vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Înapoi la restricții la lichide pe Aeroportul din Timișoara, de la 1 septembrie

    de Adriana Barbu | 3 septembrie 2024, 9:31 AM | Naţional | Recomandările editorilor | Regional

    0

    Înapoi la vechile reguli, începând din septembrie, pe Aeroportul din Timișoara, dar nu numai. De la 1 septembrie, s-au reintrodus temporar restricțiile referitoare la cantitatea de lichide permise în bagajele de mână pe aeroport.

    Astfel, deși la Aeroportul Internațional Timișoara nu mai erai nevoit, încă de acum doi ani, să fii atent la cantitatea de lichide pe care o transporți în bagajul de mână și puteai trece de controlul de securitate cu băutura de acasă, din 1 septembrie s-a revenit la fosta regulă. Echipamentele electronice pot rămâne pe mai departe în bagajele de mână.

    Comisia Europeană a impus: înapoi la restricții

    Schimbarea vine în urma unei directive a Comisiei Europene, care a impus temporar restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor pe aeroporturi. Comisia Europeană susține că limitarea nu are legătură cu securitatea la nivel de aeroporturi, ci mai degrabă cu problemele tehnice identificate la noile echipamente amplasate în punctele de control de securitate.

    „Informarea transmisă de reprezentanții CE cu privire la restricții specifică faptul că limitarea nu este cauzată de o creștere a nivelului de amenințare la adresa aviației, ci este un răspuns la o problemă tehnică temporară. Informarea CE subliniază faptul că echipamentele EDSCB reprezintă o tehnologie avansată de control de securitate, care nu trebuie pusă la îndoială”, a transmis Aeroportul Timișoara.

    Ca atare, vechile reguli date uitării încă din 5 decembrie 2022, la Aeroportul Timișoara, s-au întors iar pasagerii trebui să prezinte, de la 1 septembrie, și aici, la controlul de securitate, lichidele, aerosolii și gelurile în recipiente de maximum 100 de mililitri, ambalate cu toate într-o singură pungă de plastic transparentă.

    Echipamentele achiziționate de aeroportul de aici, în 2022, prin accesarea unei finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 erau, la acel moment, unele dintre cele mai moderne şi făceau controlul de securitate mult mai uşor decât în marea majoritate a aeroporturilor. Echipamente similare au fost montate și pe Aeroportul din Cluj, unde, de asemenea, nu mai erai nevoit să prezinți lichidele la control.

    Scurtă istorie a regulilor privind controlul de securitate pe aeroporturi

    Noile reguli ale CE pentru transportul lichidelor în bagajele de mână sunt impuse în toate aeroporturile UE. Pasagerii curselor aeriene nu mai putea transporta, indiferent de aeroportul de unde decolează, lichide în bagajele de mână decât în recipiente cu volum maxim de 100 mililitri. Pasagerilor li se cere, în plus, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru.

    Regulile privind transportul lichidelor, care fuseseră introduse în 2006, au fost relaxate între timp pe aeroporturile care aveau scanere de tomografie computerizată (TC). Oficiali UE au formulat, însă, îndoieli cu privire la fiabilitatea noilor scanere, așa că s-a revenit, temporar, la vechile reguli pentru bagajele de mână. Medicamentele şi hrana lichidă pentru bebeluşi sunt exceptate de la aceste reguli.

    Oficiali de la Bruxelles spun că este vorba despre reconfigurarea tehnică a sistemelor pentru detectarea explozibililor la bagajele de mână și că, atunci când procedura va fi finalizată, regulile vor fi din nou relaxate.

    Citește și: Sentință finală: Aeroportul din Arad nu este viabil pentru cursele de linie

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.