„Infodemia Coronavirus” de pe rețelele sociale. Raed Arafat: „Unele informații sunt date de neavizați, care induc panică”
Ameninţarea coronavirusului a declanşat o epidemie de fake news, în special pe reţele sociale. Mesaje atribuite autorităților, dar false, circulă pe Facebook și WhatsApp. Autoritățile recomandă să nu luăm în considerare decât anunţurile oficiale.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false „infodemie”, pornind de la cuvântul epidemie.
Un mesaj menit să stârnească panică a circulat în ultimele zile pe rețelele sociale. Avea un număr de înregistrare pentru a-i face pe oameni să creadă că vine de la Ministerul Sănătății și susținea că „nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat” și că „răspândirea din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă”, scrie digi24.ro. Nu lipsesc nici greșelile gramaticale, întâlnite adesea în astfel de mesaje false.
De altfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un apel la oameni să nu creadă informațiile de pe rețelele sociale care vin din surse neautorizate.
„Știri false au apărut mult. De câteva zile rugăm populația să nu dea crezare paginilor de Facebook și site-urilor neverificate. De oriunde citesc, să verifice pe site-urile oficiale: MS, DSU, MI. În niciun caz să nu creadă informațiile care circulă și nu sunt verificate. Dacă cineva ar citi tot ce a apărut azi, s-ar ascunde în casă, ar închide ușile și ar zice că lumea s-a terminat, pentru că informațiile sunt date de neavizați, care induc panică și alții poate au un scop în ce fac”, a spus Raed Arafat.
• Citește și COVID 19. Înainte să te panichezi, informează-te! Ai aceste simptome?
Prof. Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, expert în analiza dezinformării a explicat într-un interviu acordat rfi.ro: „Termenul de infodemie a fost lansat recent de Organizația Mondială a Sănătății cu referire la criza creată de noul coronavirus. Eu nu pot decât să preiau definiția pe care a introdus-o OMS, care a definit infodemia ca fiind o «supraabundență de informații, unele corecte, altele nu, care bombardează oamenii în momentul în care au mult mai multă nevoie de informații». (…) Ar fi vorba despre un bombardament informațional, un trend despre care se discută de foarte mult timp în literatura de specialitate, dar și Organizația Mondială a Sănătății precizează că după părerea experților de la OMS, este prima oară când vorbim despre o infodemie la nivel global. Eu cred că ne-am mai confruntat cu astfel de infodemii, inclusiv în spațiul public românesc, deci o supraabundență de informații, însă ce este nou acum este faptul că este vorba despre o infodemie la nivel global”.
De menționat, în context, că în luna septembrie 2019, Google s-a aliat cu platforma Facebook într-o încercare de a opri dezinformarea despre tema vaccinării, în general, scrie raportuldegarda.ro.
Dar ce se întâmplă într-o țară precum România, care are puține în comun cu comunitatea chineză, atât din punct de vedere biologic, cât și demografic? Cât de probabilă este o epidemie cu coronavirusul în țara noastră? Dacă ne raportăm la unele canale media, am putea crede chiar că România trece deja printr-o epidemie cu noul coronavirus, uneori luând-o chiar înaintea Chinei. Și totuși, în afară de cazurile de gripă de sezon, încă nu au fost confirmate cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul țării, până la data scrierii acestui articol (24 februarie). Acest fapt nu înseamnă că nu ar putea apărea, dar acestea trebuie raportate la momentul apariției, raportările fiind bazate pe cifre oficiale provenite de la autoritățile dedicate. Citește continuarea pe raportuldegarda.ro!
Comentariile portalului
Probabil ai sa razi,dar crematoriul pentru animale,tot la Oradea este...Veterinarii din Arad,tot la Oradea trimit la incinerare...Si nu e tocmai ieftin...
Acum au nivelat parcarea și au apărut niște stalpi de gard. Cred că nu mai sapa nimic pe acolo, vreo fundație. Sper să termine ce au început.
Aradul trebuie comparat cu Brad, Lupeni,Reșița, Deva,Satu Mare orașe de teapa lui. Daca mergem tot asa in 20 de ani ne comparam cu Lipova si Ineu. (...)