luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e. Liderii pe care-i avem taie moțul copiilor nenăscuți și pun cruce spitalelor nefăcute

    de Valer Mărginean | 15 septembrie 2023, 9:37 AM | Recomandările editorilor | Viața, așa cum e

    3

    Ni se întâmplă uneori în viață să fim loviți exact când ne este lumea mai dragă. Pandemia ne-a „lovit” cu liderii plecați în altă lume. O lume care nu există pentru noi. Ne-a lovit cu, probabil, cea mai slabă clasă politică din istorie, cu parlamentari preocupați doar de câștiguri, cu un președinte dus cu gândurile la excursii și cu un guvern incredibil de slab, condus de un premier povestitor (Orban), urmat de un altul (Cîțu) ce s-a pus preș în fața președintelui.

    Ciucă și Ciolacu le-au urmat. Atât.

    Nu-i vorbă, nici la nivel local nu am stat mai bine. Aici, gașca ce-a schimbat pigmentul pentru a transforma portocaliul în galben nu a avut și nu are nici acum alte preocupări decât să arunce banii în stânga și-n dreapta pe investiții dirijate spre firmele „de partid”. Mecanismul este prea cunoscut ca să mai insist.

    Curios este însă faptul că nicio instituție a statului nu „s-a prins” de funcționarea mecanismului și, mai ales, că nu a intervenit pentru a „gripa motorul”. Zic și eu „curios”, deși este limpede ca apa cea mai curată că și instituțiile în cauză sunt tot „galbene”.

    Avem șefi, nu avem lideri

    Pandemia, urmată de criza economică a mai scos la iveală și altceva: lipsa unor lideri. E plin județul de șefi, dar lipsesc liderii. Și nu-i vorba doar de „galbeni” ci și de celelalte culori politice. Dincolo de definiții, un lider ar fi acela care inspiră atât de multă încredere încât ar fi urmat/ascultat de cetățeni, de marea masă a oamenilor de rând care de zeci de ani așteaptă un astfel de „mântuitor”.

    Ar fi acela care, conștient fiind că a fost ales în funcții publice de mare importanță, lucrează cu banii cetățenilor, pe care trebuie să-i gospodărească nu doar chibzuit, cu folos pentru cetățeni și, foarte important, cinstit.

    Însă, ia-l de unde nu-i. Pentru că un astfel de „mântuitor” ar trebui, în primul rând să fie cinstit, corect, incoruptibil. Adică, integru, calitate care l-ar face să nu intre în politică sau în competiția electorală cu gândul la îmbogățire.

    Apoi, după alegeri – că, oricum, e greu de „cântărit” candidații înainte de alegeri – să facă dovada că are această calitate care l-ar conduce mai bine prin hățisurile administrativ-politice decât orice masterate și doctorate ale celor cu care suntem „fericiți” de vreo 20 de ani.

    Despre Falcă, numai de bine

    Din punct de vedere politic nu mai există, chiar dacă nu se va lăsa și, probabil, va candida pentru un loc în Parlament. Încă mai are putere de decizie în Arad, prin oamenii pe care și i-a plasat în posturi cheie. Așa și reușește să impună câștigători de licitații pentru lucrări publice.

    Astea se vor duce curând, iar el va reveni printre muritorii fără putere de decizie. Mai ales dacă PNL nu va câștiga alegerile în Arad. Liderii adevărați nu sunt dictatori.

    Fifor trebuie lăudat, altfel se supără

    A fost și rămâne un geniu al politicii. Extrem de implicat și prezent în viața Aradului, are păreri personale și pertinente despre toate problemele municipiului și județului. Și, foarte important, are și soluții care se numesc fie Lipova, fie Florin Tripa.

    Își susține fervent colegii din organizație, de exemplu pe subprefectul Sulincean și viceprimarul Cheșa. Cel puțin de fațadă. Poate ar fi cazul să vorbească mai puțin despre munca lor și mai mult despre faptele de vitejie guvernamentală ale premierului Ciolacu și-a miniștrilor PSD. Și, poate, s-ar cuveni să le susțină mai puțin activitatea, că devine bătător la ochi.

    Gata, că până la urmă chiar va crede că așa-i. Oricum, sigur nu va înțelege niciodată că este exact pe același palier cu Falcă. Doar că-i mai supărăcios. Liderii adevărați nu-s supărăcioși.

    Bimboniada în care Cionca a fost nașul unui copil nenăscut

    Doctoratul domnului Cionca nu-l ajută cu nimic în munca de la CJA. În schimb, l-ar fi ajutat mult integritatea, calitate care l-ar fi îndemnat să nu „rezolve” licitațiile, pentru reabilitarea drumurilor, de exemplu, exclusiv pentru firme „de partid”.

    Citiți amănunte aici: Circ și pită… sau începerea lucrărilor pentru canalizare la Livada

    Mai mult, l-ar fi ajutat să nu se umple de penibil în toată țara cu acea tăiere de panglică prin care a „inaugurat” ceva ce nu există și probabil nu va exista prea curând. Dacă ar fi ieșit public cu autorizația de construire a acelei lucrări, treacă, meargă, deși un lider nu s-ar fi făcut de rușine lăudându-se cu un astfel de mărunțiș.

    Liderii adevărați își asumă greșelile

    Cionca și-a justificat participarea la „bimboniadă” arătând spre Bimbo de Livada. Cică era excesiv de fericit și a trebuit să-l „răcorească” un pic cu panglica aia. Ce să zicem? Poate era mai bine să-l ducă la analize. Iar până-i veneau rezultatele, poate venea și autorizația de construire, care nici acum nu există, din câte știm.

    Unii susțin că obiceiul tăierii panglicii inaugurale ar fi pornit din SUA, de la un investitor care avea imobilul pregătit pentru deschiderea oficială a doua zi și, ca să nu mai intre curioșii acolo, și să facă mizerie, a „legat” clădirea cu o panglică. Alții, mai de pe la noi, susțin că ar avea legătură cu obiceiul tăierii moțului la copii.

    Cum Cionca și Bimbo nu aveau nici măcar autorizație de construire, „bimboniada” a fost un fel de tăiere a moțului la un copil nenăscut, cu Cionca în rolul nașului de botez. Gospodar nevoie mare, și-a adus pâinea în traistă, de-acasă, de la Pecica, ca să nu-l pună la cheltuială pe Bimbo.

    Liderii adevărați știu să-și aleagă sfătuitori și astfel să se ferească de penibil.

    După tăierea moțului, urmează punerea crucii

    După ce-a fost naș la „bimboniadă”, era aproape obligatoriu să urmeze și-o înmormântare. Tot cu fast (pită din traistă și sare locală), tot cu tăiere de panglică inaugurală, neagră. După aproape un an de laude periodice, din care am înțeles că spitalul Matern-Pediatrie era atât de „sigur” încât așteptam doar anunțul că se face „concursul” pentu numirea managerilor, iată că a venit și tăierea.

    Citiți amănunte aici: CJ Arad a câștigat peste 90 milioane de euro prin PNRR pentru noul Complex Matern-Pediatrie

    Nu a moțului, ci a finanțării. Pe motiv că, zicea ministrul Sănătății, pregătirile sunt întârziate și nu s-ar termina până în 2026. Adevăratele motive ale tăierii finanțării din PNRR a finanțării construcției spitalelor, inclusiv a celui cu care s-a lăudat Cionca, le vom afla cândva. Deocamdată, sunt aruncate „pe piață” doar ce convine părților implicate.

    Citiți amănunte aici: Ministerul Sănătății recunoaște: Banii pentru cele 6 spitale tăiate de la fondurile nerambursabile din PNRR vor fi plătiți din bugetul de stat / Propunerea de eliminare a acestor proiecte a fost făcută de România

    Dar, un adevărat lider, convins de capacitățile sale și a celor din subordinea sa, și conștient de munca depusă până acum, ar fi luptat „la baionetă” cu toți ministri, nu doar cu Rafila. Cionca n-a făcut-o așa că va rămâne cel care a pus cruce spitalului Matern-Pediatrie. Povestea aiai cu împrumutul, s-o spună sfetnicilor care l-au pus să taie panglici.

    Liderii adevărați știu când și ce să vorbească, știu când să tacă și, mai ales, când să se retragă. Cionca nu știe.

    Bibarț este bine. S-a oprit din tăiat arbori seculari și-acum se joacă. În rond.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Județul Arad are o tradiție de peste 300 de ani (județul/comitatul Arad, chiar 800 de ani dacă socotim și perioada dinaintea ocupașiei otomane) și tot ceea ce e necesar pentru a rămane o unitate administrativ-teritorială de sine-stătătoare (infrastructură, economie, etc). Ceea ce nu prea are județul Arad sunt liderii și politicienii (cu excepții răzlețe) cu verticalitate și bărbăție care să-i reprezinte și apere interesele.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.