Încetinitorul de particule – Ghiță, Sanyi și suporterii în fața autogolului cu care UTA pornește în noul sezon

  de E. Nola | 20 June 2022, 8:04 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  15

  Observați de la început că nu am pomenit de investitori.
  E simplu: despre ei, mai ales că, după tatonări și negocieri de luni întregi, deocamdată au fost refuzați, numai de bine.
  Trebuie să fi netot ca să te iei de niște oameni care doresc să bage bani într-o afacere care să le aducă înainte de toate imagine și dacă se poate eventual un mic profit acolo. Dar chiar dacă, având în vedere despre ce vorbim, nu aduce profit, măcar să nu fie în pierdere. Nu de alta, dar afacerea în pierdere este un nonsens, în afaceri nu există îngeri, iar omul de afaceri care dă chix mereu este de fapt un ratat.
  Trecem așadar la obiectul afacerii: fotbalul.
  Problema cea mare cu fotbalul în România e că nu este o afacere. Spun asta pentru suporteri: făcând abstracție de acele cinci-șase campionate occidentale, unde se învârt cam 80% din banii particulari în fotbal, în restul lumii sunt mari probleme. Că de nu ar fi, șeicii arabi ar investi în România sau Croația, nu în Anglia, Franța sau Spania. Că de ar fi bani particulari serioși și eficienți în fotbalul românesc, nu ar fi o problemă să îi achiziționăm la UTA pe bătrâneii Messi sau Ronaldo, asta ca să nu spunem de jucători de prim rang liberi de contract din marile campionate. Numai că noi nu avem bani nici pentru ei, trebuie să ne mulțumim cu jucători de divizia a doua din Argentina sau cu cei cât de cât mai răsăriți din Albania sau Lituania. Nu neapărat mari forțe fotbalistice, sper că suntem de acord. Și să nu venim cu Gigi Becali, că povestea sa este despre altceva. Ajunge să ne uităm la eforturile lui Gică Hagi, acest Maradona al Carpaților, cum este cunoscut în Occident, un fotbalist de excepție, umblat prin marile campionate despre care am pomenit și cu bani destui pe care i-a băgat în Viitorul Constanța. Cu toate acestea rezultatele internaționale nu vin.

  conferinta scu
  Având toate acestea în vedere și încă multe altele pentru care nu avem acum timp și spațiu, ceea ce s-a întâmplat la Arad în ultimii opti ani poate fi considerată o mică minune.
  Cum am formulat sâmbătă (Pola Zilei: Quo vadis, UTA?), UTA a fost resuscitată din moarte clinică și în nici opt ani a devenit un fenomen în fotbalul românesc. Trecem peste faptul că la începutul acestei perioade echipele de copii care se băteau pentru titlu erau cele de la Atletico și Viitorul lui Hagi, dacă tot am pomenit de el, să reținem reconstruirea clubului înființat de baron și crearea unei emulații în jurul acestui fenomen fără pereche în Arad. Și nu numai…
  Toate acestea s-au realizat pe baza susținerii financiare a primăriei arădene, ceva firesc în fotbalul românesc, respectiv prin priceperea, ca să nu zic competența, unui om.

  stadion falca 3
  Și aici mă opresc nițel. Atunci când spunem primărie, din păcate, trebuie să ne gândim automat la Ghiță Falcă. Altfel spus, nu e vorba de banii arădenilor redirecționați la UTA, ci de omul care a găsit să își facă imagine în acest fel. Pe banii arădenilor, cum ar veni. Dar, de fapt, nu banii sunt problema, ci omul care i-a direcționat spre club. Nu intru în amănunte, cei interesați se pot documenta retroactiv. De câte ori, în cei șapte ani de atunci, subsemnatul a insistat pe influența nocivă a lui Ghiță Falcă. Și nu doar la club, ci inclusiv la construcția cu firme de casă a noului stadion, o copie nereușită și nefuncțională a unui stadion din Anglia. Asta doar ca să rămânem la subiect.
  Iar în timp ce se întâmplau astea un om lucra la ceea ce a devenit acum UTA. Da, l-a chemat Falcă, fiindcă nu-i prost doar viclean și fără scrupule. Avea un motiv simplu, un argument fără probleme: acest om era singurul care avea o afacere funcțională în fotbal în Arad.
  Pe Alexandru Mészár – Soanyi pentru presa arădeană, ceea ce spune multe despre modul lui de a fi -, l-am cunoscut întâmplător acum 4-5 ani. Spun asta pentru cei care mă bănuiesc de nu știu ce interese obscure. Stăteam la masă pe o terasă cu cineva care îl cunoștea, așa că, trecând pe acolo, a venit la noi. Și nu doar așa, ci ca să ne dea insigne și calendare cu UTA, având în vedere că tocmai se afla într-un periplu de ”sensibilizare” a oamenilor mai importanți pentru echipă. Ulterior ne-am întâlnit de mai multe ori, odată inclusiv atunci când fiică-mea și-a făcut rost de un tricou UTA pe care o poartă de atunci cu mândrie peste tot unde umblă prin Europa.

  87c2b8e8 5eb9 4945 b035 33de4e77c761
  A-l scoate acum pe Mészár țap ispășitor mi se pare că este autogolul de care am pomenit în titlu.
  În ceea ce privește rolul său, este evident că a făcut tot ce a fost posibil și ce i-a stat în putință ca influența nefastă a politicului și a lui Ghiță Falcă să fie cât mai mică, dar, desigur, pentru asta, având în vedere cele știute de o țară întreagă despre Ghiță și despre cum merg ”treburile” pe la noi, a trebuit nu de puține ori să cadă la înțelegere. În chestiuni mai puțin importante din perspectiva interesului pentru ca UTA să revină acolo unde îi este locul și acolo unde cu țoții dorim, începând cu statuia baronului din stadion.
  A-l identifica acum pe Mészár cu europarlamentarul cu care a fost obligat să colaboreze timp de opt ani este greșeala fatală, a-l face singurul responsabil pentru eșecul negocierilor cu grupul din jurul lui Apreutese dovedește clar că nu vedem pădurea de copaci.
  Și pentru că sunt câțiva pe care-i știu personal, în frunte cu Ghiță, dar și pe Marius Grada, cu care am lucrat la un moment dat în aceeași redacție, uite, îmi permit – nu ca să mă dau mare, doar pentru că sunt, cred, singurul dintre toți care a văzut meciul UTA-Feyenoord – să fac o chemare la pace.
  Ea începe cu rugămintea către Ghiță să facă pasul înapoi.
  Și nu doar așa, de ochii lumii, cu texte cu ghiocei, că pe astea le știm cam de mult. Să renunțe la ”control”, chiar dacă, se știe, pentru el asta înseamnă totul.

  img 1449
  Mai sunt destule, Ghiță dragă, în care îți poți arăta puterea, lasă-i pe oamenii care se pricep și care vor să facă ceva pentru fotbalul arădean să stea liniștiți la tratative pentru a asigura strălucirea în continuare a simbolului unui oraș oricum văduvit de multe altele. Asigură-i de sprijinul fără condiții a primăriei – în fond și Bibarț doar atâta așteaptă – și lasă-i să își vadă de treabă și să găsească împreună, conducerea în frunte cu Mészár și investitorii, soluția cea mai bună pentru viitorul clubului.
  Spun asta pentru fanii care îl vor acum la micul dejun pe Mészár, vorbind de o mafie inexistentă în casa mortului. A fi fan este una, a conduce cu pricepere un club de fotbal este cu totul altceva.
  Fără să mai vorbim de bani.
  Dacă nu există pricepere, cumpătare și competență, banii sunt buni la știți voi ce…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Greierele lui Pinnochio

   Iata, nu sunteti singurul care a vazut ”pe viu” meciul UTA-Feyenoord. Daca acesta e un atu. E de apreciat spiritul pacifist, doar ca ma tem ca anumite interese nu vor duce la asa ceva. Meszar s-a lasat (nu stiu cat de mult de dragul clubului si cat de mult din interese personale – dar care n-avem!) atras in ”afacerea” UTA si sa nu-mi spuneti ca n-a fost constient SI de riscuri. Pe undeva banuiesc ca e santajabil, altfel nu-mi pot imagina asumarea ”pe persoana fizica” a gestului ruperii negocierilor. In acest impas va trebui sa fie constient ca Ghita il va sacrifica fara niciun fel de remuscari, ca doar e invatat cu ascensiunea pe cadavre sau iesirea basma curata lasand in urma cadavre. Bibart a jucat inteligent. Dupa cate se vede, el nu are nevoie sa-i atace pe cei din tabara Bilcea, cum face mereu tabara cu el, ca tabara se faulteaza singura. Iar chestia cu ghioceii explica suficient nevoia de clisma a faraonului.
   Ma tem ca lucrurile nu se vor ”aseza” prea usor, ca-s prea multi caposi implicati.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Încep cu sfârșitul. E clar că în spate e Falcă. Ceea ce este neclar, de ce îl aleg arădenii de 20 de ani. După care se plâng că nu face cum vor ei…
    Închei cu începutul: Cu UTA-Feyenoord mă refeream la cei implicați în ”afacere”: Falcă, Mészár, și investitorii, respectiv suporterii cei porniți pe linșaj. Nu cred că vreunul dintre ei a văzut meciul…

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Greierele lui Pinnochio

     Eh, domnule profesor, eu cred ca ”alegerea lui Falca” de 20 de ani a cam inceput sa se intrerupa in Sala Polivalenta in acel memorabil decembrie 2019. Poate ca a fost prima ”palma” serioasa primita ca faraon al Aradului, oricat a incercat sa o mascheze ulterior. Si sunt convins ca va continua ruptura (priviti doar inversunarea cu care membri de frunte PNL il ”sapa” si il ataca pe actualul primar, fie direct, fie prin ziarele de casa. Sa nu-mi spuneti ca nu vedeti asta!). Ma îndoiesc ca Falca sa fi vazut la 4-5 ani meciul acela memorabil, Meszar nici nu cred ca era nascut, Bilcea nici macar proiectat, iar suporterii, poate vreo 10. Dar asta conteaza doar la capitolul ratiune. Ceea ce, după cât se vede, cam lipseste, cum spuneti. Eu incerc sa fiu cat se poate de realist: Aradul, pana nu va scapa de Falca si satelitii sai, nu va avea liniste in niciun sector al vietii sale. Si stiti ce cred eu? Ca in curand, la primul semn de slabiciune al acestuia, primii care vor sari sa-l sfasie vor fi exact satelitii. Ca asa e in lumea junglei!

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Suntem de acord în multe, inclusiv în previziunea că atunci când pică primii care îi vor sări la beregată vor fi cei care acum sunt lacheii cei mai supuși. Plus cu luptele interne care sunt cum sunt. La mine apare îndoiala când mă uit la cei care ar putea să îl pună la punct. Nu văd prea mulți deocamdată…Ar fi bine să mă înșel, aș fi primul care aș recunoaște cu bucurie…

      0 voturi
      +1
      -1
  2. Ai pritocit mult acest articol, E. Nola, apărător fervent al lu’ Soany? Ai pomenit – corect – de un autogol, doar că n-ai observat (nici măcar la reluare!) că Meszar a marcat acel autogol. Cât despre Falcă, a-i cere să renunțe la control e ca și cum i-ai cere unui lup să devină vegan.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Nici pomeneală: am trei rubrici: luni, joi și sâmbăta.
    Luni de obicei reiau problema săptămânii trecute, deci tocmai la timp.
    Nu sunt apărător, doar judec după puterile mele: am impresia că la nervi unii gândesc mai greu și au tendința să arunce cu apa murdară și copilul din copaie.
    Ș-apoi, vă rog, nu-mi cereți să gândesc cu mintea unei galerii de fotbal…

    +2 voturi
    +1
    -1
   • Nu intru în intimități: este foarte posibil ca Mészár să nu fie fecioara imaculată. Nu de alta, dar în afaceri și cu atât mai mult în România e mai greu să-ți păstrezi virginitatea.
    Numai să nu uităm, faptul că acum avem ce înjura se datorează exclusiv lui. E un fapt, nu o apreciere.
    În rest, vedeți răspunsul la A. Rădeanu…
    Altfel spus, nu e elegant să dai cu piciorul în cel căzut jos. Nici măcar în fotbal…

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. Finalul v-a fi tragic la UTA. După audit și controlul Curtii de Conturi, Florin Voinea o să iasă sifonat rău din proiectul UTA.. Pun pariu ca Meszar o să zică că el nu are nici o funcție la UTA, iar Falcă, Bibart o să zică că ei nu s-au implicat în problemele UTA-EI.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Greierele lui Pinnochio

    Acesta e un scenariu negru. NU va fi asa! Da, e drept, vor iesi unii sifonati, si nu va fi doar Voinea. Sau va fi doar el daca va fi fraier sa plateasca el oalele sparte de altii. Falca nu are cum sa afirme ca nu s-a implicat cata vreme exista dovezi clare (doar ultimele sms-uri sunt suficiente sa-i dovedeasca amestecul direct!), iar Bibart chiar nu s-a implicat, ci s-a limitat la a asigura continuitatea acelei finantari, singura forma legala permisă pentru o primarie fata de un club privat (si a fost destept facand doar atat!). Se stiu foarte bine numele celor implicati si vei vedea cum se vor sacrifica unii pe altii!

    0 voturi
    +1
    -1
  4. Dle profesor acelasi mesaj l-am avut si noi . Si consideram ca in continuare se poate gasi intelegere atunci cand nu exista alte interese ascunse si murdare.
   Nu stim de ce au fost intrerupte negocierile atat de abrupt de dl Meszar . Putem banui, putem specula insa este mai putin important motivul , mai important este rezultatul . Si acela nu e nicidecum „linistea si stabilitatea clubului” cum cu limba de lemn ne explica Soanyi prin comunicatul „pe persoana fizica” de acum cateva zile (apropo si noi sunt membri in UTA prin asociatie si chiar prezenti in consiliul director , dar daca am vrea sa dam si noi un comunicat in numele UTA-ei „asa dupa mintea noastra de galerie” nu stiu daca ar fi chiar ok) dupa ce luni intregi ne-a asigurat de buna credinta a sa si de cum negocierile sunt finalizate 99%

   In alta ordine de idei , oamenii astia i-au cerut in permanenta sa ramana in club alaturi de ei si IMPREUNA sa reusim sa facem ceva pt UTA . Oameni de afaceri, conducere, suporteri si de ce nu autoritati locale ca reprezentanti ai comunitatii.

   In plus acest club nu este jucaria dl Meszar , nici proprietatea sa cum gresit am vazut ca afirma unii .

   Este un bun public, un brand al Aradului pe care dl Meszar , prin interpusul sau dl Voinea il conduce asa cum impreuna am stabilit atunci cand am plecat la drum . Fara aportul nostru acum aprox 10 ani ar fi avut un alt Atletico , care nu cred ca aduna atata emulatie in jurul sau si nici nu genera veniturile de pana acum pt anumite persoane . Nota bene ii recunoastem meritele dlui Meszar si chiar nu am intervenit nici odata in viata clubului . Dar cand vedem ca deja lucrurile nu mai sunt in sfera normalului ca sa nu folosim cuvinte penale , trebuie sa fim sinceri si transparenti. Adica exact ce ii cerem acum dlui Meszar .

   In alta ordine de idei raman fanul dvs si un cititor fidel , care gandeste cu mintea unei galerii de fotbal. Nu vad pasiunea ca fiind moartea ratiunii ci dimpotriva pasiunea duce la creatie, inovatie si frumos . Ratiunea seaca este apanajul robotilor si al sociopatilor . Un mix intre cele doua este ideal . Extremele nu ajuta , la fel nici generalizarile.

   ps. promitem sa incercam, sa salvam copilul UTA din copaie chiar daca unii il tin cu capul sub apa acuma chipurile ca sa il spele mai bine

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Mă bucur sincer de acest comentariu.
    Bineînțeles, pentru o echipă de fotbal fanii reprezintă esențialul. Dar degeaba ar fi fanatismul dacă nu există și mintea limpede.
    Asta m-a tulburat, mai ales că, așa cum am spus în text, pentru mine UTA, chiar dacă nu sunt un fan clasic, este ceva care mi-a marcat tinerețea.
    M-am bucurat sincer când am văzut renașterea și cu atât mai mult văzând atmosfera fără pereche creată de fani.
    În același timp cred că sunt printre puținii care au atenționat din timp asupra lucrurilor neclare din jurul clubului – a stadionului – datorită implicării politicului.
    Asta este mare problemă, de aceea am zis ce am zis: să nu tăiem copaci pentru a vedea pădurea, că așa s-ar putea să dispară chiar pădurea. Fără politic, cu oameni competenți și sufletiști care sunt obligați doar fanilor, nimănui altcuiva.
    Din păcate însă asta nu depinde doar de fani, ar fi nevoie de o solidaritate a comunității cât mai largi. Mai ales la alegeri…

    +4 voturi
    +1
    -1
  5. Pe mine m-a dezamăgit acest ziarist care semnează articolul. După ce ai lovit mișelește in prietenul tău “ Soanyi”, acum te faci ca o dai la pace și îl scoți “ învingător” doar pe Falcă. Urât! Nu ma voi putea uita in ochii tai, sincer!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.