterinare. „Vaccinarea animalelor de companie sau de fermă este un act medical și este inadmisibil să credem că un medic veterinar va emite o rețetă unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta să meargă să cumpere vaccinul de la farmacie” – se mai arată în petiția Colegiului Medicilor Veterinari din România.
Veterinarii mai spun că modificările aduse Legii 160/1998 încalcă inclusiv Directiva 2001/82 a Parlamentului European, care spune că „Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice”, că va crește riscul utilizării produselor medicinale fără responsabilitatea medicului veterinar, că va crește riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fără respectarea timpului de așteptare, că va crește numărul reacțiilor adverse în rândul proprietariilor de animale, că va crește riscul antibiorezistenței și a consumului de antimicobiene în detrimentul vaccinurilor.
Cum spuneam încă de la începutul acestui articol, mai mulți medici veterinari din Arad au decis să protesteze împotriva acestor măsuri, fiind prezenți luni seara în fața Palatului Administrativ.
Comentariile portalului
Mda bravo! Acest Bianca Drăgușanu al politicii mioritice vrea și tichie de mărgăritar ! Căci de ce are nevoie p.....îl!?
Na asta chiar ca e din toate punctele de vedere e o tampenie scrisa se amesteca totul a fost o finala bine organizat, ptr.cei neutrii chiar a fost o (...)
Am făcut armată în Cetatea Aradului și consider că este păcat să nu fie introdusă în circuitul turismului. Arădeni ar avea de câștigat, este adevărat (...)