Șase personalități și doi tineri olimpici, premiați la Gala Elitelor Arădene 2025 | Galerie foto





Gala Elitelor Arădene, ajunsă la cea de-a patra ediție, a avut loc sâmbătă seara, în sala de concerte a Palatului Cultural. Ca în fiecare an, au fost premiate șase personalități care s-au impus în diferite domenii de activitate, care fie s-au născut la Arad, fie viața lor le-a legat într-un fel de orașul de pe Mureș.
Invitații au fost întâmpinați de organizatori pe muzica pianistei Anamaria Lole, alături de poetul Ioan Matiuț, care și-a expus creațiile literare în foaier. Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat al României și a imnului academic Gaudeamus Igitur.
În acest an, cele șase personalități puse în lumina reflectoarelor au fost: diplomatul Teodor Meleșcanu, prof. univ. dr. Valeriu Beiu, prof. univ. dr. Otilia-Florica Hedeșan, prof. univ. dr. Gheorghe Cioban, prof. univ. dr. habil. Dorin Nicușor Augustin Herlo și arhitectul Gheorghe Seculici.
„Gala elitelor arădene este un eveniment care deja a intrat în cotidianul activităților din municipiul Arad. Nu a fost ușor, nu este nici greu, dar este foarte multă muncă ca să reușești să pui în scenă un asemenea eveniment. Noi ne bucurăm că după eforturile pe care le-am făcut cu siguranță este un eveniment în care elitele ies în lumina reflectoarelor și, totodată, reușim să facem o punte de legătură între elitele care deja sunt consacrate și tinerii care vin din urmă și, cu siguranță, vor urca pe urmele elitelor”, ne-a spus Nicolae Iancu, unul dintre organizatorii principali ai evenimentului, a cărui zi de naștere chiar a fost în seara respectivă, astfel că cei din public i-au și cântat un călduros „La mulți ani!”.
Cei doi tineri care au primit „Premiul Special G.E.A. pentru tinerii viitorului” sunt Daria Cristina Toderici (care a obținut premiul I la Olimpiana Națională de Latină și Premiul I la Mica Olimpiadă de geografie Terra, iar în anul școlar 2023-2024 a fost selectată în Lotul Național al României la Olimpiada Europeană de Geografie, la faza internațională calificându-se pe locul al doilea, obținând astfel o distincție din partea Ministerului Educației în cadrul Galei Olimpicilor Internaționali, în decembrie 2024) și Alexei Ormanji (talentat pianist care a obținut mai multe premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim doar câteva: premiul 1 la Concursul Internațional pentru Tinerii din Europa „Euplayy” 2020, premiul 1 la Concursul International „Carl Fitch” 2023, premiul 1 la Olimpiada Națională de interpretare vocală și instrumentală 2024).
Premierea celor 6 personalități a fost realizată în urma unei selecții a două jurii distincte, unul alcătuit din cadre universitare de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar altul din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”.
Înainte de festivitatea de premieră, au rostit câte un speech prin care au subliniat importanța aprecierii elitelor Alexandru Pușcaciu (care a transmis mesajul Marii Loje Naționale), Nicolae Iancu (din partea Consiliului pentru Elitele Arădene), primarul Călin Bibarț și administratorul public al Județului Arad Dan Buda (care a transmis mesajul președintelui CJ Iustin Cionca, plecat în Republica Moldova).
A avut loc apoi și un scurt concert al Orchestrei Filarmonicii Arad, iar la mijlocul premierii, respectiv la finalul evenimentului publicul a fost întreținut de concertul celor trei tenori din Iași: Andrei Fermeșanu (manager al Operei Naționale din Iași), Florin Guzgă (directorul artistic al aceleiași instituții) și Andrei Apreotesei (managerul Complexului Muzeal „Moldova” din Iași).
Cine sunt cele șase personalități premiate la Gala Elitelor Arădene 2025
Premiul „Dimitrie Cameniță” pentru „Științe sociale, economie și antreprenoriat”, a fost acordat în urma selecției juriului de la UAV, diplomatului Teodor Meleșcanu. În comisia de jurizare a făcut parte și academicianul Păun Ioan Otiman din cadrul Academiei Române.
Teodor Meleșcanu
S-a născut în 10 martie 1941, în orașul Brad (Hunedoara). Studiile liceale le-a făcut la Arad, la Liceul „Moise Nicoară”, astăzi Colegiu Național. A absolvit Facultatea de Drept din București în 1964, apoi cursuri postuniversitare de relații internaționale la Universitatea București, în 1966. A continuat formarea academică la Institutul de Înalte Studii Internaționale la Universitatea din Geneva, unde în 1973 a obținut titlul de doctor în științe economice și sociale, specializarea fiind dreptul internațional.
A fost ministru de externe în perioada 1992-1996 (în Guvernul Văcăroiu) și pentru 8 zile în 2014 (în Guvernul Ponta), între aprilie 2007 și decembrie 2008 a fost ministru al apărării naționale (în Guvernul Tăriceanu) și director al Serviciului de Informații Externe (între 2012 și 2014, când a demisionat pentru a candida la președinția României).
Face parte din Colectivul Institutului de Studii Politice din București și cel al Institutului Român de Studii Internaționale, este vicepreședinte al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale. De asemenea, a fost numit doctor honoris causa al Universității „Aurel Vlaicu”, iar pentru o perioadă a predat la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
–
Premiul „Caius Iacob” pentru „matematică, științe inginerești” a fost acordat, în urma selecției juriului de la UAV, profesorului universitar dr. Valeriu Beiu.
Prof. univ. dr. Valeriu Beiu
S-a născut în București, în 22 octombrie 1956. A studiat calculatoarele la Universitatea Politehnică din București unde, în 1980, și-a început cariera universitară, cercetarea sa fiind axată pe circuite integrate și rețele neuronale, de care se ocupă și astăzi. În 1991, având două oferte de burse, una Fulbright în SUA, și una doctorală în Belgia, a ales-o pe cea doctorală, susținându-și lucrarea de doctorat în 1994, cu „suma cum laude”, la Katholieke Universiteit Leuven. A continuat cu o bursă EU postdoctorală la King’s College London, apoi Postdoctoral Fellowship la Los Almos National Laboratory.
Pe parcursul celor 45 de ani de carieră, desfășurată pe 3 continente, a fost implicat în 44 de proiecte, a realizat aproape 300 de publicații, prezentate de peste 400 ori (dintre care peste 220 prezentări invitate) și recunoscute prin 8 Best Paper Awards și 5 Excellence Awards. De asemenea, s-a implicat în organizarea a 133 conferințe internaționale și 14 workshop-uri.
Prof. univ. dr. Valeriu Beiu are o legătură profesională și cu municipiul Arad. Începând cu toamna anului 2015, s-a alăturat Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), unde a predat în două programe de masterat, a coordonat 2 postdoctoranzi și 6 studenți de masterat și a condus un grant de cercetare în valoare de 2 milioane de euro (2016–2021). De asemenea, Prof. Beiu a fost director al Centrului de Cercetare „NanoArt” din cadrul UAV.
–
Premiu „Sever Frențiu”, pentru „științe umaniste și arte” a fost acordat de juriul UVVG pentru profesoara universitară dr. Otilia-Florica Hedeșan.
Prof. univ. dr. Otilia-Florica Hedeșan
Născută în 1962, în localitatea Pecica, județul Arad, a urmat studiile liceale la Arad, în cadrul Liceului Pedagogic și a Liceului Ioan Slavici, așa cum se numeau pe atunci, cele două colegii – Dimitrie Țichindeal și Moise Nicoară. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Vest din Timișoara, specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Latină. Doctoratul, cu specializarea etnologie română, l-a obținut la aceeași universitate, sub coordonarea lui Eugen Todoran. În 2006, a devenit profesor universitar la UVT, iar în 2008 coordonator de doctorat în domeniul Filologiei.
Din activitatea publicistică amintim doar câteva titluri: Șapte eseuri despre strigoi, Pentru o mitologie difuză, Folclorul. Ce facem cu el?, teze dedicate calendarelor, angoasele culturilor de antropologie etc., a publicat și numeroasele volume științifice, cursuri destinate studenților, culegeri de folclor, dar și lucrări în volume colective și în periodice de specialitate din țară și străinătate. Dintre premiile și distincțiile care i-au fost conferite, amintim: 2022 – Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava; 2017 – Premio Internazionale Giuseppe Cocchiara per gli Studi Demo-Etno-Antropologici, acordat de Scuola delle Scienze Umane e del Patrimonio Culturale dell’Università degli Studi di Palermo; 1998 – Premiul pentru critică literară și eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, pentru volumul Șapte eseuri despre strigoi.
Din punct de vedere managerial, prof. univ. dr. Otilia-Florica Hedeșan a ocupat funcția de Decan al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, Timișoara (2009–2012) și Prorector responsabil al Studiilor Doctorale (2017–2020). Actualmente este coordonator local al Bucharest Cultural Heritage, Alianța Universitară UNITA (UNITA – Universitas Montium), respectiv Director Research Center for Heritage and Cultural Anthropology.
–
Premiul „Aurel Ardelean” pentru științe biologice și biomedicale” a fost acordat de juriul UVVG pentru prof. univ. dr. Gheorghe Ciobanu. Premiul a fost ridicat de soția domnului Ciobanu, deoarece acesta nu a putut participa la gală.
Prof. univ. dr. Gheorghe Cioban
Născut în 1938 la Arad, profesorul Cioban și-a început parcursul academic la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, absolvind în 1961. A devenit medic specialist radiolog în 1971 și medic primar în 1980, conducând Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad până la pensionare. A activat ca medic inspector și director adjunct la Direcția de Sănătate Publică Arad între 1972 și 1987. De asemenea, a fost președinte al Colegiului Medicilor și Farmaciștilor în perioada 1975-1987.
În 1996, și-a obținut titlul de doctor în medicină, devenind ulterior conferențiar și, din 1999, profesor universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. A înființat și condus disciplina de Radiologie și Imagistică Medicală, punând bazele programului academic. De-a lungul carierei, a îndrumat numeroși doctoranzi și a fost o prezență activă în viața academică, fiind șef de catedră și prodecan al Facultății de Stomatologie. A publicat 7 volume cu caracter de referință în radiologie, a publicat peste 40 de articole în reviste medicale de prestigiu și a participat la sute de conferințe naționale și internaționale. De asemenea, a efectuat stagii de specializare în străinătate, dobândind competențe suplimentare în radiologie și imagistică medicală.
–
Premiul „Ștefan Augustin Doinaș” pentru „performanțe deosebite în educație” a fost acordat de juriul UAV pentru profesorul universitar Dorin Nicușor Augustin Herlo.
Prof. univ. dr. habil. Dorin Nicușor Augustin Herlo
S-a născut în Arad, la data de 21 octombrie 1951. La ora actuală, este cadru didactic asociat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, unde predă cursuri în domeniul Științelor Educației. Cu o vastă experiență în învățământul preuniversitar, el a lucrat mai mult de 25 de ani în școlile secundare și a fost implicat activ în formarea continuă a cadrelor didactice. De asemenea, Prof. Herlo este formator național acreditat de Ministerul Educației din România încă din 2001.
La nivel universitar, el predă cursuri de „Teoria curriculumului”, „Didactica domeniului științelor – Educație preșcolară”, „Tehnologia Informației și Comunicațiilor” și „Educație Interculturală” la specializările PIPP și PS, dar și cursuri de formare continuă pentru profesori. Prof. Herlo are o contribuție semnificativă în domeniul cercetării educaționale, ghidând numeroși doctoranzi și publicând lucrări academice. Printre cercetările sale, se numără articole precum „On forming by transforming” (2017) și „Connectivism, a new learning theory?” (2016), care abordează aspecte importante ale învățării și ale teoriei educaționale moderne.
–
Premiul „Francisc Von Neuman” pentru „promovarea imaginii Aradului” a fost acordat de juriul UVVG pentru președintele Camerei de Comerț Arad, Gheorghe Seculici, care nu a putut participa la gală, însă a ținut un discurs de mulțumire printr-o intervenție video.
Gheorghe Seculici
Născut la data de 19 aprilie 1953, în județul Sibiu, a absolvit în 1973 Liceul Industrial Construcții Mașini din Timișoara, iar în 1976 a absolvit Facultatea de Construcții din Timișoara, secția arhitectură, iar apoi absolvind în 1979 Institului de Arhitectură „Ioan Mincu” din București. El este membru al Ordinului Arhitecților din România și membru în Registrul Urbaniștilor din România. Pe latura administrativă, s-a format urmând mai multe cursuri dintre care expert evaluator ANEVAR în 1992, Programul de formare pentru înalților funcționari publici- MAI în 2010, cursul postuniversitar de formare Securitate și bună guvernare „Colegiul Național de Apărare”, în 2011.
Din 1979, a devenit șef proiect, apoi președinte în CA la Proiect SA, iar din 1991 până în 2912 (cu mici perioade de întreruperi) director general, iar după reorganizarea societății în Proiect Real Estate SA, administrator și director general până în prezent.
Pe plan administrativ, a fost între 1992-2002 consilier local, apoi între 2004-2005 și 2008-2012 consilier județean, iar între 2000 și 2004 a fost președinte al Consiliului Județean Arad. De asemenea, Gheorghe Seculici a fost ales deputat în Parlamentul României în mai multe mandate (2004-2008 și în perioada 2008-2012), iar în 2005 a fost ministru de stat pentru coordonarea activităților economice, cu statut de vice-prim ministru.
Din anul 2010, Gheorghe Seculici este președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad.
***
Ca la edițiile anterioare, Gala Elitelor Arădene a fost organizată de 8 asociații arădene, care s-au reunit sub egida Marii Loje Naționale, dintre care amintim: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt și Asociația Emera, cu sprijinul celor două universități arădene, a Primăriei Arad și a Consiliului Județean Arad.
Citește și: Caravana Mureșului NEBULA – o călătorie a ideilor și implicării tinerilor – s-a încheiat la Arad
Caravana Mureșului NEBULA – o călătorie a ideilor și implicării tinerilor – s-a încheiat la Arad
Comentariile portalului
se tot incurajeaza si promoveaza cumpararea de autovehicule electrice dar infrastructura nu este pregatita pentru asa ceva
.... până la urmă,era ineficient,daca nu se mai folosea...parca eram.la.petrosani,sau Lupeni...cu turnuri și furnale care aduc aminte de un oraș Arad ,care câ (...)
la modelul de notare sant ffbuni note de procente