miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  În ce condiții se închid școlile, iar elevii trec la învâțământul online. Vezi care sunt măsurile luate în funcție de situație

  de Special Arad | 2 octombrie 2021, 9:11 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

  0

  Școlile și grădinițele rămân deschise indiferent de incidența cazurilor de COVID, iar în cazul apariției unui caz de infectare, intră la cursuri online doar clasa în care învață elevul confirmat cu SARS-CoV2, potrivit Ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Orele cu prezență fizică se reiau după o săptămână pentru cei care au un test COVID negativ și după 14 zile pentru elevii care nu sunt testați. Ordinul stabilește și situațiile în care copiii sunt scutiți de prezența fizică la ore.

  Potrivit ordinului, suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

  La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile.

  Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.

  Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.

  Elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

  Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ: cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu; cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 și se află în carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată, cei care au fost testați și asteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care prezintă simptome, care a fost testată și care asteaptă rezultatele.

  În ceea ce privește elevii scutiți de prezența fizică la ore, ordinul stabilește că este vorba despre cei care fac parte dintr-o grupă de risc – respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

  Acest lucru este valabil și pentru elevii vaccinați.

  De asemenea, pot fi scutiți și copiii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare).

  Sursă Digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.