sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cinci foste eleve de la Colegiul Național Moise Nicoară scutură România și „școala care râde de tine”. Generația care speră să termine liceul sănătoasă emoțional

    de Adriana Barbu | 28 ianuarie 2024, 3:33 PM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

    33

    Sia, Ioana, Sonia, Ada, Luna sunt cinci absolvente ale celui mai prestigios liceul din Arad, Colegiul Naţional Moise Nicoară, iar în aceste zile au scuturat bine sistemul de educație din România. Povestea celor cinci arădence din Generația Z care au plecat să studieze la facultate în Olanda şi interviurile lor, care acum sunt pe buzele tuturor, au fost publicate de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț în Teleleu.

    Sute, poate mii de distribuiri ale acestor poveşti au fost urmate de comentarii, verdicte legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, de sensibilitatea prea accentuată a tinerilor de astăzi, de profesorii de modă veche şi despre şcoala care râde de tine ca să te facă tare.

    S-au pus sute de întrebări despre unde ar trebui să fie sistemul de învățământ din România, despre câtă psihologie trebuie să cunoască profesorii, sau dacă e vorba doar de common sense şi grijă pentru elevi, despre ce vrem de la copiii noștri și despre cât de greu le e tinerilor din generațiilor de acum să termine liceul sănătoşi emoționali, într-un sistem de învățământ în care doar notele și ordinea la clasă contează.

    moise nicoara teleleu

    (Imaginea care însoţeşte materialul celor de la Teleleu despre fostele eleve de la Moise Nicoară)  

    O radiografie a școlii, făcută de fostele eleve de la Moise Nicoară

    Teleleu a stat de vorbă cu cele cinci tinere din Arad și le-a însoţit, timp de două săptămâni, la Groeningen, Tilburg, Amsterdam și Haga, orașele din Olanda în care locuiesc, la școală, la muncă, în cluburi, la repetiții cu trupa de teatru și la seri de storytelling.

    Toate cele cinci arădence au 21 de ani, toate au absolvit la cel mai prestigios liceu din oraş şi toate au în spate succese, traume, înfrângeri, dorinţe, speranţe, asemeni tuturor tinerilor din România.
    Sia, care a fost diagnosticată cu depresie și o tulburare obsesiv-compulsivă, Ioana, a cărei mamă a murit când avea 15 ani, Sonia, care studiază Game Technologies în Olanda pentru că în România nu există o specializare similară, Ada, care are o tulburare de alimentație, și Luna, o tânără transgender care a început tranziția după ce a terminat liceul” fac o radiografie cât se poate de reală a sistemului românesc de învăţământ, cel de top.

    Radiografie care, citită, te face să vezi eroii din fiecare copil care a reuşit să treacă peste liceu şi care își caută un rost aici sau printre străini.

    Materialul vorbește despre dramele adolescenților, indiferenţa profesorilor, consumul de alcool în rândul copiilor, bullying-ul, un sistem educativ învechit, aproape criminal, efectele dezastruoase ale comunismului, raportarea românilor la boală, probleme psihice, transgenderi şi hărţuire sexuală.

    Un material din perspectiva a cinci tinere care au studiat la cea mai bună unitate de învăţământ pe care o are Aradul, care te face să te întrebi cu groază cum e în celelalte şcoli. Cum supravieţuiesc copiii de la şcolile în care nici profesorii nu cred în învăţământ şi în elevi, dacă aici, la Colegiul Moise Nicoară din Arad, eleve de top, susținute de familie, n-au auzit că există psiholog la nivel de şcoală sau au fost întrebate o dată, de două ori maximum, în patru ani de şcoală, de profesori: „Eşti bine?”

    O societate dispusă mereu să-și pună la pământ noile generații

    O poveste despre tinerelele pe care societatea le-a pus la pământ în trecut şi care s-ar grăbi şi acum să le desfiinţeze, să le judece, să le considere nepregătite pentru viaţă, prea sensibile, fete de bani gata sau excepţii problematice ale unui sistem de învăţământ încă de succes, subiect de material de scandal care ține să desfiinţeze sistemul de învăţământ românesc, ridicând în slăvi occidentul libertin.

    Ce le-a salvat pe tinerele plecate acum să studieze în Olanda? Părinții, care chiar dacă nu le-au înțeles, le-au susținut, câţiva profesori, convingerea românească că afară e mai bine, speranța, determinarea, prietenia. Dar şi un festival (Festivalul Internațional de Teatru Francofon), pe care autorităţile ar fi dorit de multe ori să nu-l susţină financiar, voluntariatul la alte festivaluri, Cărtureştiul şi cărţile lui, sportul.

    Cele cinci arădence sunt olimpice, cunosc cel puţin trei limbi străine, lucrează part-time să se întreţină sau să aibă bani de buzunar, visează să-şi continue studiile şi după ce termină facultatea şi nu cred că se vor întoarce să trăiască în România. Cred însă că s-au vindecat de traumele cu care România și școala au intrat în viața lor.

    Elevii și școala ca supraviețuire

    Impactul cuvintelor rostite de un profesor e uriaș, iar de multe ori cuvintele alese sunt cele mai proaste. Dacă vreți să ne scrieți despre experiențele voastre trăite pe băncile școlilor din Arad, despre profesori și cum v-au marcat/vă marchează destinul şi despre ce vreți să vă faceți când nu vreți să vă faceți doctor, avocat sau IT-ist, trimiteți-ne mail pe adresa [email protected] cu subiectul „scoala ca supravietuire”.

    Un tabloul al modului în care văd elevii școlile din Arad ar putea fi un bun început pentru a schimba câte ceva în rândul celor care modelează destine și a celor a căror destine se lasă modelate.

    Despre lupta adolescenților Generației Z, depresie, hărțuire, dureri, boală în rândul tinerilor, alcool, frici, traume, dar și despre supraviețuire, suport, speranță și reușită, despre câteva premiere și despre cum evoluează societatea românească, la vârful ei, încep, foarte încet, în materialul de AICI.

     

    Citește și:

    Burse internaționale uriașe pentru 3 elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”

    Patru eleve de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, la faza europeană a Olimpiadei de Limba Engleză de la Veneția

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == CUM A ARATA SCOALA ACU 10 ANI ASA ARATA SHATRA IN PREZENT == UNU CA FALCA SCRIE CARTZI SI FACE MORALA == UNUL CA BIBARTZ CONDUCE BUGETUL UNUI ORAS == UNA CA LILE FURA INTELECTUAL SI LICHELE O VOTEAZA DECAN == UNU CA STOICANESCU AJUNGE GENERAL SI ETC ETC ETC == SCARBA MI E DE SHATRA ASTA . == TRAIASCA FANARIHOTZII SI SLUGILE LOR CU EPOLETZI .

      +41 voturi
      +1
      -1
    2. Generația Z? Generația lui peste prăjit! Vai de tinerii din ziua de astăzi, spălați pe creiere de propaganda progresistă. E jale, stimați romani, sunt total lipsiți de responsabilitate, cred ca li se cuvine totul, leneși, egoiști, ultrasensibili…lgbt-isti
      Cuvintele neam, tradiție, familie, patrie, nu înseamnă absolut nimic pentru tinerii din vremurile noastre. Păcat

      +77 voturi
      +1
      -1
    3. Intrebare pentru doamna care a preluat articolul de pe alt portal scotand informatii din context si accentuand ce ii convine:
      Ce legatura are CNMN cu ceea ce declara, cum sunt si ceea ce fac acesti tineri in Olanda pe banii parintilor?
      Mai precis, de ce dramele individuale ale adolescentilor devin probleme sociale si din aceasta cauza inca din titlu si din poza ce insoteste articolul dati indirect vina pe liceu? Absolut toti elevii de la toate scolile au drame, nimeni in nicio tara nu iese la bere si nu joaca septica cu profesorii.
      Atatea dramatisme pentru nimic. Daca scoala asta ar fi atat de rea precum o faceti voi sa para, nu s-ar inghesui nimeni sa bage meditatii in copii sa ajunga acolo si nu ar mai fi 6 clase a cate 30+ elevi an de an…

      +85 voturi
      +1
      -1
    4. @doamnaV
      Fiecare porneste din propria persoana iar faptul ca sunt atat de multe voturi favorabile, sincera sa fiu, ma intristeaza!
      Eu cred in tineri si nu numai in tineri! Cred in oameni si-n faptul ca fiecare e un miracol! Un miracol pe care viata, societatea il modeleaza!
      Ca am iesit “orbiti” din inchistarea totalitara si ne-au “tinut de mana/indrumat” unii machiavelici desigur nu ne-a prins prea bine…oameni maturi si nu ne putem mandri chiar toti cu o coloana verticala…ce asteptari sa avem fata de cei ce noi i-am zamislit/educat/indrumat/ocrotit?! Cine le-a creat acest cadru, doamna?!
      Prejudecatile, snobismul, demagogia, tradarea, vanzarea…acestea sunt tarele de dinainte de ‘89, multiplicate!
      Iertati-ma dar cred ca sunteti prea dura cu ei si prea permisiva cu dvs.!

      +14 voturi
      +1
      -1
    5. Dar din ce generatie de aur faceti parte doamna Veronica? Generatiile care au trait ca adulti dupa 1989 in Romania ce au facut asa de remarcabil? Ce lasa mostenire generatiei Z? O tara din care au plecat peste 5 milioane si din care toti tinerii scoliti vor sa plece. Asa ca mai incet cu batutul in piept. Ce au insemnat ptr dumneavoastra neam, traditie, patrie? O traditie de brutalism si incultura reiese din comentariul de tortionar. Felicitari

      +17 voturi
      +1
      -1
    6. Nefiind un simpatizant lgbtq si totusi nu va inteleg , pe voi postacii, ce aveti cu ei!? Sigur, nu probabil, ca orice romani neaosi, nu vedeti padurea de barna din ochi …. ca e mai simplu sa arati cu dejetu la altii ….ca tu esti stoc! Totusi, subiectul articolului este despre copiii, nepotii, nostrii! Voi aveti pretentia ca ei sa va inteleaga pe voi si „cresterea” voastra, da voi, ca experimentati ce sunteti, nici nu va chinuiti sa ii ascultati, d-apoi sa-i intelegeti! Chiar so intors lumea cu …. in sus!

      +13 voturi
      +1
      -1
    7. Așa e când tehnologia lui 666 ia locul educației,…chiar și Aristotel se plângea de lipsa de atenție și de interes a elevilor săi…nimic nou sub soare… însă nesimțirea clasei politice care lasă să se degradeze școală de dragul unor voturi sau de frica străzii e strigatoare la cer ! Asta facem,asta primim. Recomand lectură teribiliștilor care au scris gunoiul acesta și care plâng pe umărul generației zzz za meargă la cauze înainte de a deplânge efectele și ….eventual să citească „Demența digitală” ori”Sfârșitul competenței*(cărți)….

      --3 voturi
      +1
      -1
    8. Bravo! Cat mai exista astfel de tineri, avem speranta! Curajosi si asumati au punctat obiectiv carentele si mizeria din invatamantul de „top” din Arad. Sper ca niste ziaristi curajosi sa scoata la suprafata toata famiglia din colegiu. Iar mai apoi, cineva sa ia masuri..desi nu cred. E prea mare putregaiul…

      +13 voturi
      +1
      -1
    9. Din păcate acest liceu nu mai este cel ce era odinioară ,vorbesc în calitate de fost elev și de părinte a cărui copil a terminat recent . Elevii ajung stresați și deprimați din cauza profesorilor care au cerințe nejustificate de mari de la ei, droguri vândute în școală de diverși dealeri.

      +31 voturi
      +1
      -1
    10. Vb în cunoștință de cauză . Unul din acei bipezi care sunt menționați mai sus , i-au oferit mătură copilului meu , explicând în FAȚA CLASEI , cum că , la altceva nu-i bun !!!! TREBUIE SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME !!!!
      În schimb din partea conducerii , pe această cale , mulțumesc doamnei director , am avut sprijin și înțelegere. Dar scuzele de bun simț din partea NESIMȚITULUI CU PĂR ALB , din păcate și de etnie cu mine …. , nu au ajuns la mine sau la copilul meu , care nu a mai vrut sa continue la acel colegiu …. 🙁

      +22 voturi
      +1
      -1
    11. Din păcate este purul adevăr. O grămadă de profesori,,Dinozauri „care dacă nu faci meditații cu ei te tună de vb singur.Fiecare pretinde că materia lui e cea mai importantă și-ți umple capul cu materie fără număr. Ar mai trebui testați și înlocuiți!

      +31 voturi
      +1
      -1
    12. Am terminat Slaviciul(actualul Moise Nicoara) in anul 1995. Facand si clasele V-VIII tot acolo, deci am cunoscut institutia atat inainte de 1989, cat si dupa aceea. Este adevarat ca dupa 1989 nivelul a mai scazut un pic, au aparut profesori noi, unii dintre ei vizibil inferiori celor pe care i-au inlocuit, dar voi ramane vesnic recunoscator pentru tot ceea ce am invatat in tot acesti ani in acest liceu.

      P.S. Este trist sa constati ca un comentariu ca si cel al doamnei Veronica poate sa adune atat de multe voturi pozitive.

      +24 voturi
      +1
      -1
    13. Veronico mai spalata pe creier esti dumneata daca neam ,traditie ,familie,patrie sunt cuvintele ce ti au ramas adanc intiparite din vremurile patriotismului desantat si al iubirii de patrie,neam si conducator .Cantarea Romaniei,Daciada,sedintele de partid si plenarele pcr ului ti au deformat viziunea despre viata.

      +4 voturi
      +1
      -1
    14. Să le fie rușine tuturor care și-au bătut joc de copii
      și elevi ! Sistemul de învățământ românesc este cel mai mare dezastru ! Nostalgicii comuniști ar face bine să tacă din gură, deoarece vorbesc numai prostii și nu au percepții intelectuale, psihologice și cognitive ! Nostalgici ăștia comuniști vorbesc precum oamenii care sunt în stare de ebrietate ! Sistemul românesc de învățământ este o nenorocire pe cale de dezintegrare din cauza mentalităților comuniste și totalitare. Elevii sunt mereu umiliți și nimeni nu îi susține din niciun punct de vedere . Sistemul românesc de învățământ merită să fie aruncat la gunoi pentru câtă suferință au îndurat elevii de-a lungul timpului. Niciun elev și niciun om nu merită să fie umilit și înjosit în mod inuman . O societate normală la cap se bazează pe toleranță !

      +9 voturi
      +1
      -1
    15. Apropo, mai repet încă o dată pentru nostalgicii dornici de a readuce putrefacția de sistem comunist paranoic în învățământ : ,, SISTEMUL De ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC ESTE DE SORGINTE COMUNISTĂ ȘI MERITĂ ARUNCAT LA GUNOI ,,. Sistemul de învățământ românesc este de fapt creația paranoică și debilitantă a unor persoane spălate bine pe creier cu prostie, ignoranță, răutate, incultură și sadism . Nostalgicii pot să debiteze cât vor ei toate prostiile imbecile de tipul : învățământ de altădată , comunism, patriotism, tradiționalism, patrie , neam, familie , etc. Auzi la ei , cică tradiție, neam și patriotism , adică de fapt tradiționalismul care înseamnă ,, bătaia ruptă din rai , abuzuri fizice și psihologice, manipulare de doi bani , prostie cât cuprinde și fanatism religios-naționalist ,, . Tare m-aș bucura ca nostalgicii ăștia să pățească pe pielea lor niște abuzuri din perioada comunistă ca să vadă ce înseamnă să fii abuzat pe nedrept . Nostalgicii ăștia cu ,, așa-zisul învățământ de altădată ,, au creierul foarte bine spălat, astfel încât nici măcar nu mai au creierul întreg . Doar pentru faptul că unii trăiesc ,, sub papuc ,, , asta nu înseamnă că și tinerii trebuie să copieze ideile paranoice ale generațiilor din urmă. Știința evoluează și vremurile se schimbă, dar unii se pare că au rămas în evul mediu .

      +9 voturi
      +1
      -1
    16. Incredibil ! Încă mai există amețiți de daci liberi patrioți comuniști tradiționaliști religioși care își aduc aminte cu drag de ,, epava și deșănțatul,, sistem de învățământ din perioada comunistă de doi bani . Probabil persoanele astea gândesc de doi bani , altfel nu se explică de ce promovează idei extremiste și aruncă cu noroi în niște tineri care încearcă să își facă în mod cinstit un rost în viață. Se pare că nostalgicii au fost spălați pe creier foarte bine cu ,, gunoiul comunist promovat pe vremea cancerului ideologic ,, și nu îi lasă pe tineri să se dezvolte în mod armonios și firesc. Nostalgicii trebuie să își vadă de treabă deoarece fiecare face ce vrea cu viața lui, iar mulți tineri sunt independenți și au dreptul să zică și să facă ceea ce simt ei . Să nu se mire nimeni de ce toată lumea preferă să fugă în occident!

      +3 voturi
      +1
      -1
    17. Sistemul de învățământ românesc este de sorginte comunistă și a terorizat tinerii într-un mod foarte brut . Sistem de învățământ românesc taie aripile tinerilor, iar de aceea toți pleacă în occident, deoarece acolo sunt respectate drepturile omului și democrația . În România este doar bătaie de joc , violența fizică/ psihologică și corupție cât cuprinde, deoarece asta înseamnă de fapt cultura, mentalitatea tradiționalistă și patriotică românească de doi bani . Sistemul de învățământ românesc merită aruncat la gunoi și înlocuit cu un sistem în care toleranța și empatie să fie promovate. Nostalgicii să nu se mai plângă, deoarece ei sunt autorii orgiilor și corupției care există astăzi inclusiv în sistemul de învățământ românesc. Nostalgia este o prostie de doi lei care nu valorează nici cât negru sub unghie . Important în viața asta este să fii tolerant și să respecți drepturile omului .

      +4 voturi
      +1
      -1
    18. Felicitări elevilor ! Frumos articol ! Nu mai aruncați cu noroi în tineri , deoarece sunt viitorul omenirii și niciun om nu merită tratat într-un mod nedrept. Stați în bancă voastră, nostalgicilor comuniști ! Lăsați tinerii în pace ! Jos labele împuțite de pe tineri, copiii și adolescenți ! Jos cu mentalitățile comuniste și de orice tip care dăunează democrației! Învățământul din țară este o nenorocire care traumatizează tinerii de mici cu mentalitățile totalitare. Tinerii au nevoie de încurajare!

      +10 voturi
      +1
      -1
    19. Exagerarile, jignirile, intoleranta de oricare parte ne-am situa sunt neavenite! Sistemul de invatamant romanesc dinainte de ‘89 a fost diferit si din multe puncte de vedere valoros! Decaderea a inceput odata cu distrugerea scolilor de meserii, profesionale si cand liceele au inceput sa acorde calificari acoperite doar de diplome nu si de competenta, de cunoasterea meseriei! Dupa care era suficient sa fii absolvent de Politehnica sau chiar subinginer si erai angajat pe post de sef de birou fara sa stii mai nimic…
      Si nu este o exagerare, din pacate, ca si in atare conditii un absovent de liceu cu bacalaureat era net superior unor absolventi de universitati actuale aradene! Si din pacate multi dintre acestia sunt la decizie in administratie si sunt chiar academicieni! 🙂 Cred ca supusi unui examen in scris pe orice tema lucrarile a cel putin 3/4 din ei ar fi jenante, sub nivelul unui elev al gimnaziului amintit…
      Traditional cei care se inscriu la Moise (Slavici) urmaresc performanta si intr-o destul de mare masura cei de la Moise…au performat! Insa anumite aspecte sunt in concordanta cu evolutia/involutia orasului si aici ar fi nevoie de…atentie! Sa fie acest articol un semnal de alarma? Important este sa avem grija de copiii nostri si sa luam atitudine, cu bun simt impotriva celor care abuzeaza de functii si putere in detrimentul educatiei, respectului pentru copii, fie dascali fie parinti!

      +12 voturi
      +1
      -1
    20. Eu cred ca adevarul e undeva la mijloc…..nu au dreptate nici dinozaurii profesori comunisti teroristi cu metodele de anii 80-90….dar nici ultrasensibilii tineri progresisti care se ofenseaza la cea mai mica observatie…..Respectul ar trebui sa fie de ambele parti….si nu prea mai este…..

      +13 voturi
      +1
      -1
    21. Milenialii sunt mai sensibili decât generațiile mai vechi pt că înțeleg mult mai clar ororile și mentalitățile prezentului pe când vechile generații se complac într-o ignoranță confortabilă.
      Inteligența emoțională putini o posedă din generația peste 30 de ani așa că în primul rând cei tineri trebuie ascultați și sprijiniți să facă o lume mai bună oricât de clișeic ar suna asta, nu veți descoperi la noua generație să susțină un război de orice tip sau intoleranța pe când vechiile generații peste 30 de ani doar pozează în toleranți.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.