vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivSângele unei arădence va putea salva viața bolnavilor de Covid-19! La Centrul de Transfuzii s-a prezentat prima donatoare pentru începerea tratamentului de imunizare cu plasmă | Video

    de Raluca Medeleanu | 5 mai 2020, 4:49 PM | Coronavirus | Reportaj | Sănătate | Topic special

    1

    Astăzi a fost o zi extrem de importantă la Centrul de Transfuzii din Arad. A fost recoltată plasmă de la prima persoană voluntară vindecată de Covid-19. Tratamentul de imunizare cu plasmă de convalescent pentru persoanele bolnave de Covid-19 a primit undă verde de la Ministerul Sănătății să fie folosit și la Arad, în urmă cu aproximativ două săptămâni. Mai exact, prin procedură se preia sânge sau plasma cu anticorpi de la persoanele deja vindecate și se injectează la persoanele grav bolnave de pe secția ATI, pentru ca organismul acestora să primească mai mulți anticorpi care să lupte cu boala.

    Special Arad s-a aflat acolo pentru a filma momentul și pentru a o întreba pe prima voluntară cum și când a luat decizia.

    N.L. este asistentă medicală la Spitalul Covid din Grădiște și a luat virusul în perioada în care spitalul respectiv trecea prin momentele cele mai dificile, lipsindu-le echipamentele necesare și respectarea protocoalelor, iar presa locală și națională clocotea cu articole pe subiect. Arădeanca nu s-a îmbolnăvit grav, a fost nevoită să rămână izolată la domiciliu, iar după ce s-a vindecat și i s-au făcut mai multe teste, a fost lăsată să își reia activitatea la spital. După ce a auzit că Centrul de Transfuzii a început să caute potențiali donatori, a pus prima mâna pe telefon și s-a oferit voluntară.

    „Sunt cadru medical de 25 de ani cel puțin, lucrez chiar acolo, m-am îmbolnăvit și stând așa acasă mi-am dat seama că Dumnezeu lucrează și altfel. Faptul că m-am îmbolnăvit nu e cel mai rău lucru, ci așa pot salva trei vieți, dacă donez sânge/plasmă. Mă simt bine, am fost tratată, mi-am început serviciul, la servici totul e făcut acum bine acolo unde erau probleme, căci erau probleme, dar acum chiar e super ok, e așa cum trebuie. Omul sfințește locul. S-au făcut circuite, a venit personal, deci îți e mai mare dragul să lucrezi acuma…”, ne-a spus asistenta.

    Revenind la donarea de sânge/plasmă, voluntara ne-a spus că a împlinit toate criteriile pentru a fi declarată eligibilă: „Doamna doctor a stabilit dacă pot sau nu să donez, eu m-am oferit, am sunat încă în perioada de autoizolare, am întrebat, doamnele doctor au studiat ce a fost de studiat, iar atunci au hotărât că mă acceptă ca donator după 14 zile de la vindecare, adică acum”, ne-a spus N.L.

    O metodă veche de zeci de ani, dovedită utilă pentru o boală nouă. Un singur minus: timpul

    Doamna director dr. Laura Păcurariu a fost amabilă să ne primească într-o întrevedere scurtă, pe fugă, și ne-a oferit mai multe informații despre procedură și utilitatea ei. Astfel am aflat că tratamentul prin plasmă nu e în sine ceva nou, doar în tratarea Covid-19, întrucât e opțiunea cea mai sigură și fără reacții adverse folosită în perioadele de pandemie. Anticorpii obținuți din procedură au adus adevărate beneficii în tratarea multor epidemii precum Ebola și chiar SARS-CoV-1, în paralel cu tratamentul medicamentos, propriu-zis fiind un „ajutor” adus corpului care are dificultate în a-și produce destui anticorpi.

    În lupta împotriva pandemiei de coronavirus, tratamentul cu plasmă de convalescent s-a dovedit deja util mai întâi în China, apoi în țări precum America, Franța sau chiar Israel.

    Dacă e atât de eficient, vă veți întreba desigur de ce nu scăpăm repede de îmbolnăviri? Răspunsul este simplu: pentru că nu există destulă. Singurul minus la tratamentul cu plasmă este că, deși oricărui pacient bolnav i se poate administra, nu orice pacient vindecat poate să devină donator, oricât și-ar dori. Astfel cantitatea de plasmă recoltată de la pacienții vindecați vine în cantități limitate.

    Mai mult, timpul de la vindecarea unui pacient și până când plasma recoltată de la acesta se poate administra unui pacient încă bolnav se întinde pe o perioadă nu tocmai scurtă, întrucât persoana declarată vindecată, conform protocolului, trebuie să aștepte o perioadă de 14 zile până când se poate oferi ca donator. Apoi vin criterii precum vârsta, numărul de kilograme, alte afecțiuni de care acesta suferă etc.

    O dată ce un voluntar trece toate criteriile selecției, recoltarea se poate face prin două modalități: voluntarul donează sânge total prin metoda tradițională, iar plasma este ulterior separată în laborator, sau voluntarului – cu ajutorul unui aparat de afereză – i se preia direct plasma din sânge (plasmafereză). Procedeul din urmă restrânge și mai mult criteriile de selecție pentru candidatul eligibil, întrucât acesta trebuie să aibă, printre altele, vene foarte bune, procedeul durând între 30 și 40 de minute, față de recoltarea obișnuită de sânge care durează maxim 10 minute.

    La Arad, de câteva zile au fost preluați posibilii candidați, notați în liste de la diferitele secții Covid-19, iar dr. Alexandra Bornea a început deja să îi contacteze, în primă fază, telefonic, pentru a identifica care sunt cei disponibili și care dintre aceștia se încadrează în criteriile de selecție. Doamna dr. Bornea ne-a dat vești bune, anume că toți pe care i-a contactat până acum și-au exprimat intenția de a ajuta. Mai mult, pe lângă doamna asistentă N.L., care a fost prima dintre voluntarii declarați eligibili și care a donat prima sânge, mâine urmează să se prezinte la Centrul de Transfuzie încă un voluntar, iar zilele următoare deja urmează să fie preluați și alții.

    Se pregătește începerea recoltării mai eficiente din punct de vedere cantitativ, cu ajutorul aparatului de afereză

    În ceea ce privește plasmafareza, momentan doctorii arădeni așteaptă să sosească, pe joi sau vineri, kiturile pentru recoltarea plasmei, care au fost obținute din sponsorizări. Aradul este printre orașele mai norocoase care au deja două aparate de afereză. Până acum acestea erau întrebuințate pentru a recolta trombocitele, însă o dată cu sosirea kiturilor speciale, vor fi programate și pentru recoltarea de plasmă. După cum ne-a explicat doamna dr. Laura Păcurariu, avantajul acestei proceduri este că ea extrage 600 de ml de plasmă, mai mult decât dublu față de cantitatea obținută din recoltarea de sânge obișnuită.

    Cu toate acestea, cele mai noi statistici raportate de Grupul de Comunicare Strategică arată începerea unei scăderi a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, ceea ce ar putea produce situația ca plasma recoltată să nu mai aibă pacienți care să aibă nevoie de ea. Totuși, dacă preconizările specialiștilor se adeveresc, iar România, alături de celelalte țări afectate, va trece printr-un nou val de epidemie, o dată cu venirea sezonului rece, recoltările de plasmă efectuate acum se vor dovedi mai mult decât utile, întrucât ele se congelează (la o temperatură de minus 20 de grade) și rămân valabile pe o perioadă de un an. Oricare ar fi cazul, mare adevăr stă în vorba din popor: „paza bună trece primejdia rea”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.