vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Bazinul Delfinul, de pe lista CNI cu 2300 proiecte în așteptare, pasat la „miloaga” banilor din donații

    de Raluca Medeleanu | 14 august 2024, 8:01 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    10

    Odată cu medaliile aduse de David Popovici de la Jocurile Olimpice, atenția publică a revenit asupra importanței asigurării celor mai bune condiții pentru înotătorii profesioniști. La Arad, avem un bazin olimpic, însă lăsat de izbeliște, pe care stă lacătul de ceva vreme. Recent, a fost lansată o petiție, care are tot mai multe semnături, prin care oamenii cer autorităților să salveze Bazinul Delfinul. Însă, în „dulcele stil clasic” românesc, așa cum veți vedea în cele ce urmează, statul forțează nota și de această dată – prin incompetență ori delăsare – ca oamenii să scoată banii din propriul buzunar și să-i doneze unei asociații care pare deja să aibă un singur scop: să facă treaba instituțiilor.

    Bazinul Delfinul este în responsabilitatea Direcției Județene pentru Sport (condusă de Alexandru Meszar), instituție locală subordonată direct Ministerului Sporturilor, care nu a mai făcut de ani de zile nicio investiție acolo.

    Consiliul Județean Arad a trimis o solicitare prin care și-a exprimat intenția de a prelua bazinul, la pachet cu Baza Abel și Sala Polivalentă, în vederea modernizării lor. Demersurile însă au fost blocate din mai multe motive. Iustin Cionca a explicat pentru Special Arad că un prim motiv a fost procesul de intabulare a imobilelor, urmat de schimbarea denumirii ministerului în a cărei proprietate se află aceste baze sportive.

    Ministerul Tineretului și Sporturilor s-a transformat în două entități separate, odată cu venirea Gabrielei Firea în Guvern: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (la care Firea a fost ministru între 2021 și 2023, iar de atunci este Natalia Intotero), respectiv Agenția Națională pentru Sport (condusă de fosta canotoare Elisabeta Lipă).

    Iustin Cionca: „Dacă s-ar dori, s-ar putea finanța și de la CNI” / „Am solicitat să primesc atribuții pentru a putea investi”

    bazinul delfinul polivalenta arad 2

    „Prima dată când am făcut demersurile, nu erau intabulate, apoi s-au intabulat, s-a schimbat apoi denumirea ministerului, am refăcut demersurile, apoi ministerul s-a divizat în două ministere… Acum am înțeles că este o neînțelegere între cele două ministere, nu mai știm ale cui sunt obiectivele, a cui e baza materială din județul nostru. Evident, ne dorim să le preluăm. Pentru mine, cea mai importantă e sala de sport, dar ei vor să le dea doar la pachet. Bazinul este cuprins la CNI (Compania Națională de Investiții, n.red.), dacă s-ar dori, s-ar putea finanța și de acolo”, ne-a explicat președintele Consiliului Județean Arad.

    Iustin Cionca ne-a declarat și că, pentru ca instituția pe care o conduce să poată avea mai multe posibilități să finanțeze domeniul sportiv, a făcut demersuri pentru a determina schimbarea legislației la nivel național.

    „Am făcut adresă la Uniunea Națională a Consiliilor Județene și am rugat colegii mei parlamentari care au o inițiativă legislativă prin care să imi dea atribuții la Consiliul Județean și pe linia sportului, să putem sprijini sportul, pentru că vedeți câtă simpatie există pentru domeniu. Toți ne dorim copii medaliați, dar nimeni nu vrea să investească în sport. Acum doar primăriile pot să sprijine sportul. Aștept să văd dacă se va aproba legea. Am mai încercat prin Centrul Cultural Județean să ajutăm, dar de fiecare dată Curtea de Conturi ne-a atenționat că e forțat, pentru că ar trebui să sprijinim doar cultura”.

    Meszar: „«Mingea» este la Guvern” / „Sportul nu este prioritate pentru Guvern”

    Am solicitat detalii despre invocata dispută asupra proprietății bazinului dintre Agenția Națională pentru Sport și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse la cele două instituții din Capitală. Ministerul Tineretului nu a ținut să comenteze nimic pe temă, informându-ne strict că ne-a redirecționat solicitarea către Agenție, iar Agenția Națională pentru Sport ne-a declarat că este inexistentă o astfel de dispută. Ne-a informat însă că nu există prevăzută nicio sumă în bugetul pe 2024 pentru modernizarea ori repararea Bazinului Delfinul:

    Contactat de Special Arad, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport (DJS), Alexandru Meszar, ne-a confirmat la rândul său că proprietatea bazinului este stabilită, el fiind al statului. Alexandru Meszar susține că a făcut nenumărate solicitări la Guvern pentru a investi în modernizarea Bazinului Delfinul, dar că toate au fost fără rezultat.

    „Bazinul este al statului, mai precis al Agenției Naționale pentru sport. De fiecare dată când s-a schimbat statutul, patrimoniul a trecut automat la denumirea nouă. Nu este nicio dispută. Într-adevăr, Consiliul Județean solicită să se treacă în patrimoniul Județului cele 3 baze care sunt ale agenției: bazin, sala și terenurile de tenis din Subcetate, doar că nu a obținut acordul Guvernului. Numai prin Hotărâre de Guvern pot trece, iar motive întotdeauna se găsesc de ce nu se face această trecere. Solicitările sunt de ani de zile. Și Primăria a cerut să le treacă în patrimoniul Municipiului. Județul încearcă aste de vreo 2 ani, tot fără succes. «Mingea» este la Guvern. Agenția degeaba este de acord, fără Hotărâre de Guvern”, ne-a declarat Meszar.

    Întrebat fiind dacă s-a implicat în vreun fel în a găsi soluții pentru rezolvarea problemei, directorul DJS susține că de nenumărate ori.

    „Eu am purtat zeci de fundamentări de ce ar fi bine să treacă. De fiecare dată am sprijinit, am motivat că suntem de acord, că trecerea ar fi benefică. Am făcut solicitări și pentru reabilitare, atât la minister, cât și la CNI. Ne doare și facem în permanență, doar că nu se întâmplă nimic. Sportul nu este prioritate pentru Guvernul României. Ar trebui să fie prioritatea nr. 1 pentru că sportul nu înseamnă doar sport, înseamnă și învățământ și sănătate. Dacă am prioritiza sportul, am ajuta și aceste capitole. Dar an de an, de fiecare dată când se face bugetul național, Ministerul Sportului ia cei mai puțini bani, e codaș pe listă. De aici pleacă toate”, susține Alexandru Meszar.

    Fără fonduri europene

    Atât președintele Consiliului Județean, cât și directorul Direcției Județene de Sport ne-au declarat că nu există posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru bazinul olimpic, întrucât nu există axe specifice pentru astfel de investiții, ci doar pentru săli de sport și bazine școlare. Astfel, doar banii din bugetul statului / local ar fi disponibili.

    Peste 3000 semnături într-o petiție online

    petitie semnaturi pentru bazinul delfinul arad

    Între timp, petiția online pornită de Manonalita Radiana Neamțu (în trecut, candidat al Partidului România Mare pentru Camera Deputaților), a ajuns de la începutul lunii august să adune 3042 semnături pe Declic.ro: Salvati bazinul olimpic – Polivalenta Arad din paragină! | CampaniaMea pe Declic.

    Deoarece în timpul documentării prezentului articol, Compania Națională de Investiții (CNI) a fost adusă în discuție ca sursă de finanțare, am trimis o adresă oficială prin care am solicitat detalii cu privire la o viitoare modernizare.

    Bazinul Delfinul, pe o listă cu peste alte 2300 solicitări în așteptare la CNI

    CNI ne-a informat că Bazinul Delfinul se află încă din 2018 pe o listă lungă cu obiective care așteaptă finanțare. Nu ne-a fost oferită vreo sumă estimată necesară pentru modernizarea lui, nici o perioadă de timp preconizată pentru când va veni la rând, ca prioritate. Pe de altă parte, CNI a considerat important să reamintească despre cele 23,4 milioane lei pe care le-a finanțat pentru construcția bazinului de polo de la Arad.

    „Obiectivul de investiţii se regăseşte pe lista sinteză a subprogramului Bazine de înot, derulat de CNI S.A. în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social. Precizăm că introducerea pe lista sinteză a fost realizată prin aprobarea ordinului MDRAP nr. 5159/27.06.2018, în urma depunerii solicitării de către Ministerul Tineretului şi Sportului – Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Arad. Precizăm că beneficiarul a depus doar solicitarea pentru includerea pe lista sinteză, fără altă documentaţie. Finanţarea unui obiectiv de investiţii prin PNCIPS se realizează numai în corelare cu strategia de dezvoltare a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi numai în limita alocaţiilor bugetare disponibile. La acest moment, pe listele sinteza ale subprogramelor Bazine de înot, Complexuri sportive şi Săli de sport se regăsesc peste 2.300 de solicitări care aşteaptă finanţare din partea CNI S.A. Amintim faptul că prin CNI S.A. a fost finalizat în anul 2018 construirea unui bazin de polo în municipiul Arad, o investiţie de 23,4 milioane de lei. Obiectivul a fost realizat în conformitate cu norrnele Federaţiei Internaţionale de Nataţie Amatoare şi cuprinde un bazin de competiţie (cu o dimensiune de 33,33 m x 25 m şi o adâncime de 2,30 m) şi un bazin de antrenament (de 25 m x 12.5 m şi o adâncime variabilă între 1,20 – 1,60 m). De asemenea, obiectivul de investiţii beneficiază şi de 2 tribune (cu o capacitate totală de 400 de locuri)”, se arată în răspunsul CNI primit de Special Arad în 12 august.

    Președintele Cionca a negat implicarea unei anumite asociații

    story instagram bazinul delfinul

    În aceeași zi în care am primit răspunsul de la CNI, pe platforma Instagram, președinta unei ONG care realizează multe proiecte sub îndrumarea CJ-ului, a dat de înțeles printr-o postare de tip „story” că Bazinul Delfinul va fi următorul proiect pe care îl preia pentru modernizare.

    Iar aici trebuie să subliniem că în urmă cu o săptămână de la postarea respectivă, în discuția purtată cu președintele Consiliului Județean, Special Arad a întrebat inclusiv dacă implicarea respectivei asociații este ceva discutat la nivelul autorităților. Președintele Cionca ne declarase atunci că nu auzise nimic despre pregătirea unui astfel de proiect cu strângere de fonduri.

    După ce a început cu renovarea Secției de Boli Infecțioase Copii, a ajuns treptat să devină principala asociație care realizează proiecte de renovare a unor obiective care aparțin statului, sau unităților administrativ teritoriale, având la ora actuală în portofoliu – cu încurajarea, susținerea și recomandarea diferiților suspuși –  atât renovarea de secții ale unităților medicale de stat, grădinițe, școli, săli de sport, toate obiective care sunt în atribuția și administrarea autorităților locale, dar care ajung să fie readuse la viață strict din donații private, direct din buzunarul cetățenilor.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Să fim serioși ce să facă asociația minune?
      Să monteze rigips peste faianța veche cu microbi ca la spital?
      Femeile credule donează nu știu ele ce calitate au acele renovări.
      La Delfinul trebuie refăcut complet de la acoperiș la bazin, la instalații, ventilație ferestre sistem nou de încălzire, clorinare și recirculare a apei pe bază de gaz și panouri solare.
      De ce s-a închis? În primul rând datorită costurilor enorme cu apa caldă bazinul fiind racordat la CET.
      Se plângea primăria ca e scump gazul pt încălzirea apei la bazinul de polo dar nu le-a trecut prin cap sa monteze panouri solare măcar vara să obțină apa caldă aproape gratis.
      Revenind la bazinul Delfinul o renovare calitativa ar sări lejer de 5 milioane de euro.
      Problemele astea se pot rezolva doar de sus în jos de la Ciolacu către funcționari.
      Și PNL a avut prim miniștri recent dar politicienii de Arad la București nu au dorit să-i supere pe Ciucă, Orban, Câțu cu asemenea nimicuri.
      Falca face invenții dar o hotărâre de Guvern nu poate inventa pt problemele astea, se vede cât i-a pasat de Arad doar cât a putut mulge, până la urmă poate trebuie chemat Harry Potter să facă o magie.

      +20 voturi
      +1
      -1
    2. Bine ar fi sa fie bine, pentru a nu fi, evident, rău. Din păcate aceste petiții au un procent de reușită care tinde către zero. Asta și pentru că în timp au fost duse în zona derizoriului. Uitati-va sa vedeți câte petiții sunt inițiate și pe ce teme și veți înțelege .
      Mare păcat să ai un asemenea bazin și să nu îl poți întreține. Domnule Meszar, sunteți legat de scaun? Ce demersuri ați inițiat, in afara de vorbe? Dati-va demisia , in semn de protest.

      +24 voturi
      +1
      -1
    3. Iustin Cionca: „Dacă s-ar dori, s-ar putea finanța și de la CNI”
      Ce exprimare impersonala. Și cu asta, basta. Cum adică dacă s-ar dori, domnule Arghir Marinel?
      Cum adică s-ar putea finanța?
      Aștept o declarație cam așa: ,,daca Bazinul Delfinul și-ar dori, s-ar renova”!
      Petiția va trece, frecție la picior de ampora, vor fi inițiate altele iar bazinul va rămâne tot așa. Adică închis!

      +9 voturi
      +1
      -1
    4. Asociatia….cea pe care unii o ponegresc a facut mai mult ptr acest oras decat au facut toate asociatiile la un loc……
      si vb aia…. daca ati fi participat la o renovare a unei sectii din spitale….ati fi fost mai obiectivi …nu ati fi ramasa doar la rigips ….
      dar intr-un cap de creta….se preteaza

      --8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.