sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  În această seară la Arad: „A Doktor / Doctorul”, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  de Tomck@t | 21 noiembrie 2023, 4:12 PM | Cultură

  0

  Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara aduce în această seară (marți, 21 noiembrie, ora 19:00) spectacolul „A Doktor / Doctorul” la Arad, pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. În rol principal: actrița arădeancă Éder Enikő.

  Spectacolul în limba maghiară (cu supratitrare în limba română), după un text de Robert Icke, este prezentat la Arad în parteneriat cu Aradi Kamaraszínház și poartă semnătura regizorală a lui Andrei Șerban. În total, are 3 ore (cu o pauză).

  „Este o piesă cu un subiect foarte interesant care atinge nu doar un nivel artistic și politic, ci dezbate teme contradictorii și controversate, iar adaptarea pe care o pun în scenă aici este o adaptare contemporană, la zi, a unui tânăr regizor englez genial, Robert Icke, celebru acum în Londra, care ia piesele clasice și le adaptează fără să le trădeze”, a declarat regizorul Andrei Șerban pentru Radio Europa Liberă.

  Textul lui Robert Icke este, de fapt, adaptarea piesei „Profesorul Bernhardi” de Arthur Schnitzler (1912): Ruth Wolff, medic și cercetător de renume, este înlăturată din domeniul medical în urma deciziei luate pentru a proteja o pacientă minoră muribundă. Acest caz declanșează o avalanșă de reacții agresive și comentarii părtinitoare, care oglindesc regulile corectitudinii politice și cultura woke din lumea contemporană polarizată, o lume divizată în triburi, în „noi sau ceilalți”, în care moralitatea se creionează în funcție de circumstanțe. Rețelele sociale ne impun cum să traim, cât și identitățile rasiale, sexuale, politice sau de gen. Lucruri despre care n-ai voie să vorbești la serviciu de frică să nu fii anulat, se pot discuta în siguranță în teatru: putem risca să ne confruntăm cu prejudecățile și minciunile acestei lumi, aflăm de pe website-ul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara.

  Din distribuție mai fac parte actorii Mátyás Zsolt Imre, Tokai Andrea, Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Tar Mónika, Jancsó Előd / Erdős Bálint, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Vajda Boróka, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Molnos András Csaba, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Vadász Bernadett și Hegyi Kincső, iar scenografia este semnată de Irina Moscu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.