sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Prințul absent și Albele sale ca Zăpada

    de Lajos Notaros | 7 septembrie 2023, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    2

    Snow White and the Seven Dwarfs, film din 1937 (foto: © Walt Disney Co. / Courtesy Everett Collection)

    Doar pentru uzul celor prea tineri, școliți în politică la cursurile rapide de la diferitele fundații și ONG-uri occidentale, explicitez nițel titlul. Nu e prea bine, un titlu trebuie să fie de la sine înțeles, dar asta este.

    Epoca „Like” a schimbat profund modul de percepție și gândire al oamenilor, conceptele mai abstracte, neilustrate cu căței, pisicuțe sau alte animăluțe șoade, sunt de nepătruns pentru cei care trăiesc din like în like și selfie-uri în care sunt doar faini, foarte frumoși și arată excepțional.

    Nu știu dacă mai există cineva sub 30 ani care să fi auzit de măștihoaia cea rea din Albă ca Zăpada, cea care își tot întreba oglinda: „Oglindă, oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din țară?”.

    regina cea rea alba ca zapada disney

    Era și asta un fel de selfie, numai că oglinda, spre deosebire de sculele superscumpe, de preferință iPhone, îi mai și răspundea femeii, afirmând obraznică, dar pe bună dreptate, că în continuare tot Alba ca Zăpada este cea mai frumoasă.

    Pentru cei care n-au văzut nici măcar filmul lui Walt Disney, Snow White and the Seven Dwarfs – pe Facebook toată lumea știe engleza! – le spunem aici că povestea este una veche germană, popularizată worldwide de colecția fraților Grimm de la începutul secolului de acum două secole.

    Insistăm pe acest aspect cultural pentru cei care consideră că elevația, educația și rafinamentul se termină cu manipularea unui touchscreen, iar de acolo încolo sunt convinși că societatea se reduce la colecția de friends – mii dacă se poate – pe care i-ai strâns pe face.

    Pentru ei subliniem încă odată: poveștile cu care erau hrănite sufletele copiilor acum câteva zeci de ani, știau mai multe despre lume și viață ca Wikipedia și Google la un loc.

    alba ca zapada piticii

    Din Snow White aflai că inocența, onestitatea, frumusețea sufletească sunt valori eterne, opuse minciunii, agresiunii și urâțeniei de caracter. Mai aflai că cel bun este salvat de obicei de oameni mărunți – pitici chiar – pentru că cei din jurul celor puternici și porniți pe răzbunare sunt niște lingăi care îl vor părăsi la primul semn de slăbiciune.

    Ți se mai spunea acolo că arma celui bun este iubirea, sărutul unui prinț neprihănit reușind să trezească din morți orice suflet curat.

    Liderii noștri cu cont pe Facebook ar trebui să ia aminte la aceste adevăruri simple.

    De fapt, ar fi de dorit ca liderii noștri să aibă cei șapte ani de acasă. Măcar ei, dacă pe cei mulți și gălăgioși nu-i mai putem aduce la nivelul care încă acum câteva decenii era considerat ceva normal și fără probleme. E vorba de aceea minimă educație care te învață cum să intri în vorbă cu cineva, nu înainte să dai bună ziua, ce și cum să spui dacă dorești să obții ceva de la interlocutor, în general acele minime reguli elementare care susțin o interacțiune normală și decentă între doi oameni.

    Iar ca să ajungem și la temă, atragem aici atenția Reginei Vitrege din noile povești zise liberale că centralismul este o noțiune veche, cunoscută încă din vremea lui Nicolae Ceaușescu sub forma de centralism democratic. De altfel, este un vechi obicei al celor care vor să înșele punând nume pe invers lucrurilor.

    Magicianul Carpaților, mare iubitor de desene animate, vorbea de democrație și puterea poporului într-o țară transformată în oglindă magică spartă care îl mințea invariabil, afirmând că el este cel mai deștept, cel mai frumos.

    Și făcea asta mai ales la ceremonii, inclusiv cele de tăiat panglica…

    inaugurare lucrari canalizare livada iosif bimbo si iustin cionca

    Nu e cazul să îl urmați, spun asta pentru toți cei care au ajuns politicieni pe ruinele lipsei de cultură și de moravuri ale socialismului neaoș, e mai bine dacă vă puneți pe învățat sau măcar pe însușirea unor noțiuni elementare de comportament decent și chiar de protocol. Având în vedere că Dumneavoastră, stimații noștri, nu sunteți oarecine, chiar dacă ați fi așa, fiindcă nu sunteți acolo din întâmplare, ci pe baza unor alegeri.

    Adică reprezentați, nu știu cum să vă spun. Inclusiv pe mine, cel care și-a zis că nu vede bine atunci când a văzut fotografia aia de la Livada. Da, aia, la care se inaugurează ceva despre care în cercurile bine crescute nu se vorbește. Hai să trecem peste faptul scandalos în care se va lega canalizarea de acolo de cel din oraș, să rămânem totuși la faptul evident că este vorba de rahat. Asta ca să ne exprimăm elegant, vorba vine.

    canalizare livada inaugurare incepere lucrari

    Bine, într-un fel e de înțeles, Domnule Cionca! Ați învățat asta de la cel care v-a școlit în ale politicii. Știți de cine vorbesc, cred. Numai că vedeți, Domnia Sa – asta este, e la Bruxelles, cum să îi spui altfel? – este mult mai rafinat când vine vorba de gesturi de propagandă și imagine pe site-urile sociale. Vine cu cărți scrise de alții, nu cu orice căcat. Cu selfiuri pe avion și în săli din Bruxelles, eventual cu fotografii de familie, ca să îți meargă direct la suflet, să cauți înfrigurat inimioara printre like-uri.

    Deci nu vine cu căcaturi. Sau, mă rog, mai rar.

    Și mai e ceva, domnilor!

    Vedeți că pozele astea au așa o natură duplicitară: primesc like-uri până când sunteți în frunte, dar vine un moment când like-urile se transformă în cu totul altceva.

    Gândiți-vă doar la cum se vorbește acum despre cei foști. Chiar dacă nu și-au făcut selfiuri cu o canalizare neîncepută…

    Citește și: Circ și pită… sau începerea lucrărilor pentru canalizare la Livada · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.