vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Fum alb pe hornul cantinei Colegiului Național Moise Nicoară! Rațiunea și comunicarea… Q.E.D.

    de Raluca Medeleanu | 16 octombrie 2015, 8:14 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    14

    UPDATE: Ceea ce trebuia să se întâmple… s-a întâmplat. Rațiunea, comunicarea și discuțiile care au avut loc între membrii Consiliului de Administrație de la Colegiul „Moise Nicoară”, în „acordurile” verbale ale primarului Gheorghe Falcă, pe de-o parte, și a inspectorului general școlar, Claudius Mladin, de cealaltă, au învins! În urma acestora s-a deblocat postul de bucătar pentru cantina Colegiului și în cel mai scurt timp aceasta va intra în circuit, elevii și profesorii putându-se bucura de o masă caldă, servită în cele mai bune condiții din oraș (mai jos se poate constata acest lucru). Încă o dată, subliniem, comunicarea a învins… în detrimentul ambițiilor de orice gen.


     

    Titlu original: Conclavul de la Colegiul Moise Nicoară durează de doi ani. Pe hornul bucătăriei iese în continuare fum negru (24 septembrie 2015)

    Considerat de mulți ca fiind cel mai prestigios colegiu al Aradului, „Moise Nicoară” ne-a obișnuit de-a lungul timpului ca fiind „rampa de lansare” a performerilor. Pe lângă asta, „Moise Nicoară” se poate mândri și cu clădirea recent renovată, cu o investiție de 52 milioane de lei –  cea mai mare  în învățământ, realizată din fonduri europene din România. De toate are acum Colegiul „Moise Nicoară”… dar mai are ceva ce prea puțini cunosc: o minunăție de cantină ținută sub cheie de mai bine de 2 ani, datorită unei situații care pare scoasă din filmele cu proști.

    Atunci când s-a realizat reabilitarea clădirii, școala a fost dotată și cu o sală de mese, grup sanitar și bucătărie 100% utilată: mese, scaune, lăzi frigorifice, aragaz, mașină de spălat vase, cuptor cu microunde, mixer, aparat de fiert apa, aparat bain-marie, farfurii, furculițe, cuțite, pahare, tăvi, fețe de masă… toate nou nouțe și de calitate superioară (vezi galeria foto). Absolut orice îți trece prin cap are noua cantină, mai puțin mâncare. Iar asta nu pentru că nu ar fi alimente, ci pentru că nu are cine să le gătească.

    De mai bine de 2 ani, cantina Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad stă sub cheie. Toate dotările stau acoperite de praf, în așteptarea cuiva care să le folosească, dar acel cineva nu mai vine…

    Cândva, școala avea cantină. Avea și bucătar. Dar bucătarul s-a îmbolnăvit, iar după aceea s-a făcut portar. Și, uite așa, postul a rămas blocat. Conducerea școlii zice că este legată la mâini și se plânge că nu are cum să angajeze pe altcineva. Directorul Major Csaba spune că ceea ce stă în putința Colegiului s-a făcut deja, iar conducerea nu se dă bătută. „Anul acesta am mai făcut cereri. Am trecut problema și prin Sindicat”, a spus acesta. Însă speranțele pentru a putea oferi elevilor serviciul de cantină anul acesta școlar, sunt extrem de mici, dacă nu nule.

    Declarațiile Inspectoratului Școlar Arad și ale municipalității se bat cap în cap cu cele ale conducerii Colegiului „Moise Nicoară”

    Situația Colegiului Moise Nicoară este una mai specială…”, ne-au spus cei de la ISJ Arad, în momentul în care am vizitat sediul de pe Mucius Scaevola, rugându-ne să trimitem un mail oficial pentru a primi mai multe detalii, drept pentru care așa am făcut. Răspunsul a venit prompt, a doua zi, din partea purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar, Laura Năbădan:

    În ceea ce privește situația postului de bucătar de la Colegiul Național Moise Nicoară, la această dată (septembrie 2015) hotărârea aparține în întregime conducerii școlii. Toate demersurile către instituțiile implicate în procesul decizional ( ISJ Arad, Primaria Municipiului Arad) au fost finalizate și conform legislației în vigoare organizarea concursului de ocupare a unui post pentru personalul nedidactic revine unitații școlare”.

    Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad a susținut declarațiile oferite de ISJ Arad, spunând că singurii care pot face ceva în legătură cu problema cantinei sunt înșiși cei de la Colegiul Național „Moise Nicoară”. Potrivit informațiilor oferite de Corina Drăghici, Ordonanța de Urgență nr. 83/2014 plasează deciziile de angajare în întregime conducerii școlii.

    „Conform unor prevederi legale mai recente nu se mai cere aviz din partea municipalității, ci, în limita fondului de salarii, școala este cea care decide schema de personal”, ne-a spus aceasta.

    Frunzărind Ordonanța, am dat de un singur paragraf util pentru subiectul nostru: (Art1.par.9) „În anul 2015, în ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, se aplică prevederile Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ”.  Astfel am fost trimiși la legea din 2011 care spune cam așa: „ Ordonatorii principali de credite şi angajatorii au obligaţia să stabilească salariile de bază, sporurile şi alte drepturi salariale stabilite potrivit prezentei legi, să asigure promovarea personalului în funcţii, grade şi trepte profesionale, în condiţiile legii, astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul propriu (art.4 par.2).

    Dacă cei de la „Moise Nicoară” nu știu despre această lege (deși… credem că știu…), doar Cel de Sus poate specula. Important este că până se hotărăsc, cantina stă în letargie, iar o dată cu trecerea timpului, toată aparatura nouă devine veche, fără ca măcar să fi fost folosită măcar o singură dată.  Iar asta în condițiile în care unele școli din municipiu duc total lipsă de un asemenea serviciu, chiar dacă și-ar dori unul.

    Din sutele de unități de învățământ ale municipiului, doar 9 au cantină, dintre care Liceul Teoretic Vasile Goldiș,  Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național Elena Ghiba-Birta, Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, Colegiul Csiki Gergely, Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”, Centrul Școlar Special și Liceul Tehnologic „Caius Iacob” (a cărei cantină este momentan în reparație).

    Acestea sunt exemple clare care arată că „Da, se poate!”

    Contrar unor păreri, cantina școlară este o necesitate, nu un moft pentru elevi…

    Sunt multe familii ale căror părinți nu au timpul necesar și nici pe altcineva care să gătească masa de amiază, iar aceste cantine școlare reprezintă un sprijin enorm pentru cei aflați în această situație.

    Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, de exemplu, are cantina funcțională de zeci de ani. Anul trecut a fost pe „stand-by” pentru o renovare completă și acum și-a deschis porțile pentru un număr de peste 100 de elevi, care vor beneficia de meniurile bine gătite, pe tot parcursul anului școlar. Personalul cantinei este alcătuit dintr-un bucătar și un ajutor de bucătar.

    cantina peda copy

    „Sunt mulți care au nevoie de acest serviciu. Avem un program bine organizat, unde cei din clasele mici primează, iar apoi cei din gimnaziu, liceu. Ca să poată mânca toată lumea. Meniul constă în 3 feluri de mâncare, contra sumei de 9 lei, în fiecare zi. Sortimentele de mâncare le stabilim împreună cu medicul școlar, pentru a fi 100% sănătos. Se calculează numărul de calori, substanțele nutritive…”, ne-a spus Corina Uzum, director al școlii.

    Cantină școlară are și Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan (Forestier) Arad, atât pentru elevii aflați la internat, cât și pentru cei din Arad. De serviciul cantinei se folosesc și grădinițele și copiii care optează pentru programul de after school. Până și elevii de la Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, a cărui sediu pentru clasele 9-12 se află în curtea Forestierului, pot lua prânzul acolo. Ca la Pedagogic, și la Forestier, meniul este avizat de medicul școlar, care întocmește porțiile în funcție de asocierea alimentelor și din punct de vedere caloric. Meniul de prânz este alcătuit din trei feluri de mâncare și costă 7 lei pe zi. De asemenea, se oferă și mic dejun (4 lei) și cină (3 lei). Din ce ne-a spus doamna director Maria Isopescu, la ora actuală, cantina este folosită de 30 de elevi din cei aproximativ 300 ai școlii.

    cantina forestier arad

    Este adevărat că exemplele de mai sus se numără printre puținele cazuri fericite ale Aradului, însă una este să nu ai acest serviciu defel, iar alta este să ai toate dotările necesare chiar sub nasul tău și să te uiți neputincios la ele, ca în cazul Colegiului „Moise Nicoară”.

    După ce asculți variantele tuturor părților implicate, te trezești că ajungi la concluzia următoare: problema are trei rezolvări. Fie aștepți până când cineva acolo sus, în Guvern, se trezește să întocmească o ordonanță care să schimbe „regulile jocului”, fie aștepți să moară bucătarul-portar ca să se deblocheze un post… Fie vă puneți toți la o masă, să-i spunem CONCLAV, și aici ne referim la conducerea Colegiu, Inspectoratul Școlar și Primărie, și nu ieșiți până nu rezolvați problema copiilor!

    Așadar, dați drumul la fumul alb pe hornul de la Moise și sigur o să urmeze aplauzele copiilor și părinților!

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Eu înţeleg cam aşa lucrurile:O şcoală are un fond de salarii stabilit.Dacă profesorii din acea şcoală sunt de top şi ca atare sunt plătiţi corespunzător nu mai rămân bani pentru femei de serviciu ,bucătari ,paznici,etc.Dacă şcoala are nişte profesori (suplinitori) dar rezultatele la bacalaureat sunt la minim pe ţară, avem fonduri şi pentru personal auxiliar. Deoarece aleşii noştri au absolvit şcoli de gradul pe care nu trebuie să stăm prea mult ca să ne dăm seama cam ce şcoli puteau să urmeze au pus nişte criterii fără sens.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Raluca, ai uitat să pui solniţele şi suportul de şerveţele în lista de dotări a cantinei. Apreciez demersurile tale, sunt ceva inedit în marea de copy-paste a jurnalismului arădean. Atenţie la dezacorduri, frazele lungi pot genera aşa ceva. Cât despre răspunsul d-lui Alin Olteanu, ilustrează perfect politica de PR a site-ului: doar comment-urile pozitive ne interesează. Doar postacii fideli sunt „elevaţi”.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Domnule A.Rădeanu, acest răspuns l-am mai oferit și cu alte prilejuri. Nu cred ca v-ar conveni să invitați pe cineva la dumneavoastră acasă, să fiți înjurat și, ulterior, să-l serviți și cu prăjitură. În plus, numele noastre sunt vizibile, nu ascunse. Ne asumăm ceea ce scriem. De ce, în cazul unor comentatori care-și varsă invectivele pe Special, nu ar trebui să fie aceeași regulă? E cumva un dialog onest cel între două persoane între care doar una o cunoaște pe cealaltă? Mai mult, nu cred ca ati citit pe Special doar comentarii pozitive.În rest, numai de bine
        P.S. În afara faptului că vă apreciez comentariile… chiar și dumneavoastră semnați cu un pseudonim? Oare de ce?
        P.S.2 Trimiteți un email si promit sa va trimit comentul la care ati facut referire. Sunt curios sa aflu daca l-ati publica.

        0 voturi
        +1
        -1
        • Sunt de acord ca injuriile şi cuvintele urâte să fie cenzurate, dar nu şi criticile decente, chiar dacă sunt subiective. Voi sunteţi cei care invitaţi lumea în casă (publicaţia este o poartă deschisă), bineînţeles că vin şi buni şi răi. Cât despre numele persoanelor, voi sunteţi profesionişti ai scrisului, aveţi deontologia muncii pe care o faceţi şi vă asumaţi riscurile şi elogiile. Chiar şi printre voi sunt mulţi care nu semnează cu numele lor adevărate (pot da multe exemple, dar ştiţi voi mai bine). Nu acelaşi lucru se poate spune despre cititor. Voi nu vă adresaţi unei entităţi ştiute, identificate, ci unei persoane virtuale, abstractă ca identitate concretă. Şi cum singurul feed-back al muncii voastre sunt comment-urile, trebuie să „alegeţi grâul din neghină”, să decelaţi adevărul şi motivaţia continuării trudei de zi cu zi, cuprinse şi în cele bune, apreciative, şi în cele rele, denigratoare. Altfel nu sunteţi ziarişti adevăraţi, ci doar executanţi de ordine sau pamfletari-miştocari găunoşi, egocentrici.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Nu sunt de acord că singurul feed-back al muncii noastre sunt comment-urile. Avem și altele, dar, din păcate, chiar nu pot fi spuse aici. Poate, o dată, o să ne întâlnim la o cafea, iar rezultatul discutiei să fie unul ca urmare a mai multor ipoteze de lucru. În rest, vă accept opinia.

            0 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.