marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Ela și Elita | Video

  de E. Nola | 21 martie 2023, 8:56 AM | Încetinitorul de particule

  6

  Amicul Valer Mărginean s-a ocupat de cel mai voios eveniment arădean al săptămânii trecute, monologul hamletian al lui Bibi de pe Malul Mureșului.

  Nu mai insist, doar atât că după asta ciorile și castorii (și biologii) arădeni sigur nu-l vor vota, dar problema este mult mai gravă dacă observăm jocul la ofsaid în anul preelectoral al primarului nostru.

  Voi reveni, promit, acum însă trec la cel de al doilea eveniment din săptămâna care a trecut, unul oarecum planetar din orășelul nostru de pe mal. E vorba, desigur, de gala elitelor arădene (a se reține arădene), desfășurată sămbăta seara, unde altundeva, în sala de concerte a Filarmonicii arădene.

  Doar așa în trecere: elita politică arădeană a reușit să transforme singura sală construită pentru concerte din Arad într-un restaurant pentru cei de sus. Nu, dragilor, o gală de decernare a unor premii are loc, într-adevăr, într-o sală de spectacole – vezi gala Oscar la Dolby Theater, de pe Bulevardul Hollywood – dar cheful sau, ca să fim în ton, afterparty-ul, nu se ține acolo, ci la un restaurant, ceva, la un cazino, eventual, având în vedere că mai nou s-a renovat și la Arad. De Cazino spun.

  Adică, să ne înțelegem, nu te pui să mănânci și să bei în sala de concerte a Filarmonicii, asta o faci acasă la tine sau la un restaurant, înainte sau după concert. Eventual spectacol. Dacă tot vorbim de elite.

  E momentul, așadar, să vorbim pe bune de elite.

  Nu așa cum au făcut toți vorbitorii de la „gală”, dovedind că, într-adevăr, ei habar n-aveau unde se află de fapt. Termenul care vine din latinescul „eligere” și care nu trebuie tradus în românește are multiple sensuri, desigur, dar cel mai important provine din teoria elitelor, o teorie politică foarte la modă pe la începutul secolului trecut, mai ales prin Italia. Nu-i o întâmplare că părintele teoriei se numește Vilfredo Pareto și este considerat unul dintre precursorii fascismului, unul care a pregătit drumul lui Mussolini spre putere.

  Desigur, mai ales colocvial, termenul nu are vreo conotație neapărat negativă, îi definește pe cei de frunte, cei de calitate, cei care sunt în vârful unui domeniu oarecare. Însă dacă este folosit de politicieni și de cei care îi deservesc, chiar dacă oarecum masonic, deci ascuns, se referă evident la cei aleși, cred ei, de providență să fie în față, să conducă, să stabilească ei normele conviețuirii umane.

  Falca si Ela la Gala Elitelor Aradene

  Altfel spus, este opusul democrației, înseamnă puterea politică a unui grup care se consideră peste „prostime”, bazându-și legitimitatea nu pe alegeri democratice, ci pe calitatea lor autoasumată care nu se mai supune capriciilor unor votanți nesiguri și neinstruiți.

  Pentru această elită, ceea ce contează este puterea cu orice preț. Iar pentru asta, de când e lumea, face gesturi de manipulare și propagandă prin care să amețească „prostimea”, în frunte cu cel care vă scrie, să creeze impresia că este intangibilă, inamovibilă, peste toți și peste toate. Cu alte cuvinte insistă pe circ și mai puțin pe pâine.

  Nu ea este pentru cei mulți, ci ăia, mulți și proști, sunt pentru ea. Aduceți-vă aminte de gesticulația lui Ceaușescu, de Cântarea României și Daciada, dacă vreți ceva mai apropiat. Dar să nu scăpați din vedere că nici măcar ei, comuniștii, nu au avut curajul să se pună la masă în sala de concerte a Filarmonicii.

  Ajunge să vă utați la costumele pe care le-au purtat – imitații fără gust, după cum au văzut ei că se poartă – la zâmbetele false de bunăvoință pe care le afișau, la gesticulația goală cu care credeau că se impun în fața celor pe care îi manipulează, să realizați că avem de a face cu un nou spectacol de putere care nu are nicio treabă cu administrarea în folosul comunității a orașului și a județului. Și atunci încă nu am vorbit despre mascarada distincțiilor acordate „elitei” arădene.

  Din câte am înțeles, valoarea premiului e de cinci mii de lei. Mai mult un ciubuc decât un premiu pentru cineva cu adevărat valoros în domeniul său. Fără să vorbim că doi dintre cei premiați sunt doar „originari” din Arad, de decenii bune nu au nicio treabă cu orașul și cu județul. Iar un al treilea, un savant de rang european, născut la București și trăitor de trei decenii în Belgia, nu are absolut nicio legătură cu Aradul.

  Nici prin cap nu ne trece să contestăm valoarea celor „distinși”, dar nu putem să nu observăm că atât categoriile, cât și persoanele au fost astfel „alese” încât să nu pună probleme, să nu conteste autoritatea, priceperea celor care i-au premiat. Dar din cei șapte distinși, trei nu au treabă cu Aradul, iar tinerii informaticieni au primit ceva pur simbolic, în fond mai au până să ajungă și ei în elită. De italianul Maschio ce să mai vorbim, tot respectul, dar pentru Domnia Sa categoria era al oamenilor de afaceri, nu a celor care fac imagine Aradului.

  Toate la un loc, se vede foarte clar că nu există un juriu responsabil, nu există o concepție validă, ci doar gesturi de autoamăgire și laudă de sine.

  Arpi Nistor la Gala Elitelor Aradene

  Nu intrăm în amănuntele relațiilor dintre cele două universități arădene cu puternicii zilei, încheiem concluzionând că această așa numită gală, de fapt o cină festivă la Filarmonică, a fost în cele din urmă un eveniment monden al grupului care deține puterea la Arad, o demonstrație de forță la care arătau la locul lor doar Doamnele, soțiile și prietenele, cele care și-au luat cea mai selectă ținută pentru a face față unui asemenea moment strălucitor.

  Nici măcar nu credem că toți care au participat, atât la organizare cât și pur și simplu, sunt vinovați de cele expuse mai sus. În mod sigur, sunt destui care au crezut că fac ceva folositor și de bine, trecând peste faptul că participă la epatarea inculturii și lipsei de calitate a „elitei” politice arădene.

  De peste șaptezeci de ani societatea românească este nenorocită de asemenea pseudo-elite și se pare că nu am învățat încă nimic din asta…

  P.S. Ultima poză este montajul genial de pe FB al lui Arpi Nistor – din multe puncte de vedere aparținând de adevărata elită a Aradului – și care demonstrează, dacă mai era nevoie, că nu sunt singurul care gândește așa… iar videoclipul de la final e de la Topul Firmelor de anul trecut.

  @specialarad.ro Ela si Elita #pisi #fyp ♬ G.A.B – Official Sound Studio

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Excelent articol.Jos Pălăria!
   A fost un spectacol al imposturii.
   Termenul de elită e unul foarte pretențios.
   Ca să îl obții e nevoie de o recunoaștere pe scară largă. Faptul că și-au făcut din Filarmonica o prispă de partid arată starea Aradului.

   +25 voturi
   +1
   -1
  2. Imbratisez prof., analistul si jurnalistul profesionist si-i doresc sanatate multa, multa! Astept, dle prof., radiografia media aradene promisa la sfarsitul anului tracut. Specialarad.ro, vreau sa cred, in ciuda derapajelor si linguselii–vezi ” doctorii” poulitrucilor analfabeti aradeni-, ramane un etalon in peisajul ziaristicii.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.