Lucian Valeriu: Pe 30% dintre noi îi interesează politica. Restul de 70% s-ar putea să fie, de fapt, elita!

  de Lucian Valeriu | 26 mai 2014, 10:47 AM | Opinii

  2

  „Aradul este în afara zonei europarlamentare”, „Aradul urcă (sic!) pe locul 32 privitor la prezența la urne” „Iustin Cionca (PDL) – locul opt, George Demian (PNL)- locul 24, Farago Peter (UDMR) este doar pe lista de rezerve, iar PSD nici măcar nu are pe cineva pe listă. „Mihail Neamțu: Putem detesta realitatea asta, dar… ” „29, 78% dintre arădeni au ieșit la vot!”. Astea sunt titlurile… ăsta e bilanțul. Bilanțul unui scrutin electoral ce s-a dorit a fi… beethovenian… cu „îmbrățișați-vă, milioane”… cu „trimiteți-i pe cei mai capabili dintre voi la Bruxelles”…  cu „demonstrați că vă pasă cine vă reprezintă”… Rezultatul campaniei? Sub 30% interes asupra alegerilor europarlamentare: ăsta e rezultatul REAL al unui proces mediatic ce și-a angrenat și unit toate forțele într-un singur scop, a spart o grămadă de bani și a dat drumul unei ieremiade ce a ocupat tot spațiul public: stâlpi, copaci, ziduri, wall-uri de facebook, stații de tramvai, ecranele televizoarelor și a tuturor suporturilor cu display, radiourile, presa scrisă, presa online… și frigiderul dacă îl deschideai îți cădeau din el pliante… Atâta lume e curioasă, în Aradul asta. de politică – vorbind în linii mari… adică în cele importante din orice punct de vedere socilologic- dacă ne raportăm, cum pretindem, la exigențe științifice.
  Ahha: deci pe 70% dintre cetățenii cu drept de vot nu-i interesați! Adică, „grosul” vostru reprezintă just 30% dintre concetățeni… împărțit   la 4-5 partide în ordinea haotică, dar ușor de premeditat, a priorităților… nu, nu ale poporului (pentru că dacă prioritățile erau ale poporului, poporul ar fi ieșit din casă). Sub o treime, deci, vi-s… cu tot cu neamuri, prieteni, amante, angajați, oameni plătiți la bucată, bețâci culeși ad-hoc, cu tot cu Antena 3, cu tot cu presa cumpărată întegral, cu tot cu trișări, cu liste suplimentare… asta vă e toată armata și asta vă e, de fapt, puterea!
  Parcă vă aud: „Românii nu sunt educați în ceea ce privește importanța alegerilor… nu sunt conștienți… sunt delăsători…” – dar v-ați gândit că ridicolul procent din populație pe care ați reușit să-l duceți în fața urnelor dă, în răspăr, tocmai măsura educației colective, a „revoltei bunului simț” și a sictirului intelectual totodată? Că, de fapt, ceilalți 70% reprezintă elita?  Profilul alegătorului e ușor de făcut… „votacul” e același de la Caragiale încoace… Toată lumea îl cunoaște… niciun om serios nu îl frecventează cu plăcere și nimeni nu-i interesat să-i mai audă discursul… niciodată original, mereu interesat, plin de clișee și tâmp.
  Îmi place să cred că astfel de momente, precum cel de ieri, duminică, 25 mai, pregătesc perioada următoare: una în care politicienii vor conta, în ceea ce privește deciziile majore pentru societate, din ce în ce mai puțin – spre deloc. În care, de exemplu, o comunitate unită pe cu totul altfel de criterii decât „eu votez cu Ponta” sau „eu sunt anti-Băsescu”, care vrea să-și construiască un drum, să planteze o pădure sau să-și facă o fermă, să dea cu flit „alesului” care vine să… vezi-Doamne… aprobe proiectul din care să-și ia partea și să-l trimită cătă căși cu un „dă-te, bă, dreaq, cu 24% al tău din 30%!”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mă bucur și mi-e scârbă. Mă bucur că nu le-au ieșit planurile hienelor locale, mi-e scârbă pt ce a ieșit pe național. O zgură roșie va infecta parlamentul european – niște loaze care vor înghiți bani mulți, pe degeaba. Da, vor avea bani, imunitate și influență chiar dacă acum trebuie să-și plătească consistent reușita! Mi-e scârbă de lașitatea fără margini a capilor PNL care au dovedit că nu le pasă de țară ci doar de ei înșiși. Altfel nu ar fi părăsit partidul nici Johanis, nici Antonescu. Ponta e un taur înroșit la maxim, pe cât de penibil și galben e fantomaticul Iliescu. Pare la ultima apariție. În fond, și-a făcut datoria, se poate retrage liniștit în giulgiu de mătase roșie. Dar asta nu înseamnă că nu-i doresc viață lungă.
   Da. Ni s-a rupt de alegerile voastre europrl! Aradul era pe ștrand sau acasă la tv când voi vă perpeleați văzând absența uriașă din fața urnelor. Nimeni nu vă mai dă girul de a ne reprezenta în fața unui for european. V-ați pierdut cinstea, credibilitatea, omenia. Atât de mult ați înșelat omul de rând (ceea ce (nu) sunteți și voi)atât de mult v-ați bătut joc de speranța celui care v-a votat cinstit și încrezător, atât de mult ați mințit, ați jefuit, ați rânjit peste acoperișurile pline de necaz și sărăcie, peste disperarea mută de pe obraz, ați călcat peste inimi și lacrimi. Ieri ați primit Una dintre lecții. Și de Sus și de jos. Urmează.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.