duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primarul comunei Livada, Iosif Bimbo, insistă să ierte un dezvoltator privat și vrea să plătească din banii publici investiții asumate prin PUZ

  de Raluca Medeleanu | 17 mai 2023, 10:07 AM | Administraţie | Livada

  0

  După ce în ultimele două ședințe de Consiliu Local Livada, consilierii nu s-au lăsat convinși de legalitatea mișcării și nu au votat toți proiectul de hotărâre ce prevede preluarea drumurilor din cartierul privat din Sânleani numit „Cartierul Florilor”, cartier care a fost construit de un dezvoltator privat, primarul Iosif Bimbo nu renunță. A inclus, cu anumite modificări, proiectul pentru a treia oară, în ședința care se va organiza astăzi, 17 mai, de la ora 17:00.

  Să recapitulăm însă. Primarul Iosif Bimbo a redeschis un subiect în acest an, care părea lămurit de Prefectura Arad în 2016, care sesizase că preluarea de către administrația locală din Livada a terenurilor care reprezintă drumurile din interiorul cartierului Florilor din Sânleani nu a fost oportună. Motivația prefectului, în 2016, era că dezvoltatorul imobiliar încă mai avea sarcini stipulate în PUZ și certificatul de urbanism, pe care nu le-a dus la îndeplinire la timpul în care a renunțat la proprietate.

  Astfel, imediat după răspunsul Prefecturii Arad, preluarea a fost anulată, iar de atunci nu s-a mai putut face nici asfaltarea drumurilor, iar unii localnici nu au mai putut nici să-și mai tragă utilitățile, întrucât terenurile au rămas ale nimănui în acte.

  Anul acesta, la sfârșitul lunii aprilie, primarul Iosif Bimbo a prezentat un proiect de hotărâre în fața consilierilor, prin care să se preia în patrimoniul comunei aceste drumuri, justificând că are undă verde de la Prefectura Arad. În urma răspunsului primit de Special Arad, Prefectura însă a negat că și-a schimbat poziția din 2016 (vezi AICI detalii). Astfel, proiectul nu a primit numărul necesar de voturi din partea consilierilor nici în cea dea doua ședință, organizată la câteva zile după, în 2 mai.

  Interesant de menționat că primarul nu a fost de acord cu amendamentul adus proiectului, prin care drumurile ar fi putut fi preluate cu condiția ca dezvoltatorul să rămână cu obligația de a realiza pe cheltuiala sa investițiile care i-au rămas ca obligație stipulate în PUZ. Am solicitat Primăriei Livada acest PUZ pentru a citi exact care sunt toate obligațiile la care s-a înhămat dezvoltatorul imobiliar înainte să înceapă construcția cartierului de case, însă nu am primit încă acest document. Probabil că urmăresc să ni-l dea după ce proiectul, astăzi, ar fi aprobat…

  Dezvoltatorul imobiliar ar fi trebuit să facă colectoarele pentru canalizare

  Din informațiile pe care le deținem, pe lângă obligațiile pe care le avea de a realiza lărgirea și asfaltarea drumurilor, în PUZ se mai specifică și că soluția plisterelor era doar provizorie, fiind necesară și realizarea, pe banii dezvoltatorului, de colectoare stradale de canalizare menajeră și de colectoare principale. Acestea, colectoarele principale, ar urma să colecteze și să conducă apele uzate spre stații de pompare care să poată prelua și evacua apa uzată spre viitorul sistem de canalizare menajeră a Comunei Livada. Colectoarele de canal ar fi trebuit să fie realizate pe toată lungimea străzilor, optându-se pentru un traseu care să permită racordarea tuturor gospodăriilor. De asemenea, trebuiau realizate și sisteme de preluare a apei pluviale.

  Proiectul de hotărâre al lui Iosif Bimbo este mult mai permisiv

  Pe ordinea de zi a acestei noi ședințe de consiliu, planificată miercuri, 17 mai, de la ora 17, sunt acum două proiecte de hotărâre. Cel vechi, care prevede pur și simplu preluarea terenurilor fără nicio condiție, plus încă unul nou, care prevede acum condițiile prin care să fie realizată preluarea. Doar că în acest nou proiect nu îi este impus dezvoltatorului să ducă la bună îndeplinire toate obligațiile din PUZ (așa cum se specifica în amendamentul respins în ședința din 2 mai), ci doar să realizeze drumurile. Practic, pare că primarul nu vrea în niciun chip să pună dezvoltatorul să plătească toate investițiile din PUZ, ci doar drumurile. Așa că, restul banilor o să vină din bugetul Primăriei Livada.

  Mulți consilieri sunt în continuare nemulțumiți de noul proiect al lui Iosif Bimbo

  În concluzie, prin condițiile impuse în noul proiect de hotărâre, dezvoltatorul este scutit de anumite obligații, pe care trebuia să și le îndeplinească fiindcă a încasat banii, în avans, de la cumpărătorii. Acum, dacă proiectul va trece de vot în această formă, Primăria Livada va fi nevoită să facă ea, din banii publici ai comunei Livada și nu personali ai primarului Bimbo, aceste investiții care trebuiau făcute din bani privați.

  Mai mulți consilieri locali din Livada sunt, din această cauză, în continuare reticenți să voteze, preferând mai degrabă amendamentul așa cum era el formulat în ședința anterioară.

  Rămâne de văzut cum se va înclina balanța la vot și care variantă a condițiilor de preluare va intra în vigoare.

  Și mai rămâne de văzut ceva… Având în vedere că vorbim despre patrimoniul unei comune și despre faptul că, în loc să pună un dezvoltator (chiar să-l acționeze în judecată) să-și respecte angajamentele, Primăria lui Bimbo închide parcă ochii la pierderea unor bani din bugetele viitoare, nu ar fi exclus ca acesta să fie un aspect pe care să-l cerceteze organele statului.

  Revenim.

   

   

  Citește și: 

  • Primarul Bimbo din Livada vrea să arunce banii comunei pe drumurile părăsite de dezvoltatorii imobiliari • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • A ieșit cum au vrut de la început! Canalizarea din Livada a primit acordul să fie alipită de cea din Grădiște • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Nicio mână nu a fost ridicată la întrebarea vicelui Faur: „sunteți de acord să alipim conducta de canalizare din Livada de cea din Grădiște?” • Special Arad · ultimele știri din Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.