luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primarul Bimbo din Livada vrea să arunce banii comunei pe drumurile părăsite de dezvoltatorii imobiliari

    Drumuri ale nimănui – asta este realitatea din cartierul Florilor, satul Sânleani, comuna Livada, județul Arad. Suntem deja în al zecelea an de când proprietarul unor drumuri din interiorul cartierului privat efectiv nu există, iar acest lucru aduce de la sine nenumărate probleme celor care și-au cumpărat case acolo. Nu pot avea drum asfaltat și, dacă nu au reușit la început, nu pot nici măcar să se mai branșeze la utilități. Sunt practic blocați în acte.

    Problemele au început din 2013 când, după ce patronul care a investit în dezvoltarea cartierului rezidențial privat de la marginea Sânleaniului a murit. Afacerea a trecut în posesia fiilor săi, care au profitat de o „portiță legislativă” pentru a se spăla pe mâini de obligațiile care le rămăseseră de făcut. Deși nu au dus drumurile din interiorul cartierului privat la cerințele din documentele menționate, au renunțat la dreptul de proprietate pe aceste segmente de teren din cartier.

    Noile modificări de atunci, apărute în Codul Civil, specificau că terenurile la care se renunță să fie libere de sarcini. În CF-uri, nu existau sarcini notate, însă obligațiile erau stipulate încă din PUZ-ul și certificatul de urbanism aprobate de Primăria Livada.

    În baza aceluiași Cod Civil, terenurile rămase astfel fără proprietar reveneau UAT-ului din care fac parte, iar Consiliul Local Livada a aprobat în acest sens două hotărâri, în 2016, prin care a preluat în patrimoniu aceste drumuri, ignorând acele obligații neîndeplinite (din informațiile pe care le avem însă, proiectele de hotărâre au intrat pe ordinea de zi, chiar dacă nu aveau toate semnăturile necesare din partea aparatului de specialitate a Primăriei Livada).

    Prefectura nu a considerat „mișcarea” oportună, întrucât însemna ca Primăria Livada să plătească din banii contribuabililor investiții care trebuiau realizate din bani privați. Investiții pentru care dezvoltatorul își primise banii de la clienți, în momentul în care le-a vândut casele.

    cartierul florilor sanleani livada 1

    Proprietarii aveau obligații neîndeplinite pentru terenurile la care au renunțat

    Prefectura nota în sesizarea din 2016: „Numitul Bulzan Roberto prin actul notarial nr.43/22.012013 renunță la dreptul de proprietate asupra terenurilor antemenționate, cu toate că prin acte administrative și tehnice anterioare și-a asumat anumite obligații investiționale, obligații care nu au fost realizate (…). În aceiași ordine de idei trebuie precizat că imobilele care fac obiectul hotărârilor mai sus amintite sunt terenuri care au destinație de stradă, iar obligația realizării acestor investiții era în sarcina exclusivă a d-lui Bulzan Roberto.

    La data renunțării dreptului de proprietate asupra terenurilor în cauză, acestea se aflau în stadiu parțial de drum pietruit. Astfel, prin HCL nr. 34/09.05.2006, proprietarul terenului a parcelat terenul în cauză în vederea înstrăinării pentru locuri de casă, cu obligația de a realiza investiții privind utilitățile și modernizarea drumurilor. Precizăm că la pct. 3,4 din proiect (aprobat prin PUZ) se specifică modul în care se va realiza modernizarea acestora, respectiv amenajarea carosabilului și a trotuarelor străzilor (…).

    Prin urmare preluarea în domeniul privat al comunei a respectivelor terenuri cu tot cu sarcinile prevăzute în PUZ și neefectuate de către cel îndreptățit, ar duce la obligarea autorităților locale și angajarea comunei la realizarea unor investiții din bugetul local și efectuarea unor cheltuieli majore”.

    Imediat după această sesizare, Primăria Livada, cu Iosif Bimbo fiind proaspăt ales primar, a revocat cele două hotărâri, deși chiar înainte, din funcția de viceprimar, votase „pentru”. Astfel, drumurile din cartierul Florilor au rămas din nou fără niciun proprietar.

    cartierul florilor sanleani livada 2

    Două ședințe de Consiliu Local cu scandal, în această primăvară

    Anii au trecut, situația a rămas în continuare blocată în acte, iar anul acesta, primarul Iosif Bimbo a adus din nou în atenția Consiliului Local preluarea terenurilor.

    De această dată, primarul a prezentat consilierilor la ședința din 28 aprilie (într-o vineri), ca dovadă că preluarea terenurilor nu mai prezintă o problemă, un răspuns de la Prefectura Arad, insistând că preluarea drumurilor este cea mai bună soluție. Consilierii au primit și o scrisoare deschisă din partea unui cetățean care le atrăgea atenția asupra legalității eventualei preluări. Ședința a fost „cu scântei” pentru că nu toți consilierii s-au lăsat convinși de discursul primarului, astfel că cele două proiecte de hotărâre nu au întrunit numărul necesar de voturi.

    S-a mai organizat rapid o a doua ședință, marți, 2 mai. Atmosfera a fost una apăsătoare, întrucât mai mulți locuitori din cartier au fost prezenți și de această dată au și făcut presiuni să le fie rezolvate problemele tărăgănate deja de ani buni.

    Un amendament care ar fi rezolvat blocajul, respins

    La cea de-a doua ședință, un consilier a adus un amendament care dacă ar fi fost adoptat ar fi impus foștilor proprietari să aibă în continuare obligația să facă drumurile pe propria lor cheltuială, chiar dacă se face trecerea lor în posesia UAT Livada: „În urma înscrierii dreptului de proprietate al comunei Livada asupra imobilelor CF 305127 Livada și CF 305129 Livada, rămân în sarcina inițiatorului de plan urbanistic zonal toate obligațiile urbanistice cuprinse în HCL pentru aprobarea planului urbanistic zonal”, se nota în amendament.

    De menționat că amendamentul este similar cu cel luat de comuna Moșnița din județul Timiș, unde s-a găsit această variantă pentru a rezolva un blocaj similar.

    Surprinzător sau nu, amendamentul nu a fost însă agreat de primarul Iosif Bimbo și nici de unii consilieri, astfel că nu a fost adoptat. Și această a doua ședință a fost presărată cu nervi și ceartă, unul dintre locuitorii din cartierul Florilor lansându-se chiar în amenințări dacă nu se votează. Doar că nici de această dată nu au fost convinși destui consilieri că preluarea terenurilor este conformă, iar cele două proiecte au căzut din nou la vot.

    Potrivit estimărilor unor consilieri, dacă ar fi preluat Primăria fără acest amendament, modernizarea tuturor drumurilor din cartierul Florilor ar costa circa 1 milion de euro, bani plătiți din bugetul comunei.

    cartierul florilor sanleani livada 3

    Ca paranteză, ar mai exista o altă variantă legală care, chiar dacă nu ar rezolva asfaltarea drumului, ar debloca cel puțin actele și ar permite introducerea utilităților la casele care încă nu le au. Proprietarii ar putea prelua segmentul de stradă din fața proprietății lor prin uzucapiune (întrucât s-au împlinit 10 ani de la înstrăinare), însă această variantă nu pare să fi ajuns în atenție.

    Revenind la dorința de a prelua terenurile fără vreun amendament în proprietatea UAT Livada, am fost curioși să aflăm care este explicația Prefecturii Arad, dat fiind faptul că primarul Iosif Bimbo a făcut mai multe afirmații, atât în ședințe cât și inclusiv postări pe Facebook, prin care susține că Prefectura Arad (spre deosebire de 2016) este acum de partea lui pentru preluarea terenurilor, blamându-i pe cei care nu îi susțin inițiativa de reavoință și manipulare a opiniei publice.

    Am trimis Prefecturii Arad o solicitare pentru un punct de vedere, care ne-a fost trimis în scris, pe data de 9 mai.

    postare bimbo

    Prefectura susține că nu și-a schimbat poziția în 2023

    Prefectura Arad susține că nu este vorba de nicio poziție contradictorie față de cele stipulate în 2016. Cele pe care le-a sesizat atunci sunt valabile în continuare, răspunsul oferit acum Primăriei Livada referindu-se pur și simplu la procedura – în general – a preluării unui teren la care fostul proprietar privat a renunțat.

    „Instituția Prefectului -Județul Arad a comunicat Consiliului Local al Comunei Livada sesizarea nr. 6020/11.08.2016 privind nelegalitatea Hotărârilor (…). rezultă că preluarea terenurilor, cu destinația de stradă, în domeniul privat al Comunei Livada, afectate de sarcinile prevăzute în PUZ și neefectuate de către numitul Bulzan-Robert Gheorghe, ar determina obligarea unității administrativ-teritoriale la îndeplinirea acestora și angajarea unor cheltuieli din bugetul local.

    Prin dispozițiile art. 554 alin 2 teza a II-a  Cod Civil: «imobilele cu privire la care s-a renunțat la dreptul de proprietate conform art. 562 alin. 2  se dobândesc, fără înscriere în cartea funciară, de comună, de oraș sau municipiu, după caz, și intră în domeniul privat al acestora prin hotărârea de consiliu».

    Din cuprinsul adresei nr.3383/V/23/26.04.2023 nu rezultă ca Instituția Prefectului  – Județul Arad să fi dispus preluarea terenurilor de către Comuna Livada, ci numai a prezentat procedura prin care acestea pot fi preluate”, ne-a transmis Prefectura, răspunsul complet îl puteți citi mai jos:

    Prefectura concluzionează că decizia finală revine în cele din urmă Consiliului Local Livada, întrucât între prefect, consiliul local și primar „nu există raporturi de subordonare, în relațiile dintre aceștia există raporturi de colaborare”. Practic, pasează responsabilitatea către Consiliul Local, însă în caz de ilegalitate, trebuie să menționăm că Prefectura are puterea de a acționa ulterior în contencios administrativ.

    Pe lângă solicitarea către Prefectură, am trimis o solicitare și Primăriei Livada pentru clarificări, însă până la această oră nu am primit un răspuns.

    Probabil primarul Iosif Bimbo nu a avut timp să ne răspundă, fiind prea preocupat să compună un „pamflet” despre „viermi” și „căței” care „latră”, pe care a considerat oportun să-l posteze pe Facebook alături de un print-screen cu cererea noastră și scrisoarea deschisă a cetățeanului din Livada care cere precauție în legătură cu legalitatea preluării acestor terenuri.

    În momentul în care ni se va răspunde și pe cale oficială solicitării noastre în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, vă asigurăm că vom reveni pe subiect.

    postare facebook primar livada

    ***

    Este cel puțin curioasă poziția primarului comunei Livada, cel care acum dorește să preia drumurile fostului dezvoltator fără să aibă măcar în vedere posibilitatea de a recupera parte din bani. Bani care oricum au fost plătiți dezvoltatorului de către actualii proprietari de case, în momentul în care au cumpărat imobilele și utilitățile, adică și drumurile „la cheie” din fața caselor.

    De ce nu vrea edilul Bimbo să accepte să îi tragă la răspundere pe foștii dezvoltatori, nu e deocamdată o problemă care să ne preocupe, însă ar trebui să le dea de gândit locuitorilor din Livada, cei care o să plătească din banii lor (știm că ne repetăm) modernizarea unor drumuri pentru care banii au fost achitați deja.

    Am putea spune că, prin atitudinea sa, pare că primarul Bimbo are banii publici în propriul buzunar, nu în casieria și conturile Primăriei Livada.

    Cum promiteam mai sus, o să revenim, chiar dacă pentru asta va trebui să apelăm la Justiție ca să primim ce am cerut în baza Legii 544/2001.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Strazile respective sunt ale comunei – nu sunt pentru exclusiva folosinta a celor care si-au luat imobile acolo! Administratiile locale, PUZ-urile si toate celelalte lucrari au fost facute haotic de catre functionari ori slab pregatiti ori ghidati de interesele de moment! Impozitele si taxele se platesc si de catre acesti proprietari la bugetul local!
      Situatia aceasta va creea aceeasi confuzie ca si cea din Subcetate!
      Daca ei trebuie, atunci cei care vor trece pe acele strazi vor plati taxe de acces!
      Faptul ca au renuntat la proprietatea asupra drumurilor nu se traduce in niste sume deloc neglijabile?
      Sunt tot felul de proiecte prin care se obtin finantari de ce nu s-ar putea obtine si pentru aceasta situatie?
      Este mai mult decat penibil si absurd sa tergiversati timp de 10 ani aruncand responsabilitatea!
      Se cheltuiesc milioane pe carpeli de drumuri, pe anchete fara rezultat, se risipesc bani pe “tichii de margaritar”, se platesc salarii pentru toate aceste sedinte, documentari, adrese dar nu se gasesc bani pentru utilitatile si drumul unui cartier rezidential!
      P.S. Nu va grabiti sa-mi raspundeti, nu am nici o implicare in zona, mi-am exprimat opinia dezaprobatoare fata de aproape tot ce tine de administratie si politicieni!

      +6 voturi
      +1
      -1
      • Cred că ați confundat puțin situația. Vi se pare normal ca un dezvoltator privat să își ia un angajament pe propria lui cheltuială și apoi să fie făcut din banii contribuabililor? Vă sfătuiesc să citiți cu atenție cele observate de Prefectură. Au fost observate chiar obiectiv. E vorba de un angajament care nu a fost dus la bun sfârșit. PUZ-ul are statut de reglementare, de lege, nu e doar o hârtie de pus în sertar…

        --16 voturi
        +1
        -1
    2. @Rosaventi cum puteți sa spuneți ca Faptul ca au renuntat la proprietatea asupra drumurilor nu se traduce in niste sume deloc neglijabile?
      Încasează primăria taxa celor care tranzitează drumul? Din contră și a luat o cheltuială pe cap cu asfaltarea cu deszăpezirea etc
      Dacă are asa mare valoare drumul de ce nu și-au pus barieră și sa și-l asfalteze dezvoltatorul.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Studiile de fezabilitate comandate, achitate si puse in sertar din ultimii zeci de ani nu sunt doar de pus in sertar? PUZ-uri elaborate si apoi contestate ca expirate pentru ca nu mai servesc aceeasi beneficiari nu sunt doar de pus in sertar? Si tomuri intregi s-ar putea umple cu exemple…puse in sertar pe zeci si sute de milioane de euro! Si procesele in litigiile de indreptare a erorilor care decurg din manevrele eronate ale functionarilor de toate tipurile costa milioane si nu numai bani ci destine!
      Este corect sa fie presa vigilenta cu cei care se afla la putere dar nu in caz de forta majora – angajamentul e doar pana se rupe firul…
      Iar la acest tip de investitii un stat care functioneaza dupa reguli si norme facute in folosul cetatenilor, elaboreaza cu investitorii contracte cu garantii, asigurari astfel incat atunci cand e cazul sa poata prelua responsabilitatea!
      P. S. “Observatorii” au in fata o oglinda care se numeste Arad si tare distorsionata si neclara a ajuns imaginea!

      0 voturi
      +1
      -1
    4. sunt zeci de case noi construite care platesc catre primarie o gramada de impozite si taxe pentru eliberarea autorizatiei de construire…Acele drumuri trebuie receptionate asa cum sunt de catre primarie si asfaltate…Propietarii acelor case nu platesc impozite dezvoltatorului ci primariei.
      .
      La constructia unei case merge cel putin 20 000 de euro bani catre stat din TVA-ul materialelor de constructie catre stat…Statul nu poate la nesfarsit sa zica e cartier privat

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.