Iustin Cionca, dr. Gheorghe Domșa și dr. Laura Păcurariu au prezentat situația la zi a epidemiei de Covid-19 la Arad

  de Special Arad | 6 mai 2020, 4:06 PM | Administraţie | Coronavirus

  4

  Noi date despre evoluția Covid-19 în județul Arad, respectiv acțiunile medicale și ale administrației locale luate în vederea limitării efectelor îmbolnăvirii au fost prezentate la Consiliul Județean Arad, într-o conferință de presă.

  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Arad, au abordat trei teme de actualitate: situația la zi a spitalelor arădene în contextul COVID-19, măsurile care se iau în această perioadă și o premieră medicală arădeană – începutul recoltării de plasmă la Arad pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

  Potrivit președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, măsurile luate de administrația județeană au dat rezultate: „Astăzi, avem 179 de paturi goale și 100 de paturi ocupate de bolnavii COVID-19, din cele 279 de paturi care sunt pregătite pentru pacienți la spitalele Municipal și TBC. De asemenea, estimăm că la sfârșitul săptămânii vom ajunge la 300 de pacienți externați vindecați. Acest indicator ne plasează între primele județe la nivel național, ca număr de pacienți vindecați. În ce privește decesele, 64 de arădeni și-au pierdut viața, diagnosticați cu COVID-19. Ați văzut, la nivel național a început o dezbatere despre modul de raportare a deceselor. Pacienții cu afecțiuni oncologice, coronariene, diagnosticați COVID-19, sunt automat considerați decedați din cauza COVID-19. Din păcate, Aradul are cele mai multe afecțiuni de cancer, iar la bolile coronariene suntem pe primele locuri din țară. Din acest motiv, Consiliul Județean Arad a și accesat fonduri europene pentru un nou spital de Oncologie, care este în lucru, și pentru modernizarea secției de Cardiologie, aflată în stadiu avansat de realizare”, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

  În acest context, la propunerea Consiliului Județean Arad, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România a semnat, în calitate de Autoritate de Management, primele modificări ale contractelor de finanțare pentru proiectele care vizează sănătatea și managementul riscurilor și al dezastrelor din cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Consiliul Județean Arad continuă să investească sume consistente în Spitalul Clinic Județean de Urgență. Ca urmare a necesității de echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19, Consiliul Județean Arad a suplimentat achiziția de echipamente, în luna aprilie 2020, cu: 25 de aspiratoare mobile de secreții, 25 purificatoare de aer, 15 cărucioare de urgență și un aparat de tip video-laringoscop.

  Dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a confirmat că modul în care s-a acționat a demonstrat colaborarea foarte bună dintre administrație, Spitalul Județean, cel Municipal și Spitalul din Ineu. „Aceste rezultate ne dau speranța că lucrurile merg spre mai bine. De astăzi renunțăm la secția Infecțioase Adulți, care era într-adevăr inadecvată și, odată cu amenajarea secției de Balneofizioterapie, de la Municipal, aici vor fi internate persoanele care sunt în așteptarea rezultatului”, a spus Gheorghe Domșa.

  Dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Arad, a făcut publice datele legate de protocolul recoltării plasmei de la pacienții vindecați de COVID-19. Aceasta a spus că primul donator de sânge în vederea extragerii de plasmă cu anticorpi este o asistentă medicală care s-a vindecat de boala provocată de noul coronavirus. „Marţi am colectat sângele de la primul donator, o asistentă de la Spitalul TBC, care s-a oferit voluntar pentru recoltare. Aradul este printre primele judeţe din ţară care a muncit și a pus la punct protocolul pentru a începe şi varianta de tratament cu plasmă”, a spus Laura Păcurariu. Plasma extrasă va fi transfuzată doar la pacienţii în stare critică, săptămâna viitoare, urmând a fi supusă, înainte de transfuzie, mai multor teste.

  Dr. Laura Păcurariu a precizat că din 600 ml de plasmă vor fi pregătite trei doze de câte 200 de ml, care pot fi păstrate până la un an la temperatură de minus 25 de grade Celsius.

  Citește și „Sângele unei arădence va putea salva viața bolnavilor de Covid-19! La Centrul de Transfuzii s-a prezentat prima donatoare pentru începerea tratamentului de imunizare cu plasmă | Video”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cine vă mai crede, mincinoșilor?!
   .
   „De asemenea, estimăm că la sfârșitul săptămânii vom ajunge la 300 de pacienți externați vindecați.” … Cine face această „estimăm”? Tu mă?! Tu nu ești în stare să estimezi, că nu ai pregătirea necesară si nici un creier care să priceapă. Ești un papagal ce și-a învățat frazele (scrise de Ando, lingăul nr.1) și le repetă ca o flșnetă defectă. Ce cauți tu în conferința de presă? Să vină în fața ziariștilor, cei care sunt CAPABILI și nu tu un INCAPABIL, un politruc demagog, ce ne-ai demostrat suficient câte parale faci. Ai transormat Aradul, cu investițiile cu care te-ai lăudat necontenit și o dezorganizare organizată, în al doilea focar de Corona din România. Crezi că am uitat cât de impotent ești?! Nesimțitule! Noi te-am ESTIMAT și nu ești decât un mare zero barat! Un criminal prost și arogant.
   .
   „Aradul este printre primele judeţe din ţară care a muncit …” Ei nu spune?! Srios?! Cât de tare ați muncit la un protocol? Să ne donezi un eșantion de transpirație că pote reușim să-i vindecăm de cancer pe arădeni. „… a muncit” o spui de parcă ați săpat un tunel până la Wuhan. Doamnăăăă, ați recoltat de la un singur voluntar!!! De ce nu ați început tratamentul cu plasmă, dacă ați „muncit”???
   .
   „Aceste rezultate ne dau speranța că lucrurile merg spre mai bine” … ei nu mai spune, mă Domșulică?! După 6 sătămâni de carantină, „Voi” aveți SPERANȚE??? Noi ne-am săturat de speranțe, că din 90 încoace tot cu speranțe ne hrăniți. Când o să ne spuneți despre certitudini? Cert este doar un singur lucru, că ați demonstrat cât de INCAPABILI sunteți în situație de criză și cât de NEPREGĂTIT este sistemul de sănătate din Arad să facă față la cerințele anului 2020. „… lucrurile merg spre mai bine.” Pentru cine „mai bine”? Pentru „Voi” mafioții orașului? Cu siguranță! Apropo, ude te-ai tuns tu și Ciocaboca??? Că doar frizeriile au fost închise. Aveți frizeri personali? Noi cei pe care îi mințiți cu dezimvoltura obișnuită și ne vindeți „speranțe”, am stat acasă cuminți, să nu cumva să ajungem pe mâna sistemului de sănătate condus de voi, avem plete și ne-am săturat de „speranțe”.
   .
   În concluzie: – DEMISIA HAHALERELOR!!! Huoooooooooo!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.