joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  A ieșit cum au vrut de la început! Canalizarea din Livada a primit acordul să fie alipită de cea din Grădiște

  de Raluca Medeleanu | 31 august 2022, 12:33 PM | Administraţie | Topic special

  6

  Florin Varga de la Compania de Apă dând explicații consilierilor

  După discuții și dezbateri pe parcursul întregii veri, din cauza dubiilor legate de modul în care va fi afectată canalizarea existentă din municipiul Arad, iată că în ședința CLM de astăzi, 31 august, proiectul ce dă dreptul Primăriei Livada să facă lucrări pentru a lipi viitoarea canalizare din comună de cea existentă a municipiului, printr-o alipire în Grădiște, a primit acordul majorității consilierilor locali.

  Au fost dezbateri și întâlniri de-a lungul verii, atât între consilierii arădeni, primarul Livadei și vicele Faur (care erau în favoarea proiectului), respectiv Compania de Apă (care garanta reușita), cât și între toți aceștia și cetățenii din Grădiște ori din întregul municipiu, însă de fiecare dată a rămas în aer o nelămurire, o lipsă de convingere a tuturor părților că aceste lucrări nu vor avea un efect negativ. Tot din aceste considerente, proiectul a fost restas pentru o a doua oară, de pe ordinea de zi a ședinței de la începutul lui august, iar acum, la ședința din 31 august, unii consilieri au continuat să pună întrebări.

  De exemplu, Levente Bognar a întrebat dacă Compania de Apă garantează că diametrul canalizării existente e suficient de mare să preia și debitul din Livada și Sânleani, iar directorul tehnic de la Companie, Florin Varga, a răspuns afirmativ, cu mențiunea că „poate prelua în condiții normale de exploatare”. Consilierul Buruc a ținut să aducă din nou în atenție prevederea dintr-o Hotărâre de Consiliu care obligă readucerea la starea inițială a drumurilor și a spațiului verde care va fi afectat în Grădiște de lucrările respective. Trebuie să amintim aici că la întâlnirea cu cetățenii din Grădiște, primarul Iosif Bimbo a afirmat că Primăria Livada nu are bugetul necesar pentru a asfalta întreaga bandă de drum, ci doar cât este suprafața țevii. Acum, totuși, secretarul Municipiului Arad Lilioara Stepănescu a afirmat că acest lucru va fi impus prin contractul pe care Livada îl va semna cu Primăria Arad, fiind clauze specificate în document la „garanții” și „penalizări”, iar primarul Bimbo, aflat și el în sală, a dat din cap afirmativ, în semn că își asumă aceste reparații. Și consilierul Cătălin Costea a pus întrebări, cerându-i directorului tehnic Varga să definească ce înseamnă „condiții normale” și să ofere o cantitate maximă de debit pe care o poate garanta că va putea fi preluată optim de canalizare în urma acestor alipiri. Florin Varga a estimat între 30 și 50 de litri/mp, după 50 litri putând apărea probleme, dar specificând că în 2022 nu s-au depășit 30 de litri și că „tendința e ca în următorii ani să fie cantități tot mai mici” (citare aproximativă).

  În ședință a luat cuvântul și un cetățean care a vorbit în numele locuitorilor din zona vizată a cartierului, întrebându-i pe consilieri dacă vreunul dintre aceștia locuiește în Grădiște. Nimeni nu a răspuns afirmativ. Cetățeanul le-a atras atenția că sunt străzi în care deja iese apa din canalizare atunci când plouă intens și i-a rugat să nu voteze proiectul, întrebându-se de ce nu își face Livada propria stație de epurare ca să nu încurce dezvoltarea cartierului arădean.

  Aceeași părere o au mai multe familii din Grădiște, existând la această oră și o petiție semnată de circa 95 de familii care se opun proiectului, însă numeroasele negocieri și discuții „cu ușile închise” între partidele politice care au consilieri în CLM au dat roade în favoarea doleanțelor primarului Livadei, astfel că proiectul a trecut la vot cu 13 voturi pentru. Consilierii PMP au votat împotrivă, iar cei de la USR s-au abținut de la vot. S-au adunat suficiente voturi pozitive, fiind nevoie de o majoritate simplă la vot, nu una de două treimi cum ar fi fost de așteptat fiind vorba de patrimoniul orașului… explicația are de a face că nu se cedează complet terenul prin care se vor face săpăturile către UAT Livada, ci doar pe perioada în care se fac lucrările.

   

  Citește și:

  •Canalizarea din Livada a iscat din nou dezbateri intense la Arad: deși Compania de Apă a garantat reușita, consilierii nu au fost încă convinși, iar primarul Bimbo a fost acuzat că „produce panică aiurea” – Special Arad · ultimele știri din Arad

  •Nicio mână nu a fost ridicată la întrebarea vicelui Faur: „sunteți de acord să alipim conducta de canalizare din Livada de cea din Grădiște?” – Special Arad · ultimele știri din Arad

  •Proiectul legării canalizării Livadei de Grădiște, retras din nou. În culise, se poartă negocieri politice acerbe – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Florin Varga a estimat între 30 și 50 de litri, după 50 litri putând apărea probleme, aiuritor explicatie de debil mintal,la ce se raporteaza acei litri?la minut?la ora?la 24 de ore?este clar pentru orice om normal ca acea canalizare din gradiste nu a fost dimensionata sa preia o comuna mai mare decit cartierul,decizie de tembeli

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.