miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dr. Laura Păcurariu ne-a vorbit despre un mod mai puțin cunoscut de a salva vieți

  de Raluca Medeleanu | 30 iunie 2015, 11:46 AM | Interviuri

  3

  Celulele stem sunt o șansă miraculoasă pentru salvarea vieții oamenilor care suferă de boli ale sângelui. Ele se găsesc în măduva osoasă și au remarcabila putere de a reface alte celule. Astfel, transplantul de celule stem este esențial în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemii, limfoame, anemii aplastice (sau a altor cancere de sânge), ori a unor boli metabolice ereditare. Procedeul  este însă destul de complex și este foarte greu de găsit un donator compatibil.

  Am stat de vorbă cu Dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, care a fost amabilă să ne vorbească despre toate aspectele legate de donarea de celule stem hematopoietice: statisticile de la noi din țară, beneficiile pe care acest tip de transplant le oferă pacienților, importanța Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un potențial donator.

  – De ce este atât de greu să se găsească donatori compatibili? Ce înseamnă a fi compatibil?

  – A fi compatibil este – explicat simplu – „Eu sunt într-o anumită grupă și pot să primesc numai anumite grupe”. În cazul transfuziei de sânge, este nevoie ori de hematie, ori de leucocit, ori de trombocit, ori de plasmă. Compatibilitatea e mai simplă : daca sunt O pozitiv, trebuie să primesc doar sange O pozitiv. Dacă sunt A pozitiv, pot să primesc și zero O și A. În schimb, la celula stem, am nevoie de un alt tip de compatibilitate, în sistemul HLA, care se găsește pe suprafața leucocitului, nu pe hematie. Ceea ce este „păcătos” la sistemul HLA este că probabilitatea de a găsi compatibilitate în acest sistem este extrem de mică, față de transfuzia de sânge. De aceea se face Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem. Adică, se testează la fiecare persoană HLA-ul și alte teste serologice, constituindu-se o bază de date cu donatorii eligibili pentru donare de celule stem, iar în momentul în care un pacient are nevoie de transplant de celule stem, se caută acel tip de HLA în acea bază de date. Probabilitatea însă de a găsi donatori compatibili este de 1 la 200.000 sau chiar 500.000! De aceea Registrul Național de Celule Stem este interconectat la alte Registre Naționale.

  Sunt 53 de țări unde există 75 de registre. În lumea întreagă, aceste baze de date sunt interconectate printr-o rețea, printr-un program informatic, astfel încât dacă cineva are nevoie, se caută persoana compatibilă din 25 de milioane de donatori care sunt înscriși la nivel mondial. Daca se găsește un donator compatibil cu pacientul în orice altă țară (să zicem Canada sau SUA), donatorul respectiv este contactat, retestat și dacă este eligibil se începe procedura de pregătire și apoi recoltare de celule stem.

  În Registrul National din Romania, se recrutează donatori între 18 și 45 de ani. Există donatori care nu au fost contactați niciodată, sau pot exista unii care au fost contactați de două ori, daca afost nevoie .

  – La Arad se face transplant de celule stem? 

  -La Centrul de Transfuzie Sanguina Arad se face doar recrutarea donatorilor de celule stem, adică înscrierea donatorilor în baza de date, după o prealabilă testare ( hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, sifilis), urmată apoi de trimiterea unor probe de sânge la București pentru testarea HLA, CMV, Toxoplasmoza. Ulterior donatorii testați vor primi un card de donator de celule stem și rămân în așteptare pentru eventualitatea unei chemări pentru donare.

  Când un donator este chemat pentru donare (poate peste ani de zile), dacă acceptă donarea, el este retestat, confirmat ca eligibil și apoi începe procedura de recoltare de celule stem. Aceasta constă în injectarea subcutanată a unui factor de creștere, timp de 4  zile, care va stimula eliberarea celulelor stem din măduva osoasă în sânge. În a cincea zi, dacă s-au eliberat suficiente celule stem din măduvă, va avea loc donarea propriu-zisă printr-un procedeu numit afereza, care nu este dureros, nu necesită anestezie și durează aproximativ 3-5 ore. După terminarea procedurii, donatorul poate pleca acasă. Tratamentul cu factor de creștere este în general bine suportat, rareori are efecte secundare minore, asemenea simptomelor unei răceli.

  Ulterior pacientul primeste celulele stem donate sub forma unei transfuzii.

  În prezent, 80% din transplante medulare se fac cu celule stem recoltate prin afereză și 20% cu celule stem recolate direct din măduva osoasă, procedeu care este tot mai rar folosit din cauza unor inconveniente: anestezie generală , durere locală la nivelul osului de prelevare, recuperare mai lenta postdonare.

  – La noi în țară Registrul s-a înființat abia în 2013. Câți oameni s-au înscris până acum?

  În România, după 2 ani de activitate, sunt recrutați și înscriși aproximativ 15800 donatori, un număr încă insuficient pentru a acoperi cererile de transplant la pacienți romani. Anul trecut au fost transplantati prin Registrul Național Român 56  de pacienți: 41 în Spitalul Fundeni București, 10 la Spitalul Louis Turcanu din Timișoara și 5 la Târgu Mureș.

  De la an la an numărul bolnavilor cu boli hematopoietice grave crește. Mai mult de 70 de boli de sânge au ca indicație terapeutică transplantul de celule stem. Transplantul de celule stem se face neapărat de la donator compatibil –  maxim 25% dintre donatori sunt din familie, 75% sunt donatori voluntari neînrudiți.

  Din totalul donatorilor înscriși în Registrul Național Român de Celule Stem, 81% sunt și donatori de sânge.

  – Câți donatori sunt înscriși din orașul nostru?

  Din județul Arad sunt înscriși aproximativ 725 de donatori în Registrul, 99% din ei fiind și donatori de sânge. La înregistrare se iau toate datele personale și de contact ale donatorului, datele de contact ale unei persoane apropiate donatorului, ca în caz ca acesta nu poate fi contactat, să se poată lua legătura prin terța persoana. După validarea în sistem, fiecare donator trebuie să primească un card de donator de celule stem, cu un cod, pentru ca în cazul în care intervin schimbări în datele de contact ale donatorului acesta să poată anunța Registrul despre modificările intervenite (adresă, număr de telefon).

  – Se vorbea într-un timp despre recoltarea din cordonul ombilical…

  – La naștere , la opțiunea părinților, se pot recolta celule stem din cordonul ombilical al nou născutului imediat după naștere. Aceste celule sunt apoi criocongelate și păstrate tot timpul vieții până în momentul unei eventuale necesități de transplant al copilului sau adultului. Inconvenientul acestei recoltari din cordonul ombilical este cantitatea destul de mică de celule stem, cantitate suficientă doar în cazul necesității unui transplant în perioada copilariei, la o greutate mai mică a copilului.

  – Cât durează întregul proces al transplantului?

  Găsirea donatorului compatibil poate dura în medie 6-8 săptămâni și circa 10-12 săptămâni până la efectuarea transplantului. Efectuarea transplantului de celule stem, nu garantează însă reușita 100% a vindecării pacientului, datorită posibilității de apariție a complicațiilor post transplant : infecții, reject de țesut, GVHD, recurența bolii etc.

  Șansa compatibilitatii donatori-receptori în cadrul transplantelor cu celule stem hematopoiectice, de la donatori nonfamiliali, este diferită în funcție de rasă sau origine, datorită polimorfismului extrem al antigenelor din sistemul HLA și frecvenței diferite a fenotipurilor între diverse populații și grupări etnice : 78% caucazieni, 55% la hispanici, 54% la asiatici și 38% la afroamericani.

  Toate aceste informații ne ajută să înțelegem ce înseamnă să fii donator de celule stem, cât de greu este totuși a găsi șansa la supraviețuire a unor pacienți, șansă care poate fi oferită doar din inimă și din dorința de a salva viața semenului tău.

   

  Citește și După ce soțul a primit o șansă la viață, o arădeancă a început să-și dedice timpul liber pentru a pune lumină asupra donării de celule stem”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dati exemple de cateva cazuri concrete in care folosirea celulelor stem a salvat vreun caz de boala incurabila.
   La banii care li se cer pacientilor nu prea se ofera suficiente garantii ca materialul recoltat chiar poate fi folosit peste 10, 20 de ani.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.