Gheorghe Schwartz: În Arad există societate civilă!

  de - | 3 martie 2021, 5:48 PM | Contributors

  3

  Am fost întrebat de mai multă lume dacă și „Apelul către toți cetățenii Aradului (România)” n-a fost decât un foc de paie, așa cum se întâmplă cu multe dintre inițiativele lansate cu entuziasm, după care intră în uitare. Întrebarea este firească: o inițiativă trebuie să se dezvolte continuu până ce-și atinge scopul. Altfel moare.

  Demersul continuă, pot să-i asigur pe cei peste 1300 (o mie trei sute) de arădeni – și nu numai –, primii care ni s-au alăturat, dovedind că în Arad există o societate civilă vie. Demersul continuă: între timp, s-a constituit un Grup de Inițiativă pentru ca Teatrul Vechi să devină un centru cultural multifuncțional.

  Chiar dacă nu am primit (încă) niciun răspuns din partea oficialităților la Apelul nostru, în presă a apărut o știre cum că „Președintele Consiliului Județean (CJ) Arad a semnat marți, 2 martie, contractele pentru două documente extrem de importante pentru modul și direcțiile pe care se va dezvolta județul Arad în următorii șapte ani. Este vorba de realizarea, din bani europeni, a unei strategii de dezvoltare generală și a două strategii de dezvoltare sectorială: pe cultură și eficiență energetică.”

  Faptul că se are în vedere „realizarea, din bani europeni, a unei strategii de dezvoltare generală” a unei strategii de dezvoltare sectorială și pentru cultură, nu poate evita includerea Teatrului Vechi, unul dintre cele mai importante simboluri ale locului.

  În afara oricărui joc politic, societatea civilă se organizează prin asocierea unor ONG-uri pentru a reînvia focarul de cultură care a fost – și suntem convinși că va fi din nou – Teatrul Hirschl.

  În cel mai scurt timp, vom putea face public demersul nostru, invitând pe toți cei interesați de viața spirituală a comunității să ni se alăture.

  Voi reveni cu amănunte.

  Gheorghe SCHWARTZ

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce este de fapt acest „BUL-SHIT” numit STRATEGIE GENERALĂ DE DEZVOLTARE DURABILĂ? … în care se investesc jumătate de milion de roni.
   .
   Este un document obligatoriu pe baza căruia se pot accesa fondurile europene. Nu ai inclus în „STRATEGIA” declarată axa de dezvoltare pentru care ceri susținerea cu fonduri nerambursabile, NU EȘTI ELIGIBIL să soliciți fondurile de pe Axa respectivă.
   Ce fac „distinșii” INCOMPETENȚI?
   Introduc în așa zisă Strategie TOT! De ce? Fiindcă nimeni nu-i PENALIZEAZĂ dacă STRATEGIA este una și ce fac ei este alta. Cu alte cuvinte, nu va venii nimeni să-i tragă la răspundere că nu RESPECTĂ STRATEGIA elaborată.
   .
   De unde știu că este așa? Să luăm de exemplu strategia pentru EFICIENȚĂ ENERGETICĂ.
   După intrarea în UE a României în 2007, a fost eaborată o strategie pe segmentul Dezvoltare Energetică Durabilă, ce presupunea printre altele OBLIGATIVITATEA de a folosii cu preponderență Energii Alternative pentru a Rupe Dependeța de COMBUSTIBILII FOSILI! Ce au făcut „distinșii” Administratori în realitate? NIMIC!!! … cele câteva procente, ce le pot adăuga la coloana realizărilor conforme Strategiei, sunt egale de fapt cu ZERO! Pe deasupra au investit bani împrumutați la investiții în Combustibili Fosili. Când au accesat împrumuturile, au fost obligați să întocmească un studiu de fezabilitate. Acesta, a indicat clar, că prețul estimativ pentru o Gcal de energie obținută din combustibili fosili (gaz metan) livrată în sistemul de termoficare va ajunge în 2020-2025 la 370-450 roni, o estimare ce a devenit o realitate azi, când Aradul are una din cele mai scumpe Gcal din România, livrată ca vai de ea, în sistemul de termoficare administrat de Primărie.
   De 10 ani și mai bine, există alocate fonduri nerambursabile și un sistem stabilit de finanțare a investițiilor în reeșaparea blocurilor pentru o EFICIENTIZARE ENERGETICĂ a acestora. Adică vechile blocuri trebuiau prevăzute cu o izolație adecvată pentru a MICȘORA PIERDERILE de energie. În toată perioada aceasta au fost executate 5 proiecte. AU FOST PENALIZAȚI pentru DEFICIENȚA CU CARE AU APLICAT STRATEGIA??? NU!!!
   .
   Deci din felul în care se aplică STRATEGIILE ELABORATE de firme de consultanță pe mulți bani, putem concluziona că sunt BANI ARUNCAȚI PE APA SÂMBETEI. Așa că și actuala „STRATEGIE” este doar o FALSĂ preocupare a administratorilor actuali, pentru binele ceetățenilor. În fapt va fi un document care să acopere INCOMPETENȚA. Strategiile ce vor fi cuprinse în ce vor livra firmele de consultanță, nu vor REPREZENTA PRIORITĂȚILE COMUNITĂȚII. Și pe viitor Prioritățile INCOMPETENȚILOR vor fi Proiectele care produc PARANDĂRĂTUL cel mai mare, către partide și propriile GĂȘTI de Mafioți ce sunt abonați la afacerile cu Primăria și Consiliul Județean. Proiecte pe infrastructură! Cât despre Cultură și Eficiență Energetică, vor fi tot așa, prioritizate acele proiecte de investiție ce aduc profit celor „ABONAȚI”.
   .
   Am scris doar așa, ca nimeni să nu-și facă mari speranțe că acum, dacă se elaborează strategii TROMPETIZATE CU POMPĂ DE INCOMPETENȚI, acestea se vor respecta. Nici vorbă! Nu se vor respecta fiindcă nu există RESPECT FAȚĂ DE CETĂȚENI, … Societate Civilă. Mint și vor minții fiindcă nu-i penalizează nimeni pentru Minciuni. Prioritatea LOR nr.1 este să se îmbogățească. ATÂT!!!

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Daca vreți susținere eu vă sugerez să:
   – asigurați o sală suficient de mare la CJA sau Sala Ferdinand – ăsta să fie sprijinul autorităților – este simplu și funcționează.
   – stabiliți-vă o agendă clară a întâlnirii (cine prezintă problemele existente și care sunt soluțiile imaginat de inițaitori + o secțiune distinctă pentru invitarea participanților să sublinieze alte probleme, alte soluții etc. + o secțiune dedicată dicuțiilor libere și concluziilor).
   – lansați prin toate canalele media o dată și o ră pentru o întâlnire cu factorii interesați. Invitați special ONG-urile, pe toate și mediul economic în calitatea lor de potențiali investitori
   – invitați mass-media – toată, de la blogger la ziar scris
   – asigurați participanților pauze între secțiuni în care să poată servi o apă și o cafea (nu este nevoie de bufet – bani pe porcării inutile)
   – puneți pe cineva să noteze sau să înregistreze pozițiile participanților – ca să le puteți răspunde printr-un raport al întâlnirii, un raport care să releve deschiderea, angajamentele reprezentanților autorităților locale și un instrument de monitorizare ulterioară a respectării acestor angajamente cu scopul reamintirii rezultatelor în campaniile electorale ce vor veni.
   Veți fi surprins!
   Dacă nu aveți resursele pentru organizarea unei astfel de întâlniri apelați la ONG-uri care au deja această experiență – sigur vă vor ajute gratuit.
   Dacă continuați să căutați susținere doar la niște politruci nu veți reuși nimic – ăștia au talentul de a promite cu tupeu stelele de pe cer sau de a vă respinge pe niște considerente fără nicio legătură cu planeta asta.

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.