Încetinitorul de particule: Geneza fericirii la Compania de Apă și cea de a doua naștere maculată a politicianului arădean de ambe sexe

  de E. Nola | 24 aprilie 2017, 9:56 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  1

  Săptămâna care a trecut a stat sub semnul celei de-a doua nașteri.

  A fost una minunată, de săptămână vorbim, preluând formularea Gianinei Pistru, cea care știa, presupunem, deja atunci că va fi consilierul special al lui Gheorghe Bănățean de la Compania de Apă, urmându-l, fericită, în această responsabilă dolce far niente, pe actualul președinte al Consiliului Județean, Iustin Cionca, doctor în partaje.

  Ne oprim un pas la Dânsul, în fond este și asta o fericire, nu neapărat să fii doctor în partaje – adică minunata știință a împărțirii averii între soții pe cale de divorț -, ci să fii președintele unui consiliu care își sărbătorește 25 de ani de la înființare.

  1492764612_212

  Și să editezi și o carte cu acestă ocazie, un fel de cronică eroică a președinților și vicepreședinților de CJ, demni urmași ai lui Dan Ivan, primul care a fost, nu-i așa, președinte și nu prim-secretar județean al PCR.

  De altfel, a nu se uita, Falcă, cât îi el de omnipotent și prezent, n-a ajuns niciodată președinte județean, între 2000-2004 fiind doar vicepreședinte sub Caius Parpală, împărțind această neasemuită onoare cu cel pe care prietenii îl știu de Cluți. Claudiu Cristea pentru cei neinițiați, pierdut cam de mult pentru cei care mai speră disperați că se mai poate și la Arad.

  Nu intrăm în analiza cărții, sunt prea mulți doctori care au contribuit la ea, ne simțim oarecum depășiți de avântul literar-cultural care emană prin toți porii edificiului de lângă lacul vorbelor de clacă din Pădurice, proiectat ca sediu de bancă, dar devenit foarte nimerit Consiliu Județean, nu de alta, numa să se simtă liniștit și prefectul în biroul fostului prim-secretar din Palatul Administrativ.

  Luând cuvântul la ședința de renumire a lui Gheorghe Falcă în funcția de președinte județean al PNL, Domnul Cionca a recunoscut că e foarte fericit, mai ales după ce a aflat de la Domnul Falcă, cel care cuvântase nițel mai înainte, că fericirea este genetică.

  18010587_1460342984029678_6793059279796601079_n

  Ideea este simplă pentru cei care gândesc profund: fericirea este precum culoarea la ochi sau la piele sau cel de al șaselea deget la mâna cu care furi, te naști cu ea, mori cu ea, nu contează ce se întâmplă între cele două, tu mori fericit.

  Ghinion dacă te-ai născut cu un deficit de fericire, asta e, n-ai ce-i face, precum albinoșii, doar te uiți invidios la cei care nu trebuie să se ferească de soare și de ochiul dracului.

  Invidia te mănâncă, te roade toată viața, degeaba te zbați, sunt alții care s-au născut pentru fericire, frumoși, deștepti, bogați și, dincolo de toate foarte foarte culți și modești.

  Vom reveni, promitem, la fericire și așa cum o vede, apud Ghiță, Doamna Pistru, însă acum să punctăm un moment de iluminare: am aflat unde va fi amplasat Monumentul.

  Da, așa simplu, Monumentul acela nevăzut, necunoscut, pe care Domnul Falcă vrea să-l așeze peste tot și nicăieri.

  Domnul Seculici, fost președinte CJA, prezent la aniversare, a fost clar și tranșant și știe ce vorbește, în fond și clădirea CJ a fost proiectată de Proiect SA, iar Domnia Sa ne-a spus clar: Monumentul se va instala în locul atelierelor artiștilor plastici din fața bazinului sau cam pe acolo.

  Ce va fi cu artiștii plastici, chiar foarte plastici, e o altă poveste, la manifestarea aniversară a avut loc și o expoziție Mihai Takács, e firesc, în fond artiștii devin iubiți și apreciați în mod deosebit după moarte, și asta nu doar pe la noi, ci și aiurea.

  Untitled-1-640x460

  Revenim, cum am promis, la așa zisele alegeri de la PNL Arad, la descoperirea Domnului Falcă care va revoluționa știința medicală și politică după care fericirea este genetică, iar de aici ajungem sigur la fericirea Doamnei Gianina, cea care a reușit ceva absolut inaccesibil pentru majoritatea femeilor: să facă fericiți doi, chiar trei bărbați dintr-o singură, hai să zicem, lovitură: soțul, prin faptul că l-a lăsat să candideze până în ultima clipă împotriva lui Ghiță, pe Ghiță, prin faptul că și-a convins soțul să renunțe în ultimul moment, și nu în ultimul rând pe Ghiță, cel de la Compania de Apă, prin trecerea ei acolo în calitate de consilier personal în locul Domnului Cionca.

  Numai urmărind aceste meandre ale concretului gianinian, realizezi amplitudinea personalității publice și politice a Doamnei Pistru.

  Pentru noi, cel putin, este cât se poate de limpede că viitorul Aradului este în roz sau în pink, eventual în mov, mulți ani de acum încolo viața și soarta noastră depinzând de viziunea Doamnei Pistru, susținător al Domnului Falcă și consilier al Domnului Bănățean, despre lume și viață.

  geani1

  Dincolo de aflarea locului unde va fi amplasat Monumentul, la aceste așa zise alegeri am aflat încă ceva foarte important pentru noi și oraș.

  Da, asta este, Gheorghe Falcă, după ce a fost renumit președinte al PNL Arad, a avut subtilitatea să afirme că a fost aleasă o echipa tânără și competentă, formulă pe care o repetă cam de douăzeci de ani, și care, tocmai de asta, începe să arate din ce în ce mai searbădă.

  Pe de alta parte, are și el dreptate!

  Dacă privim din perspectiva PNL-ului istoric, echipa este tânară și este cât se poate de competentă în aneantizarea ultimului partid care revendica rădăcini interbelice, adică ceva foarte important: atitudinea anticomunistă și antiautoritară.

  După ce PNȚCD-ul lui Coposu a fost aruncat la câinii Securității, iată a venit și rândul PNL-ului să ia rămas bun definitiv de la noi, chiar dacă numele rămâne ca o atenționare veșnică pentru luare aminte cu privire la ce sunt în stare băieții.

  La Arad, competența tinerilor lupi criptototalitari, reprezentați de Ghiță Falcă, a consfințit acum, într-o explozie de fericire genetică, înghițirea PNL de către un PDL scăpat de sub controlul căpitanului Băsescu, cel care, la rândul lui, este devorat încet dar sigur de proprii fii, asta doar ca să acceptăm imaginea deja clasicizată a revoluției care își devorează propriile creaturi.

  Iată, după 27 de ani, la Arad, lucrurile au revenit în matca lor firească: creaturi de partid își arogă o competență pe care nu au avut-o, nu o au și nu au cum s-o aibă, se declară fericiți în lumea lor de fantasme în care doar cariera care aduce bunăstarea contează, oamenii, comunitatea fiind considerate de aceste existențe de mucava doar gloata celor care trebuie să-i servească, să-i aplaude și să-i lingușească până la moarte.

  Există o singură diferență dintre activiștii de partid ai lui Ceaușescu și cei de acum ai Eternei Tranziții Pe Loc: aceia erau subordonați lui Ceaușescu, aceștia de acum nu sunt subordonați decât fantasmelor și foamei lor de mărire și îmbelșugare.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.