vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    La Gala Elitelor Arădene 2023 au fost premiați cei care sunt considerați „ceea ce este mai bun, mai valoros” din Arad | Foto • Video

    de Raluca Medeleanu | 19 martie 2023, 1:14 PM | Monden | Știri Arad | Topic special

    10

    Cea de-a doua ediție a evenimentului Gala Elitelor Arădene 2023 a avut loc sâmbătă, 18 martie, în eleganta sală a Palatului Cultural, unde s-a adus apreciere pentru șase personalități și unei echipe de tineri care excelează în diferite domenii de activitate și despre care, prin profesionalismul de care au dat dovadă, se consideră că au pus Aradul pe hartă.

    Accesul la eveniment s-a făcut și în acest an pe bază de invitație, în sală fiind prezenți reprezentanți ai celor două universități, ai Primăriei, Consiliului Județean, ai diferitelor instituții arădene, asociații, politicieni și membri ai Marii Loje Naționale (lojă masonică) și ai Academiei Române.

    Deschiderea evenimentului a fost făcută de corul bărbătesc „Academica” al Universității Aurel Vlaicu din Arad, care a intonat atât imnul țării, cât și „Gaudeamus igitur”. Festivitatea de premiere a fost împărțită în două reprize, despărțite de câte un moment muzical, oferit de Cezar Oatu împreună cu Orchestra Filarmonicii Arad și de Oana Lianu.

    Necesitatea de a organiza Gala Elitelor Arădene 2023. La ce se referă organizatorii când rostesc cuvântul „elită”

    „A valoriza oameni care au acționat cu spirit vizionar, au îndrăznit să formuleze întrebări, au avut forță creatoare în cercetare, au avut cunoaștere și inspirație divină în a da răspunsuri și a oferi soluții care să schimbe paradigme este un moment de excepție în viața unei comunități locale. A vizualiza impactul unor fapte pozitive care vor dăinui peste ani este un angajament mental, pentru generația tânără aflată la confluența schimbărilor mondiale. Și cel puțin din aceste considerente, a organiza Gala Elitelor Arădene este o misiune a fiecărui membru din entitățile partenere, în acest proiect al comunității arădene pe care îl descoperim în procesul de pregătire a acestei seri în care premiem performanța”, a spus Nicolae Iancu, unul dintre organizatori, care a dorit să precizeze că înțelesul termenului de „elită” este chiar cel oferit în dicționar, anume „grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate”.

    Evenimentul a fost organizat de Consiliul pentru Elitele Arădene, Marea Lojă Națională din România și cele două universități („Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș”), având ca parteneri Primăria și Consiliul Județean, alături de șapte asociații arădene (Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020 și Casa cu Lacăt).

    Înainte de acordarea fiecărui premiu, o persoană desemnată a citit câte un „laudatio” în care a fost prezentată activitatea cu care cel premiat a ieșit în evidență, după care premiantului i-a fost înmânată o diplomă, un trofeu și un premiu bănesc. Doi dintre premianți au specificat că își vor dona premiile.

    Personalitățile premiate la Gala Elitelor Arădene 2023:

    Premiile au fost acordate pe șapte categorii, fiecare categorie fiind jurizată de o echipă academică, fie de la Universitatea Aurel Vlaicu, fie de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad. Selecția a avut parte, de asemenea, și de implicarea Academiei Române.

    PREMIUL „CAIUS IACOB” pentru matematică, științe inginerești

    danut sobol premiat gala elitelor aradene 2023

    Oferit lui Dănuț Sobol. Inventatorul Dănuț Sobol s-a făcut remarcat pe plan internațional în domeniul inovației. Cunoscut, printre altele, pentru crearea celei mai ușoare biciclete integrale din lemn dotată cu o cutie de viteze, dar și pentru perfecționarea tehnologiei aparatelor de zbor de tip dronă, inginerul Dănuț Sobol a absolvit Facultatea de Inginerie a UAV, a fost responsabil pe „creativitate” în cadrul trustului Construcții Montaj, trustului Construcții I din Timișoara, a coordonat cercul de aeromodele din cadrul Palatului Copiilor, iar acum se concentrează doar pe inovare, devenind consultant în domeniu. De asemenea, coordonează cercul de creativitate tehnico-științifică studențească ProInventius al Universității Aurel Vlaicu.

    A obținut medalii și premii pentru invențiile sale, a venit în sprijinul altor inventatori să-și breveteze propriile invenții și a coagulat două echipe de cercetare-dezvoltare: Inov.Ar.Tech și Drone.Tech. Ultimul său proiect, mobilitatea urbană, îl va duce la Salonul de Invenții de la Geneva unde va prezenta o idee considerată revoluționară pentru transportul aerian urban.

    Dănuț Sobol a spus că pasiunea i-a pornit din copilărie, când a citit Viața lui Leonardo Da Vinci, „apoi doar peste câțiva ani, am descoperit munca marelui nostru savant Henri Coandă și din acel moment am știut ce trebuie să fac, care îmi va fi drumul și, iată, după aproape 50 de ani, pregătesc proiecte, am depus brevete, am construit o dublă echipă de specialiști, pentru a da sens transportului aerian al mileniului 3. Ne vom prezenta la Geneva, un grup de 6 inventatori din echipa mea, fiecare cu câte o invenție, și aceste invenții vor aduce cinste Aradului, vor aduce cinste țării și vor aduce progres în lume (…). Ne vom prezenta cu un aparat de zbor dintr-o familie ce dorim să o dezvoltăm – e important de specifica aparat de zbor și nu dronă simplă, pentru că ideea este cea a binecunoscutului aeritaxi – iar acolo să știți că am adus îmbunătățiri și soluții tehnice excepționale”, a spus Dănuț Sobol.

    Ștefan Walter Hell este personalitatea căreia i-a fost înmânat premiul la această categorie la gala de anul trecut.

    PREMIUL „ȘTEFAN AUGUSTIN DOINAȘ” pentru performanțe deosebite în educație

    josef wolf premiat la gala elitelor aradene 2023

    Oferit lui HC Josef Wolf, de la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania). Josef Wolf s-a născut la 15 noiembrie 1952 în Arad şi a copilărit în Horia. Tatăl său a fost deportat în 1945 în Uniunea Sovietică, iar bunicul și bunica au fost și ei prizonieri în lagăre de muncă din munții Urali, După absolvirea şcolii generale în satul natal, a urmat liceul în Arad, unde un impact asupra sa au avut profesoara de istorie Natalia Biticiu (Bitoleanu) şi profesoara de latină Elsa Toma, fostă deportată la Auschwitz, aceste povești de viață au lăsat un impact profund, determinându-l să-și dedice viața istoriei. După absolvire a fost muzeograf la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, apoi din 1980 și până în 1986 a avut catedră de istorie la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai, când i s-a reproșat într-o inspecție că predarea sa are „conținuturi deficitare sub aspect ideologic, incompatibile cu imaginea istorică oficială”. A părăsit Clujul la începutul lunii aprilie 1989, stabilindu-se iniţial la Stuttgart, apoi la Böblingen. A fost colaborator al organizaţiei „Caritas“ din Freiburg şi al Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania cu sediul la München. În iunie 1990, a devenit, în urma unui concurs, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Studii Regionale din Tübingen, o instituţie de cercetare extrauniversitară, subordonată Ministerului de interne al Landului Baden-Württemberg.

    Mesajul lui Josef Wolf la ridicarea premiului a fost unul plin de optimism pentru viitor: „Menționez că legăturile continue cu Aradul s-au datorat profesorului Cornel Pădureanu. Legăturile de acest tip trebuie cultivate, întreținute. În limba germană există un termen: «heimat» – care, de regulă, este tradus greșit în română, prin «patrie», ori referința spațială a acestui termen este spațiul la scară mică, locurile mici, regiunile. Încă de copil, acest concept a fost asociat de mine cu un ingredient olfactiv, mirosul liliacului. În satul meu natal, un gard viu înconjura cimitirul, răspândindu-și mirosul. Reprezentările despre ținuturile de baștină cuprind elemente ale lumii reale, dar și ale imaginației. Este și la mine în acest fel. Am trecut în această dimineață prin satul meu natal, este mai frumos ca niciodată, iar oamenii de astăzi tot atât de gospodari ca germanii care nu mai sunt. Este o certitudine a mea că generațiile viitoare vor avea în continuare parte de acest miros al liliacului. Liliacul va înflori din nou, mereu și pentru aceștia”, a spus Josef Wolf.

    Diplomatul Radu Homescu este cel care a primit premiul la această categorie în cadrul galei de anul trecut.

    PREMIUL „FRANCISC VON NEUMAN” – pentru promovarea imaginii Aradului

    mirco maschio premiat gala elitelor aradene 2023

    Oferit lui Mirco Maschio, moștenitor al fondatorului grupului de firme Maschio Gaspardo, liderul pe piața autohtonă a utilajelor agricole, prima dintre fabrici fiind înființată la Chișineu-Criș. Maschio Gaspardo s-a născut în 7.01.1977 în Padova, Italia, iar din 2003 a fost implicat, împreună cu tatăl său, Egidio, în dezvoltarea fabricii din județul Arad, care apoi a ajuns să se extindă și în străinătate și să exporte utilaje în peste 100 de țări.

    „Mă leagă o relație de 20 ani cu județul Arad, de când am venit aici să deschid o fabrică de utilaje la Chișineu-Criș și am ales județul Arad pentru că am găsit aici un mediu extraordinar, foarte asemănător cu județul meu, regiunea Veneto (Italia) și valorile pe care le-am găsit aici la nivel uman, profesional, au fost foarte asemănătoare cu cele pe care le avem noi, la un nivel înalt, o demonstrație este chiar seara aceasta. Vreau să mulțumesc județului Arad pentru că a primit investiția noastră. Noi am încercat să facem cât mai mult pentru județul acesta, să investim într-una dintre cele mai importante fabrici de utilaje agricole, care a ajuns acum să fie cea mai mare din România. Am vrut să o dezvoltăm să ajungă una dintre cele mai importante fabrici din vestul Europei. Obiectivul a fost atins. Avem o fabrică foarte inovativă, cu multe tehnologii, chiar până la robotizarea producției. Iar obiectivul a fost atins și pentru că aici am găsit chiar ce am avut nevoie pentru a dezvolta fabrica, ajungând una dintre primele fabrici din lume. Vreau să spun că utilajele ajung în multe țări străine. Firma noastră exportă în 110 țări din lume. A fost o bucurie mare când angajați de la Chișineu-Criș mi-au spus că au fost în străinătate și au văzut utilajele, inclusiv în Noua Zeelandă, produse aici la Chișineu-Criș, județul Arad. Și m-am bucurat foarte mult pentru asta. Noi am încercat să facem mult, dar întrebarea este cât am făcut? Sincer, am primit mai mult decât am făcut noi, aici, în județul Arad și vreau să vă mulțumesc”, a spus Mirco Maschio.

    Fotbalistul Flavius Domide este cel care a câștigat premiul la această categorie în cadrul galei de anul trecut.

    PREMIUL „SEVER FRENȚIU” – pentru Științe umaniste și arte

    ovidiu pecican premiat gala elitelor aradene 2023

    Oferit lui Ovidiu Pecican. Istoricul și scriitorul Ovidiu Pecican s-a născut la Arad, în 8.01.1959, urmând studiile liceale la Liceul Miron Constantinescu (actualul Colegiu Național Elena Ghiba Birta), după care cele universitare la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a devenit ulterior și doctor în istorie. Și-a început activitatea universitară didactică în aceeași universitate clujeană, la Facultatea de Studii Europene. Din 1994, a devenit membru a Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2021 a devenit directorul revistei de cultură „Steaua” a Uniunii Scriitorilor. De asemenea, este redactor șef al revistelor de cultură Avalon și La Mongolu (Cluj-Napoca). Opera sa istorică cuprinde domenii precum istoria medievală, istoriografia și evoluția civilizației europene, iar pentru opera sa literară a primit și premii. Dintre scrierile sale, amintim romanul „Razzar”, care a primit premiul Nemira în 1998, ori proza scurtă „Darul acestei veri” nominalizată la premiul ASPRO în 2021.

    Discursul lui Ovidiu Pecican a fost presărat cu glume, dar și cu evocări din copilăria sa: „Adevărul e că n-am făcut nimic pentru Arad, Aradul a făcut totul pentru mine. M-am născut pe strada Dimitrov, așa se numea pe atunci, acum se cheamă Șaguna din nou, și cred că asta a avut un rol important în, ceea ce pot denumi, pretențios, destinul meu. M-am născut undeva între fabrica de păpuși, fabrica de insigne și fabrica de vată. Îmi plăcea vata pe băț, o mâncam în Parcul Copiilor, mai ales când chiuleam de la școală. N-am fost un elev eminent. Am luat câteva premii I, apoi m-am plictisit, viața a devenit mai complexă și la finalul liceului am mai luat un premiu, dar era premiul al doilea. Asta e. Apoi, când am devenit conștient că strada cu pietre galbene, cum era atunci, nu reprezintă ultimul orizont, m-am întrebat ce înseamnă să fii arădean. Am început să citesc cu multă pasiune literatură românească. Îmi plăcea enorm Petru Popescu, dacă vă mai spune ceva numele lui și eram foarte frustrat că Aradul nu apare în aceste romane. Deci m-am întrebat ce înseamnă să fii arădean, să fii născut și să trăiești la Arad. După o vreme, m-am gândit că ecuația e dată de întâlnirea a două elemente fundamentale: pe de o parte câmpia, care pentru mulți născuți în alte forme de relief înseamnă un orizont plat și jos, pentru mine însemna niște valuri, vântul care vălurea niște lanuri enorme care se întindeau până la orizont, iar pe de altă parte, încă din copilărie, mergeam la Mureș, să mă scald cu prietenii mei. Pe atunci exista un ștrand clandestin, chiar în zona noastră (…). Forța aceasta liniștită a Mureșului, care vine năvalnic, undeva din munți, dar care pe măsură ce se apropie de granița țării devine tot mai calm, dar care – așa cum am văzut la inundațiile din 70 și 75 – are o putere indescriptibilă. Aceste două lucruri împreună dau o energie splendidă extraordinară Aradului, împreună cu ceea ce înseamnă un orizont dezmărginit”, a spus Ovidiu Pecican.

    Prof.univ.dr. Marius Grec este cel căruia i-a fost înmânat premiul la această categorie în cadrul galei de anul trecut.

    PREMIUL „AUREL ARDELEAN” pentru Științe biologice și biomedicale

    dr stefan constantinescu premiat gala elitelor aradene 2023

    Acordat lui prof. univ. dr. Ștefan N. Constantinescu, care este președintele boardului științific „Personal Genetics”, membru al Institutului de Cercetare a Cancerului, profesor part-time la Université catholique de Louvain, din Bruxelles, Belgia, membru asociat la Ludwig Institute for Cancer Research din Bruxelles. A absolvit în 1988 Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davilla din București, luându-și tot acolo doctoratul în domeniul virusologiei, în 1991, după care a devenit doctor în științe biomedicale, în 2002, la Université catholique de Louvain. Face parte din comitete ale unor reviste de specialitate („The Journal of Normal and Malignant Hemopoiesis” și „Journal of Cellular and Molecular Medicine”), dar și a unor comitete științifice (European Hematology Association Meeting 2011 – EHA 16 – Londra, Institutul de Virusologie a Academiei Române ș.a.). A primit premiul pentru activitatea de cercetare din perioada 2011-2015 acordat de Guvernul Belgiei, premiul Alexandre and Gaston Tytgat pentru cercetarea în cancer (2021) și între 2022-2023 este președintele Academiei Regale de Medicină a Belgiei.

    Prof.univ.dr. Ștefan Constantinescu nu a putut fi prezent la Gala Elitelor Arădene, însă a transmis un discurs video, în care a explicat activitatea pe care o desfășoară în cercetarea medicală la nivelul geneticii, inclusiv la anumite particularități a celulelor stem hematopoietice.

    Anul trecut, prof. univ. dr. Anca Hermenean a fost cea care a primit premiul la această categorie în cadrul galei.

    PREMIUL „DIMITRIE CAMENIȚĂ” pentru științe sociale, economie și antreprenoriat

    monica fufezan premiata gala elitelor aradene 2023

    Oferit Monicăi Fufezan. Monica Fufezan, de profesie inginer textilist, conduce de peste 40 ani Moda SA, fosta Intreprindere de Confecții din Arad. Fabrica de haine era printre singurele din țară, în perioada comunistă, care exportau produsele în vest, în afara „cortinei”, în Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, chiar și Statele Unite ale Americii. Moda SA este, totodată, printre puținele exemple de fabrici înființate în perioada comunistă care au reușit să supraviețuiască cu succes și după Revoluție. La ora actuală, casa de modă este încă la randament maxim și colaborează cu mari case de modă din străinătate (de exemplu, Dolce & Gabbana, Claudia Strater sau Windsmoor), oferind ținute chiar și ducesei Kate Middleton.

    „Într-un asemenea moment este foarte greu să-ți găsești cuvintele potrivite. Sunt și foarte emoționată, dar mă simt foarte bucuroasă și, poate, puțin surprinsă. De ce surprinsă? Pentru că eu consider că în Arad există mulți antreprenori care ar fi meritat acest premiu. De ce m-au ales tocmai pe mine? Cred că au văzut că mă îndrept spre sfârșitul carierei și, în curând, voi ajunge din participant activ la viața socială un simplu spectator al spectacolului vieții și al peisajului socio-economic din orașul și județul nostru. Sau poate m-au ales pentru activitatea mea de peste 40 ani, am dat dovadă de calități antreprenoriale și am condus cu un oarecare succes societatea comercială Moda SA, care este cunoscută atât în țară, cât și în multe țări europene și chiar peste ocean datorită calității produselor confecționate la Arad (…). Toate acestea au pus Aradul într-o ipotetică hartă a fashionului european. Deci am făcut cunoscut Aradul, prin produsele noastre, în întreaga Europă. Pentru statistică, aș spune că societatea Moda a oferit de-a lungul anilor locuri de muncă la peste 5000 femei și a contribuit la economia județului cu sume foarte mari, vorbind de milioane de euro vărsate la bugetul local și bugetul central. Toate acestea mă fac să fiu mândră”, a spus Monica Fufezan, care a dorit să amintească și despre implicarea ei la reînființarea învățământului universitar la Arad, în anii ’90, dar și de implicarea ei în diferite acțiuni caritabile. „Mi-a plăcut dintotdeauna să-mi ajut semenii, mai ales pe cei mai puțin norocoși și din cauza asta, atât în nume propriu, cât și prin organizația din care fac parte, am participat la foarte multe evenimente caritabile. Am considerat că o acțiune făcută în folosul comunității ridică nivelul întregii societăți”, a mai spus Monica Fufezan.

    Prof. univ. dr. Gheorghe Constantin Păcurariu este cel căruia i-a fost înmânat premiul la această categorie în cadrul galei de anul trecut.

    PREMIUL SPECIAL „GEA” pentru elitele viitorului

    echipa infinity bolt premiata gala elitelor aradene 2023

    Ultimul premiu din cadrul Galei Elitelor Arădene a fost acordat echipei de robotică „Infinity Bolt”, parte a Licelului Național de Informatică Arad. Pasionații de robotică din cadrul echipei „Infinity Bolt” au reușit să obțină rezultate remarcabile în cadrul competiției First Tech Challenge România, între anii 2020-2023. În 2020, au primit premiul Motivate Award, iar în 2021 Innovate Award, ambele la Regionala de la Timișoara și Top Tancked la Ro XEO Demo.

    La nivel internațional, în 2022 au obținut locul I la FedEx Social Challenge, în cadrul FIRST Tech Challenge. La concursul Chicago Robotics Inbitational din SUA, echipa a devenit vicecampioană mondială și a fost remarcată de către un reprezentant Google, care i-a invitat pe tinerii arădeni la o vizită a companiei. În 2023, echipa a câștigat Winning Alliance la demo Oradea, locul 2 la demo 4 Challenge Transilvania, locul 1 la demo Feel The Force și premiul Winning Alliance la Campionatul Regional #1 FTC Romania, calificându-se astfel la Campionatul Național.

    Echipa „Infinity Bolts” este formată din opt elevi: Șușca Matia, Buttau Denisa, Bârlău Raul, Lăcătiș Adelin, Popa Cătălina, Mustăția Robert, Zlăgnean Ștefan și Răzvan Sajgo, precum și studentul Șușca Bogdan, arădean care învață la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mentorii care îi ghidează sunt ec. Șușca Mihaela, ing. Șușca Gabriel și prof. Popa Florin.

    Anul trecut, echipa de robotică Delta Force a fost cea care a primit premiul la această categorie în cadrul galei. Din cauza cruntului accident în care și-a pierdut viața Dănuț Tol, echipa Infinity Bolts a îndemnat publicul nu la un moment de reculegere, ci la un ropot de aplauze ca apreciere și în amintirea performanțelor pe care le-a reușit tânărul, aplauze despre care au spus că „le va auzi de sus, din Ceruri”.

     

    •  Citește și:

    • Doliu în echipa Delta Force: „Dănuț dragă, ai fost pentru noi ca un frate. O să ne lipsești enorm!” • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Gala Elitelor Arădene 2022:  o gală high class (Galerie foto) • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Fara indoiala,cei premiati sau laureati sunt persoane care fac parte din elita Aradului.Insa imi pun intrebarea,daca dintre cei care prin numele lor au girat manifestarea,cu exceptia poate a universitatilor,fac parte din elita aradeana,apta sa fie ea insasi elita.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.