miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Gheorghe Schwartz: Apel către toți cetățenii Aradului | PETIȚIE

  de Special Arad | 2 februarie 2021, 2:57 PM | Contributors | Special | Topic special

  1

  Dacă vrei să ștergi din istorie o națiune distruge-i cultura și tradițiile!”

  Aradul este o urbe cu un excepțional decor arhitectonic. În ultima vreme, locatarii clădirilor emblematice – și nu numai – au fost determinați să renoveze clădirile în care locuiesc. Implicarea Primăriei cu fonduri nu se întâmplă, dar bine măcar că acele edificii – monumente istorice sau nu – vor renaște la vechea lor splendoare.

  În Arad (încă!) se mai află o clădire reprezentativă pentru cultura întregii țări: Teatrul Vechi. Acesta se află într-o dispută de ani de zile cu Teatrul din Oravița: „Care dintre cele două a fost primul pe teritoriul actual al României?” Indiferent de aceasta, teatrul din Oravița este renovat și reprezintă principalul punct de atracție al acelui loc. Teatrul din Arad – oraș cu o mult mai bogată tradiție și prezent cultural – este lăsat să se prăbușească. (Poate așa va fi mai ușor de înlocuit cu un bloc, cu un hotel, cu o cârciumă sau cu cine știe ce altceva, locul în buricul târgului fiind deosebit de atractiv.)

  Numeroase personalități ale municipiului – și nu numai – au cerut de ani și ani de zile repunerea în viață a teatrului ridicat de Iacob Hirschl. După 1989, acest lucru părea să fie realizabil. Apoi a intervenit interesul mare pentru spațiul de pe strada Gheorghe Lazăr colț cu Piața Avram Iancu. Când proprietarii – prin retrocedare – au scos clădirea la vânzare, autoritățile locale n-au răspuns imediat, apoi, în sfârșit, au părut dispuse să dea cei 200.000 de euro. Dar, brusc, s-au răzgândit! Cu atât mai mult cu cât suma este mai mult decât derizorie pentru unul dintre simbolurile Aradului!

  Aflăm pe surse că Teatrul Vechi este pe punctul de a fi vândut unui cetățean german și că acesta l-ar putea apoi vinde oricui. Și că, așa cum ne-am obișnuit cu legile din România, s-ar putea găsi metode prin care sarcinile impuse clădirii să se piardă pe undeva… Nu e glumă: avem și experiența demolării într-o noapte a celei mai vechi clădiri a Aradului ca pe urmele ei să fie ridicată o grădină a unui restaurant.

  Este unic în lume ca, pe lângă industrie, pământuri, păduri, zăcăminte, să fie vândută și tradiția unui oraș, a unei țări!

  Fac un apel către toți arădenii – și nu numai! – să semneze acest Apel pentru ca Teatrul Vechi – Teatrul Hischl – să rămână în patrimoniul de aur al orașului și al țării, să fie reabilitat și adus la o viață culturală, așa cum au promis de zeci de ani cei ce ne-au tot cerut voturile.

   

  Gheorghe Schwartz

  Teatrul Vechi – în patrimoniul de aur al orașului și al țării, reabilitat și adus la o viață culturală!

  Mulțumim că susțineți inițiativa noastră!

  Apel către toți arădenii - și nu numai! – să semneze acest Apel pentru ca Teatrul Vechi – Teatrul Hischl – să rămână în patrimoniul de aur al orașului și al țării, să fie reabilitat și adus la o viață culturală, așa cum au promis de zeci de ani cei ce ne-au tot cerut voturile.

  %%semnătura ta%%

  1,389 semnături

  Transmiteți prietenilor dumneavoastră:

     


  Cele mai noi semnături
  1,388 Mircea M. mart. 23, 2023
  1,387 Liliana M. mart. 22, 2023
  1,386 Ana T. mart. 22, 2023
  1,385 Hanelore Laura M. mart. 22, 2023
  1,384 Alina N. mart. 22, 2023

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aceea clădire veche era intr-o atate foarte buna. A fost daramata intr-o sambata iar pana duminica seara terenul a foat curatat complet, nu mai eta nici urma de casă!
   Si stiti de ce a fost daramata sub administratia falca o clafire istorică dintr-o zona istorica sambata si duminica ? Pt. ca in acele zile institutiile statului care puteau opri demolarea nu lucreaza !

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.