miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Scriitorul arădean Gheorghe Schwartz, desemnat Cetăţean de onoare al oraşului Târgu Neamț

  de Tomck@t | 4 martie 2023, 4:04 PM | Cultură | Naţional

  0

  (foto: Lucia Bibarț / Facebook)

  Scriitorul Gheorghe Schwartz, membru al Uniunii Scriitorilor din România –  filiala Arad, a fost declarat de către Primăria Târgu Neamț Cetăţean de onoare al oraşului, la Gala Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă” – Opera Omnia, eveniment aflat la ediția a VII-a, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, cu finanțarea Consiliului Județean Neamţ.

  Gheorghe Schwartz este câștigătorul de anul trecut al Premiului naţional „Ion Creangă“, distincție care, în acest an (1 martie), i-a revenit prozatorului Petru Cimpoeșu. Laureații din anii precedenți sunt Dumitru Radu Popescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru, Dan Stanca și Gabriela Adameșteanu.

  Gala Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă” – Opera Omnia a debutat cu sesiunea de comunicări „Ion Creangă – memorialist și povestitor nepereche”. Au participat scriitori, critici şi istorici literari: Marius Chelaru, Aurel Ștefanachi, Gheorghe Schwartz, Nicolae Scurtu, Iulian Pruteanu Isăcescu,Valentin Talpalaru, Cristian Livescu, Lucian Strochi, Radu Tudorel, Neculai Muscalu.

  La final, au fost lansate câteva cărţi în rezonanţă cu evenimentul: „Trădarea”, de Gheorghe Schwartz (la Editura Nona, Piatra-Neamț, în seria Prozatori români laureaţi ai Premiului Naţional de proză „Ion Creangă”) şi „Identitatea culturală a sufletului românesc”, de Neculai Muscalu, la Editura Academiei. Publicul prezent, format din elevi și cadre didactice din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaț”, a putut viziona și Expoziția de carte a Editurii Tipo Moldova din Iași (director, Aurel Ștefanachi).

  De asemenea, în prezentarea criticului Cristian Livescu au fost recenzate cele mai recente numere ale revistei „Antiteze” apărute la Editura Nona a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, potrivit culturaneamt.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.