marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Scenă dramatică între Bibi și Zoli! Nu, nu la teatru, la Primărie!

  de E. Nola | 22 noiembrie 2021, 8:33 AM | Încetinitorul de particule

  5

  A trecut și această săptămână fără să ne dăm seama.
  Așa cum nici pe plan național, nici aici, în dulcele târg dintre Timișoara și Oradea, nu s-a întâmplat nimic demn de băgat în seamă și de păstrat pentru amintirea celor care vor veni după noi. Și care sunt deja pe aici, privind naiv-optimist în viitor – că așa e în copilărie -sperând că ce e mai bine abia urmează.
  La București se face guvernul, da, acela care există, dar nu funcționează. Cu Cîțu, cu Ciucă, cu Ciolacu și Hunor, zis și Kelemen. Partidele de care aparțin nu mai trebuiesc menționate, nu prea mai contează, toți o apă și-un pământ, așa cum sesizează românul în cele din urmă. Speranța este pusă la congelator, chiar dacă frigul de afară începe să-și arate colții, virusul cu atât mai abitir. Doar antivacciniștii sunt mai tari ca virusul, ceea ce ne poate da ceva speranțe totuși.

  1 3
  Va veni o lume în scurt timp în care membrii guvernului nu vor mai fi aleși din partide, ci din vaccinați și nevaccinați, unii cu certificat verde, alții cu roșu, nu de alta, dar măcar la nivelul culorilor să se mai respecte tradiția. Iar în mijlocul lor va trona maiestuos, în costum alb și cu o crosă de golf, simbolul deșertăciunii cu ștaif, al nimicului cu pretenții de absolut, pomenit doar în limbă germană, că e mai bine așa pe aici, prin mijlocul Europei și a prostiei agresive.
  În fond, cam asta este, prostia dacă nu-i fudulă nici nu există, adevăr verificat zilnic și în orașul în care plouă cu impostură în fiecare zi din săptămână.
  Europarlamentarul nu mai zice mare lucru, a devenit un consumator FB ca oricare altul, urându-ne zi bună în fiecare dimineață printr-o fotografie care îl înfățișează în plină activitate în care nu face nimic. Este un exemplu tipic de bullshit activity, parazitând un bullshit job la Bruscles, ca să îl introducem aici și pe David Graeber, autorul noțiunii și a teoriei joburilor și activităților de rahat care ne inundă din ce în ce mai copleșitor, mai ales la nivelele înalte ale activității umane. De conducere, de fapt, știți lumea aceea în care omul nu se simte bine dacă nu are în jurul său doi-trei consultanți și asistenți care se fac în locul său că muncesc.

  2 2
  La acest capitol europarlamentarul de pe malul Mureșului poate fi concurat doar de neavenitul din fotoliul de primar, vorbim, desigur de Bibi, Călin Bibarț, omul care a ridicat la nivel de artă activitatea de a se face că face.
  Înainte însă să vedem ce se face că face Bibi, să amintim doar în fugă ce s-a făcut și n-a făcut Falcă: piața Catedralei, garajele subterane, înainte de toate cel din Piața Avram Iancu, podul spre Aradul Nou, atât de ridicat în slăvi acum câteva luni bune, fără să mai vorbim de iarba dintre liniile de tramvai. Acum se laudă cu firma italiană de la Chișineu-Criș care, vezi Doamne, va face o hală și la Arad. Adică, după Chișineu, ca să ne înțelegem!
  Bibi e mult mai modest. Și e normal, în fond el a inventat rondurile care nu duc nicăieri și emisiunile de marți cu Varjasi. Și nu se lasă cu atâta, apare peste tot unde e rost de imagine bullshit, adică imagine și nimic altceva.
  Cum să explicăm altfel imaginile cu care ne-a încântat în această săptămână?
  Și l-a uimit – așa cum se vede din poze – și încântat și pe Zoli Lovas, actorul arădean cel mai cunoscut arădenilor și nu numai. Zoli, în stilul său ingenuu și simpatic foc, este prezent în viața publică a Aradului nu de azi, de ieri, ci de ani buni, fiind cel care este prezentatorul aproape exclusiv al diferitelor evenimente și festivități arădene de cel puțin două decenii. Că e vorba de Festivalul Clătitelor sau de un recital din fața Primăriei, poți fi sigur că cel care, cu microfonul în mână, încearcă și de obicei și reușește să aducă bună dispoziția printre participanți este Zoli Lovas.
  Tocmai de aceea s-a gândit, credem noi, Bibi, chiar în săptămâna în care teatrul arădean a prezentat o premieră mai deosebită și mult discutată, să-l cadorisească pe Zoli cu o diplomă pentru cei 25 de ani de activitate în slujba artei arădene ale spectacolului. Desigur, mult mai important pentru Bibi decât diploma oferită lui Zoli au fost acele imagini în care cei doi apar împreună, în fond spectacolul e spectacol chiar dacă se desfășoară la Primărie și nu pe scenă.

  3 3
  Există aici doar o singură problemă. Dar mare de tot, așa cum ne relevă David Graeber în lucrarea sa din 2018, „Bullshit Jobs”. Zoli era în elementul său, de fapt lucra, în fond munca actorului este crearea de spectacol. Bibi însă era pe lângă, fiindcă munca sa nu ar avea treabă cu spectacolul, ci cu realizarea proiectelor concrete pe care arădenii le așteaptă din partea lui. În cazul său spectacolul cu Zoli a fost un bullshit – ca să rămânem la terminologia americană – în scopul de a masca faptul că nu își face treaba pentru care a fost ales.
  Locurile de muncă în care nu se muncește, munca constând în crearea imaginii că muncești, sunt din ce în ce mai multe, în administrație cam jumătate din posturi fiind de această natură (nu e scoasă din burtă, există cercetări în domeniu).
  Așa că n-are rost, Domnilor! Mai bine apucați-vă de treabă, că ați avea destulă.
  Iar happeningul cu Zoli, actorul simbol al Aradului, Domnule Bibarț, după ce tocmai ați tras în piept un oraș întreg cu cedarea Teatrului Vechi unei fundații din Ungaria, este chiar un exercițiu jenant de ipocrizie.
  Uu bullshit de care până și europarlamentarul ar fi mândru, ca să ne exprimăm mai pe înțelesul tuturor…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.