Încetinitorul de particule: Cât mai rămâne sau când și unde pleacă Gheorghe Falcă? (Video de sezon evocativ)

  de E. Nola | 25 septembrie 2017, 8:20 AM | Încetinitorul de particule

  0

   Gheorghe Falcă, indiferent ce cred susținătorii sau adversarii, este pe picior de plecare.

  Și nu neapărat din cauza problemelor cu legea, așa cum ar dori să creadă adversarii, ci pentru că el însuși se crede capabil de fapte mult mai mari decât administrarea prăpăstioasă a unui oraș aflat pe marginea prăpastiei.

  Se aude că în fruntea listei PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019 s-ar afla Crin Antonescu, o informație cel puțin ciudată, dar perfect verosimilă, întrebarea ar fi cam pe unde s-ar putea insinua Gheorghe Falcă, știut fiind faptul că în afara guvernului sau la Cotroceni cel mai fericit și implinit s-ar simți în Parlamentul de la Strasbourg și Bruxelles.

  Pentru un observator atent, chiar dacă nu este implicat în dedesubturile puturoase al puterii locale de la Arad, semnele sunt cât se poate de evidente.

  Gheorghe Falcă își caută urmașul de câtiva ani, intenția sa de a pleca în sferele înalte ale politicii datând încă din cel de al doilea mandat de primar, dar atunci și de atunci jocurile de putere naționale oprindu-l să ajungă acolo unde, crede el, este locul său.

  Faptul că a scăpat mereu de spiritul legii îi dă încredere, chiar dacă prin evacuarea generalului Coldea a suferit o pierdere importantă iar noua conducere a PNL este cel putin ambiguă cu privire la  importanța sa în structurile centrale ale partidului.

  Postul său de vicepreședinte teritorial printre mulți alții este pur simbolic – iar el știe foarte bine acest lucru! -, prestațiile sale pe posturile centrale de televiziune nu-l avantajează deloc, oferind publicului național imaginea unui politician constipat, mult prea preocupat de imaginea sa, un provincial relativ firav și banal în idei, concepții și forță de reprezentare.

  Nemaivorbind de faptul că pierderea de imagine din Arad, până acum principalul său atu în lupta cu greii din București, este din ce în ce mai evidentă, distanțarea tânărului parlamentar Glad Varga, revolta din ce în ce mai hotărâtă a lui Eusebiu Pistru semnalând celor din jurul lui Orban – Ludovic, nu Viktor -, posibilitatea unei implozii a puterii de la Arad a lui Falcă.

  2-conferinta-de-presa-ABC-la-Aeroport-2

  De altfel, Glad Varga este în mod evident cel mai periculos, tânărul deputat, contrat mai mereu în ultima vreme de primar, este hotărât să ia pe urmele modelului tinereților sale, începând chiar cu anunțarea candidaturii sale pentru conducerea tineretului liberal.

  Altfel spus, Varga a devenit din emul un adversar potențial, în fond Ghiță Falcă – diminutivarea se explică prin vârsta sa de atunci – a pogorât la Arad acum douăzeci de ani ca șef al tineretului democrat băsescian, astfel încât dacă Glad – el fiind încă foarte tânăr – câștigă președinția națională a organizației de tineret, va ajunge într-o poziție centrală mult superioară celei de acum a lui Gheorghe.

  De altfel, Glad punctează din ce în ce mai bine, oferind, oarecum contrar curentului general din politica românească, imaginea unui tânăr politician care nu vorbește mult, dar face cu atât mai multe: serile de concerte de mare succes de pe Aeroportul arădean nefolosit altfel, organizate de el, oferindu-i tocmai simpatia acelei generații care va conta din ce în ce mai mult în viitor.

  Iar dincolo de toate astea, are și o publicație la dispozitie pe care o poate orienta atunci când vine vremea împotriva adversarului deocamdată protejat, în timp ce acesta va rămâne doar cu neutralitatea interesată de pubicitatea instituțiilor subordonate a publicației care tocmai acum își schimba părul fără, desigur, să renunțe la vechile năravuri. .

  Cu Pistru nu e atât de grav, mișcările sale înscriindu-se în oportunismul politic congenital al politicianului românesc, cu toate acestea astfel de dizidențe șubrezesc autoritatea liderului, principala armă de care uzează Gheorghe Falcă de când s-a trezit din prim-secretar al organizației de tineret politician democrat.

  IMG_4614

  Întâlnirea de vineri pe problema CET-ului a fost o adevărată ilustrație încifrată a situației schițate. Înainte de toate prin disponibilitatea primarului de a sta la o masă cu pesediștii – desigur, nu cu mărunții din Arad, ci cu cei mari de la Bucale, ca să se vadă anvergura sa națională! – și în al doilea rând prin faptul că cel care l-a însoțit la Comisia de Dialog Social nu a fost Bibarț, ci Bognár, cel care n-are nicio treabă cu problema dezbătută.

  Bibarț, este evident, nu se mai bucură de bunăvoința augustă a primarului, în fond prin căderea lui Coldea, nici Bibarț nu mai reprezintă mare lucru, ceea ce complică însă asigurarea unei succesiuni la primărie care să-l servească și după ce Gheorghe Falcă se înalță la cerurile politicii mari de la București și/sau Strasbourg.

  Desigur, dacă se va duce la Strasbourg&Bruxelles, Bibarț îi va lua automat locul în fruntea orașului, însă în absența puterii interne din partid susținerea va veni de la Consiliul Județean și nu de la Primărie.

  Și în timp ce Călin, filă din poveste, va dansa în continuare cu Geani Pistru în ploaie, cel de la județ, nu spunem care, se va ocupa de spatele marelui om care va ferici nația din Parlamentul European.

  Bilcea-Falca-Orban-Cionca-Pistru-2

  Nu se poate exclude nici situația în care Gheorghe Falcă nu va ajunge pe loc eligibil pe lista partidului său pentru Strasbourg&Bruxelles, asta însemnând că, de nu va interveni brațul lung dar încă foarte slab al legii, primarul ales își va duce până la sfârșit cel de al patrulea mandat, pregătindu-se să-l obțină pe cel de al cincelea.

  Foarte puțin probabil însă să se ajungă în această situație, având în vedere și tevatura din jurul ultimelor alegeri încă nevalidate central de la organizația din Arad, cu toate acestea un politician de talia lui Gheorghe Falcă trebuie să ia în calcul și cele mai imposibile scenarii, astfel încât plimbarea sa de week-end din jurul blocului Libelula, preocupat de gropi si garaje, pe lângă unele calcule egoiste simple, dar de înțeles, să ilustreze această lugubră imposibilitate.

  Oricum, Gheorghe Falcă este deja cel mai longeviv primar al Aradului de după primul război mondial, fără ca umbra lungii sale activități să fi lăsat ceva cu adevărat de folos și important arădenilor.

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.