Este oficial: Stare de urgență în România! Anunțul oficial al președintelui Klaus Iohannis

  de - | 16 martie 2020, 4:33 PM | Coronavirus | Naţional

  1

  Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. România a intrat oficial în stare de urgență. Textul a apărut și în Monitorul Oficial. În acest moment, cel de-al doilea om în stat este ministrul de Interne, Marcel Vela.

  Klaus Iohannis a făcut ceea ce a anunțat încă de sâmbătă. A semnat decretul de instituire a stării de urgență în România.

  Iohannis a semnat decretul și a făcut anunțul.

  „Vom trece cu bine peste această încercare. Severitatea lor e pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi se instituie starea de urgență pentru o perioadă de 30 de zile.

  Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice și îngrădirea unor drepturi fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi. Oamenii trebuie să fie informați”, (Klaus Iohannis)

  Poliția locală va ajunge în subordinea MAI.

   

  Președintele României

  decretează:

  Art. 1. – Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30

  de zile.

  Art. 2. – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4):

  1. a) libera circulație;
  2. b) dreptul la viață intimă, familială și privată;
  3. c) inviolabilitatea domiciliului;
  4. d) dreptul la învățătură;
  5. e) libertatea întrunirilor;
  6. f) dreptul de proprietate privată;
  7. g) dreptul la grevă;
  8. h) libertatea economică.

  Art. 3. – În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu

  aplicabilitate stiripesurse.ro directă și imediată prevăzute în anexa nr. 1.3

  Art. 4. – (1) În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute în anexa nr. 2.

  (2) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală prevăzute la pct. 1-7 din anexa nr. 2 se dispun de ministrul afacerilor interne sau de înlocuitorul legal al acestuia, cu acordul prim-ministrului, prin ordonanță militară.

  (3) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute la pct. 8 din anexa nr.2 se dispun de către Ministerul Afacerilor Interne, prin ordin al secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență sau înlocuitorul legal al acestuia.

  (4) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală se dispun potrivit alin. (2) și

  (3) potrivit evaluării realizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului, pe baza următoarelor criterii:

  1. a) intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19;
  2. b) frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică;
  3. c) numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar;
  4. d) capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație;
  5. e) capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică;
  6. f) măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României;
  7. g) capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină;
  8. h) apariția altor situații de urgență.

  (5) Conducerea aplicării măsurilor stabilite prin ordonanțele militare sau prin ordinul prevăzut la alin.(3) revine Ministerului Afacerilor Interne.

  Art. 5. – (1) Coordonarea integrată a măsurilor de răspuns cu caracter medical și de protecție civilă la situația de urgență generată de COVID-19 se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu celelalte instituții implicate în conformitate cu prevederile

   

  Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

  (2) Măsurile dispuse pentru prevenirea COVID-19 ca urmare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sunt aplicabile și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Art. 6. – Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne.

  Art. 7. – Instituțiile sprijină structurile Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea acestuia, în îndeplinirea misiunilor, conform legislației în vigoare.

  Art. 8. – Prezentul decret se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data publicării.

  Art. 9. – Prezentul decret se transmite Parlamentului în vederea exercitării atribuției prevăzute de art. 93 alin. (1) din Constituție.

  PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

  KLAUS-WERNER IOHANNIS

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … sute de mii de sarantoci care au luat bani cu imprumut pentru un bilet la “OTOBUZ” – “statul degeaba roman” nici macar nu s-a gandit sa ofere din start firmelor de transport persoane, care inca mai cara oamenii din Occident spre Romania, seturi de formulare pe care saracii aia sa le completeze atunci cand isi cumpara bilet sau inainte de a urca in autocarele alea.Prefera sa stea ca boii prin vami si sa completeze formularele sprijiniti de pereti.Cum poate un stat normal la cap sa nu ia in evidenta toate firmele transportatoare de persoane in evidenta si sa le impuna reguli clare care sa usureze tot acest haos???Firma X transporta persoane din; X,Y, Z locatie.Toti cei care isi cumpara bilete sa-si completeze din start formularele pulii calului si cand ajung la vama sa le prezinte fiecare sofer de autocar frumos indosariate si in regula.Cine are certitudinea ca din astia care trec vama la Nadlac nu raman o parte la furat si talharit prin zona, ca la ei acasa n-au nici buda in curte?Pe bune, suntem condusi de oligofreni!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.