vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „La Moșu’ și Maica”, muzeul etnografic din Măderat

  de Ioana Costaș | 13 noiembrie 2023, 11:37 AM | Cultură | Măderat | Știri Arad

  0

  Zi de mare sărbătoare vineri, 10 noiembrie, pentru comunitatea din Măderat, la inaugurarea muzeului etnografic „La Moșu’ și la Maica”, înființat de Asociația „Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor”.

  Ideea unui muzeu etnografic a pornit de la membrele fondatoare ale asociației – Florica Petrișor, Simona Stoia și Florina-Adriana Filimon – din dorința de a expune într-un cadru organizat obiectele și uneltele gospodărești adunate în ultimii ani.

  Colecția etnografică s-a transformat încet, încet – cu ajutorul Primăriei Pâncota, care a oferit spațiul, și a primarului Dan Pocrișer – într-un adevărat muzeu. Muzeul etnografic din Măderat aduce trecutul în prezent si proiectarea lui în viitor și este deschis publicului larg, dar se adresează în mod deosebit copiilor și tinerilor care, trecând pragul muzeului, vor descoperi o lume pe care o cunoașteau doar din auzite, din poveștile bunicilor.

  Cele de la care a pornit ideea acestui muzeu spun că vizitarea lui este parte integrantă a educației informale, fiind un fel de „școală după școala. Înființarea unui muzeu etnografic într-o comunitate este un bun prilej de întoarcere la origini, la matca satului, a tuturor celor care aparțin sau au aparținut comunității respective, întorcându-se sau amintindu-și mereu cu drag de satul copilăriei”.

  Muzeul este inclus pe harta obiectivelor turistice din Podgoria Miniș-Măderat și pe site-ul visitarad.ro, program de vizită: sâmbătă și duminică între orele 15-17, în celelalte zile se poate programa o vizită la numărul de telefon 0747.954.816.

  De asemenea, urmează ca în cadrul muzeului să fie organizat un spațiu dedicat copiilor. De altfel, muzeul reprezintă spațiul ideal pentru organizarea unor șezători, cercuri educative și a diverselor activități pentru copii care se vor organiza în săptămâna „Școala altfel”, pornind de la obiectele expuse și tematica muzeului.

  Asociația „Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor” mai are în lucru în ființarea clubului „Micii Măderătani” unde, cu ajutorul profesorilor voluntari, copiii vor avea diverse activități cultural-educative.

  Citește și: Consiliul Județean Arad a închis drumul Măderat-Târnova pentru ca DSE să lucreze. Dar, pe „șantier”, de două zile nu există niciun muncitor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.