luni, 6 mai, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Aradul de altădată în prezentul fără viitor?

    de E. Nola | 28 noiembrie 2023, 8:32 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    8

    Să începem cu trecutul prezent: UTA! Mai precis cu cronica meciului din tastatura lui Valer Mărginean, un text care ne amintește de vremurile în care jurnalismul știa că e rudă cu literatura. Și pentru că veni vorba, trecem imediat la o lansare de carte. Și mai precis la transformarea unui blog într-o carte.

    Normal, v-ați dat seama: este vorba de volumul care adună pe hârtie o seamă de articole de blog despre Aradul de altădată. Să amintim și numele autorului, că merită: Teodor Stoica, un maramureșean stabilit în orașul de pe Mureș și pentru care a făcut o adevărată slăbiciune.

    Păcat că doar el, respectiv doar cei care mai au treabă și cu literatura, eventual cu istoria. Sincer, ne-am bucurat că evenimentul nu a fost infestat de politic. Chiar dacă a fost finanțat, prin Universitatea Vasile Goldiș, de Centrul Cultural Județean. Ne-am și mirat un pic, cum de nu a fost nici primaru’, nici adjuncții, fără să mai vorbim de cei de la județ, că europarlamentarul în această perioadă, se știe, are multă treabă. Dar ne-am prins repede, nu era în aer liber sau pe scenă, era vorba de istoria Aradului, pe când cei despre care vorbim sunt interesați de prezent, dar, mai ales, de viitor.

    lansare carte aradul de altadata de teodor stoica editura vasile goldis press 2

    În general, ca să fie clar, ai noștri aleși nu prea au treabă cu arta. Sau cu cultura (cucufonie asumată). Chiar dacă mai găsim printre ei și actori profesioniști. Că amatori sunt cu toții, de asta ne-am cam prins de o vreme încoace. Ceea ce le place este spectacolul. Cu ei în rol principal, desigur.

    Așa că nu trebuie să ne mirăm nici de absența aleșilor la evenimentul arădean de artă cel mai important al anului: Festivalul de filme documentare.

    Da, este, având în vedere că festivalurile de teatru nu se mai fac din lipsă de fonduri, nu-i așa, rămâne, deci, acest festival internațional ajuns la a zecea ediție. La mai mare, îi urăm în timp ce observăm reținerea politicienilor noștri locali la festivalul de filme documentare.

    Îi înțelegem, ce să spunem, filmele documentare nu sunt ca cele zise artistice, prezintă realitatea, de obicei pe aia mai problematică, mai dramatică așa. Nu de puține ori pe cea creată de cei despre care tocmai am constatat că nu s-au dat în vânt.

    Chiar dacă săltărețul nostru primar s-a fotografiat nu doar cu câinele, ci și cu cei care au deschis expoziția legată de festivalul de la cinema Arta. Se mai întâmplă, ești primar, ai obligații, nu te poți ține doar de distracții și interese. Dar nu te ții de prostii. De lucruri care nu îți aduc niciun folos în imagine, altfel spus în carieră și pe conturi.

    Și ce dacă este una pe aici care face clădiri din Lego.

    Copilării, nu alta. Nici nu pricepi care-i șpilul cu asta: să faci, adică, clădiri din Lego. Ce afacere e asta? Și ce dacă cei care construiesc din Lego de acum vor putea face și Turnul de Apă din Arad sau Mănăstirea Gai? Să fie sănătoși, ce treabă are asta cu munca de politician local?

    E mult mai important că, uite, ne pregătim de Târgul de Crăciun și a venit iarna. Nu e bine, nu e bine deloc, drumurile devin alunecoase, circulația dificilă, dacă mai și îngheață în zilele următoare, aia e! Canci Târg de Crăciun, nemaivorbind de roata uriașă.

    Ș-abia e începutul. Un pic de zăpadă, un pic de polei și unii nici nu se mai pot ține în picioare. Trebuie să fie ajutați de jandarmi ca să treacă strada.

    Ce să mai vorbim atunci de cultură și artă? Că unora la place să trăiască în trecut, treaba lor, dar așa nu ai cum să înaintezi, să ajungi în poziții și, mai ales, să fii reales. Ce lansare de carte, ce festival, ce Lego?

    2 2

    Mai un pic și e Anul Nou, anul în care vor fi numai alegeri. Și tu, primar al Aradului, consilier, ce ai fi, nu ești sigur de nimic. PSD-ul crește, dar nu aici la Arad, PNL-ul e în disoluție, numai Falcă e sigur în cutremurul acesta pe care nu îl simte Institutul Național pentru Studiul Pământului. Te pomenești că vei fi obligat să alegi calea aurită? Nimic nu este exclus, asta nu este literatură, nu e piesă de teatru, nici lansare de carte!

    Așadar, stimații mei cititori, cum vedeți, în săptămâna care a trecut Aradul a fost pentru un moment o adevărate cetate culturală: spectacol de Andrei Șerban, cu o arădeancă în rol principal, lansare de carte al unui arădean ajuns redactor-șef la Cluj, festivalul de film documentar, lansarea volumului „Aradul de altădată”, fără să mai pomenim de arădeanca cu clădiri Lego.

    Nu știu câți dintre cei care mă citesc s-au bucurat de aceste evenimente, ceea ce știu că minunata noastră administrație a rămas pe dinafară. Nu-i nicio problemă, suntem obișnuiți, numai că prezența unui politician la un anumit eveniment este un indicator foarte semnificativ. Ne indică ce consideră el important și ce nu, la ce ne putem aștepta dacă îl vom alege la anul și la ce nu.

    sdd

    FB (Mihai Nagy-Gyuris)

    Și ca să rămânem în atmosferă: ne putem aștepta ca Aradul să devină din nou ceea ce a fost odată sau mai mult decât atâta sau, dimpotrivă, trebuie să ne mulțumim cu epitetul mai nou folosit nu doar pe site-urile de socializare, ci chiar la întâlnirile dintre cei care nu spun niciodată în public ce cred ei cu adevărat?

    Altfel spus, vă gândiți oare dacă viitorul Aradului în aceste condiții sună bine?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Se vorbește foarte mult de regionalizare în ultimul timp. Din păcate Aradul nu prea are personalități remarcabile care să reprezinte cauza orașului. Dacă vom intra sub tutela Timișorii și nu se va face o împărțire echilibrată și echitabilă a funcțiilor (urban-adminstrative, nu de cadre!) regionale, Aradul va avea foarte mult de pierdut. Există formule consacrate în țări europene cu o tradiție democratică consolidată (și nu numai) prin care funcțiile regionale ale localităților sunt împărțite echilibrat, astfel încât alte orașe importante, altele decât capitala regiunii, landului, etc să aibe șanse reale de dezvoltare. Ba mai mult decât atât; capitala regiunii, landului nu este neapărat cel mai mare oraș din regiune (de exemplu sediul parlamentului-adunării regionale este într-unul din orașe, iar sediul guvernului regional în alt oras important). Dar dacă se face din nou „o românească” doar așa de amețirea bizonului electoral, perspectivele nu sunt prea bune. Simpla situare geografică al Aradului în cadrul Uniunii Europene, îl face un oraș viabil din punct de vedere economic cu perspective bune de dezvoltare, dacă nu se vor pune tot felul de piedici birocratice și administrative.

      +13 voturi
      +1
      -1
    2. Domnule Notaros, ma asteptam la putin mai multa substanta si argumente mai bine fundamentate din partea unui om de litere de calibrul dumneavoastra atunci cand vine vorba despre un eveniment atat de asteptat de aradeni cum a fost lansarea de care ati pomenit. Este evident ca nu ati fost prezent la lansare, pentru ca daca erati, nu ati fi inceput articolul in acea nota pesimista care va caracterizeaza. Asa cum a afrmat autorul cartii, care are 26 de ani si, de fapt, generatiei lui ii apartine viitorul, Aradul este un oras gri si penibil pentru ca intreaga presa in frunte cu dumneavoastra il vedeti asa si il promovati ca atare. Atunci cand lucrezi in presa si esti formator de opinie trebuie sa iti masori cuvintele si sa verifici de mai multe ori o informatie publicata. Si de aici vine a doua dumneavoastra greseala, anume ca aceasta carte este un fel de colectie de articole de pe blog. Permiteti-mi sa va contrazic, 1. Autorul nu are blog despre Arad si 2. El nu se numeste Andrei Ando ca sa scoata carti pe banda rulanta din postari de pe facebook si articole de ziar de acum 100 de ani luate de pe digiteca, traduse cu google si asumate pe post de creatie originala cu care si-a luat 2 doctorate si a publicat vreo 20 de volume. Aici e o chestie de nuanta pe care, nu stiu daca voit sau nu, ati uitat sa o verificati. Poate volumul nu a ajuns la dumneavoastra, poate nici nu sunteti curios de el, dar atunci ar fi bine sa nu faceti in articol afirmatii cu dublu inteles care, in loc sa promoveze o initiativa originala si diferita de a cinsti Aradul, o ingroapa din fasa si o desfiinteaza. Cat despre politicieni, daca veneau nu era bine, asa ca nu au venit iara nu e bine. Hotarati-va ce vreti ca va contraziceti in afirmatii. Poate daca va oboseati sa ii luati un interviu domnului Stoica, va spunea ca a fost contactat personal din partea primarului pentru felicitari. Ca persoana privata, nu in calitate de politician care vrea sa epateze. Sper ca prin acest comentariu sa fi facut si eu putin dreptate cauzei si sa aplecati putin urechea si la ce vrea publicul educat si optimist sa auda, nu doar frustratii.

      +20 voturi
      +1
      -1
      • Stimată Doamnă sau Domnișoară, cred că ați luat-o prea personal, ca să zic așa.
        Dacă tot ați venit cu înțelegerea unor fenomene, respectiv texte. Articolul meu nu a fost dedicat acestei lansări, ci evenimentelor din săptămâna trecută din Arad. Este o rubrică pe care o scriu săptămânal aproape de un deceniu și care face un fel de sinteză publicistică a săptămânii care a trecut. Cu toate acestea, poate nu ați observat, am scos în față evenimentul ca fiind ceva pozitiv și demn de laudă. Dacă nu ați sesizat asta, mă rog, treacă de la noi…
        Atât de mult încât vă legați de mărunțișuri: că nu-i blog, e pagină de FB, scuzați-mă, nu prea văd diferența, dimpotrivă, blog era parcă mai bine. În acest context, dacă tot amintiți de Ando, mergeți la arhiva Special și vedeți ce și câte am scris eu despre impostura sa de istoric local. Cu alte cuvinte, înainte să îmi reproșați mie munca mea de jurnalist, poate era mai bine să vă documentați. Nu de alta, dar fac munca aste de peste treizeci de ani și am ceva habar și de istorie. Interviuri nu mai iau decât în cazuri excepționale, însă colegii mei mai tineri vă stau la dispoziție. Au și fost la lansare, au și scris, pe acest lucru m-am bazat în ”Încetinitor”.
        În rest, nu insist, dacă vă deranjează atât de mult observația că politica, spre binele ei, în acest caz a rămas discretă, ce să mai zic. Poate mai citiți odată articolul și realizați că toate observațiile mele legate de această lansare de carte au fost favorabile…Acum, după această intervenție, am început să am dubii…

        0 voturi
        +1
        -1
    3. @Raluca Medeleanu: Articolul nu este doar despre lansare, dar titlul, poza si jumatate din subiectul textului acopera acest eveniment. Nu stiu daca intelegeti unde bat, nu e cazul sa fiti defensiva, doar domnul Notaros stie cu ce gand a formulat ideile si tocmai asta am criticat. Faptul ca negativismele legate de orice initiativa apare in oras sunt litera de lege in aceasta publicatie. Publicatia e citita de foarte multi aradeni. Prin urmare, vrand nevrand, atitudinea negativa si permanenta nemultumire intra in mintea cititorului. Asta a zis si dl Stoica in ziua lansarii, pe el l-am parafrazat, doar ca se pare ca fiecare a inteles ce a vrut din discursul lui…doar ideea principala nu.

      Pe de alta parte, e foarte simplu sa critici pe un semianalfabet ca Falca, pe un clovn ca Bibart, pe un taran ca Cionca. Asta stie orice prost. Nu inteleg de ce tot timpul trebuie astia adusi in discutie legat de orice se intampla in Arad. Mai greu e sa investighezi de exemplu angajatii de la Centrul de Turism care in loc sa promoveze Aradul dau copy paste pe pagina lor la textele lui Sinaci. Sau sa citesti “Aradul de altadata” si sa nu ii bagi autorul in mod indirect in aceeasi oala cu astia sau cu Ando, regii copy pasteului de pe social media, care sunt platiti din banii nostri pentru aceste “activitati”.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.