sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Scandalul pensiilor speciale sau unde dai și unde scapă

  de Lajos Notaros | 19 decembrie 2019, 8:59 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  Doar pentru a vedea dimensiunea scandalului, pentru început câteva cifre.

  Dacă în sistemul public de pensii sunt cinci milioane de pensionari, pensiile speciale se acordă unui număr mult mai mic, în jur de 180 de mii, până la 250 de mii de oameni. Majoritatea sunt militari și polițiști, peste 150 de mii, numărul „civililor”, abia dacă trece de zece mii de indivizi.

  Dacă pensia medie în sistemul public se află un pic peste o mie de lei, 1100 mai exact, pensiile numite speciale au media la 17.000, cea mai mare pensie specială primită până acum a fost al unui procuror: 74000 de lei.

  Da, ați citit bine și nu e vorba de pensie anuală – un pensionar obișnuit nu primește nici un sfert al acestei sume pe an -, ci de cea lunară, un venit lunar în jur de 15 mii de euro pentru un pensionar din România. Dar, oricum, și cele mai mici încep acolo unde pensiile din sistemul public se termină, adică de la 5-6 mii de lei pe lună.

  salacom F1

  Rușinos și nedemn, o adevărată jignire la ideea de democrație și stat de drept.

  Sistemul acesta al pensiilor excepționale a fost forjat în ultimii 20-25 de ani cu largul concurs al tuturor guvernelor și parlamentelor, în fond, dacă vă uitați mai atent, este vorba de acele categorii de ocupații, dincolo de clasa politică cu care aceste ocupații și „meserii” se intersectează permanent, de care depinde modul în care este administrată și funcționează puterea.

  Firesc, cum a observat un comentator, în fond nu cu profesorii sau medicii dai lovituri de stat, ci cu armata și forțele Ministerului de Interne.

  Atacul la aceste pensii speciale a venit din partea USR-ului, o formațiune politică nouă, aflată în chinurile facerii, fiind preluată, de voie, de nevoie, apoi și de PNL, chiar dacă el până acum a fost de fapt parte a problemei și nu a soluției. Întrebarea dacă acuma este, plutește în continuare în aer.

  salacom F2

  Având toate acestea în vedere, nu are rost să ne mirăm de grotescul în care se afundă afacerea.

  Cu PSD-ul care își caută în opoziție sensul, cu USR-PLUS care își caută identitatea și cu PNL-ul care și l-a pierdut de mult, este firesc să asistăm la un nou spectacol caragialesc în care se revizuiește, dar nu se schimbă nimic, ici-colo, prin punctele esențiale.

  Discuția de acum din Parlament a decis o soluție „praf în ochii pulimii”, cu desființarea pensiilor speciale la „civili”, nu și la Armată, Poliție, SRI și altele, o măsură care atinge cel mult 5% din cei care beneficiază de acest regim care nu are nimic cu ideea statului de drept, readucând în prezent obiceiurile statului clientelar din cele mai vechi timpuri.

  În fond este vorba de bacșiș, nu de pensie, un bacșiș pentru cei de care poate depinde direct puterea ta ca politician: ofițeri de toate felurile și rangurile, judecători, procurori, inclusiv grefieri – ei tocmai au ieșit la demonstrație, în fond munca de grefier este mult mai importantă pentru un politician semianalfabet încurcat cu legea decât cea de învățător -, fără să mai vorbim de colegii lor din Parlament și consiliile locale.

  Surprindem în această atitudine incapacitatea clasei politice românești de a se percepe ca slujbaș la popor, de funcționari ai unei democrații în care puterea nu este apanajul clasei politice – precum în dictaturi – ci este întotdeauna la popor, singura instanță care are dreptul să dispună de ea.

  3 2

  Politicianul românesc de rit nou, preluând moștenirea tradițională, inclusiv cea comunistă, indiferent de partid, nu se consideră un interpus al poporului, ci un proprietar de drept al puterii, având tendința să se folosească de ea cum îl taie capul și îi dictează interesul pe moment.

  Așa că, în timp ce președintele repetă monosilabic că se va renunța cândva la acest sistem de pensii speciale de tip clientelar, deocamdată nu se renunță, se ciuntește doar nesemnificativ, dar nedrept pe alocuri, cum vom vedea mai jos, fără să mai vorbim că măsura nu va acționa retroactiv, altfel spus toți cei care au primit până acum pensii speciale, vor primi și de acum încolo, până la moarte.

  Și ca haiul să fie de pe această lume și nu alta, în cei 9000 din 250.000 care își vor pierde în viitor dreptul la pensii speciale există o categorie, probabil cea mai puțin numeroasă, o categorie care, având în vedere caracterul absolut special al muncii lor, ar avea dreptul la ceva pensii speciale onorabile. Adică nu demăsurate obraznic, ci nițel mai avantajoase ca restul.

  4 1

  E vorba de aviatori. Civili, înainte de toate, însă având în vedere regimul absolut excepțional al acestei meserii, selecția pe bune prin care se trece pentru a ajunge să zbori, condițiile de risc mult peste obișnuit, este evident, mai ales că nu sunt prea mulți, că aviatorii ar avea dreptul la o pensie chiar dacă nu specială, una care recunoaște caracterul special al muncii lor. Să nu mai vorbim de pensiile de la UNITER ale actorilor, simbolice de altfel sau ale jurnaliștilor de la UZP, bazate pe cotizații, adică în fapt pe sistemul public al contribuțiilor la fondul de pensii.

  Dar nu. Ei vor fi sacrificați în favoarea ofițerașilor care nu au văzut în viața lor o acțiune militară pe bune, pensionați la 48 de ani, adică în floarea vârstei, a paznicilor pușcăriilor, nemaivorbind de cei de la Serviciile Secrete și polițiștii care au probleme la scrierea unui proces verbal de contravenție și care după ieșirea la pensie înființează firme de protecție-pază, concurând cu lumea interlopă în cele mai bănoase afaceri.

  Fără să mai insistăm, în fond baiu-i cât casa, să citez un clasic în viață, rămâne întrebarea: oare sloganul clasic PNL, „prin noi înșine” , s-a transformat pe nesimțite în ultimele decenii în formula tradițională pe aici din cele mai vechi timpuri: corb la corb nu-și scoate ochii…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu vreau răul nimănui, dar să moarä, dacă așa zici.
    Vorbești fără tine, habar n-ai de nimic, dar îți place să te afli în vorbă.
    Nu, Adriene, nu îmi este ciuda, am refuzat „n” astfel de încercări de cumpărare, mi-e ciuda însă că niște indivizi care gândesc la nivelul Dumitale își bat joc de poporul român, pe urmă se miră că 5 milioane au plecat din țară.
    Nu cred că înțelegi…

    +9 voturi
    +1
    -1
    • Niciodată în această lume nu a existat și nu va exista vreodată egalitate între oameni. Dacă ai primit pensie specială, nu înseamnă că ai fost „cumpărat”. Dacă vreunul dintre posesorii pensiilor speciale a furat 1 ban de la stat să facă pușcărie. Toate aceste pensii au fost votate de Parlamentul României, care este reprezentat de cei pe care poporul român i-a votat. Nu înseamnă că dacă ai refuzat o astfel de pensie (cum spui „n încercări de cumpărare”), ești mai cetățean ca altul. În fond și la urma urmei, totul se rezumă la tine și la familia ta. Am și eu rude care sunt plecate din țară, nu eu le-am trimis departe, m-aș bucura să revină acasă. E opțiunea fiecăruia cum dorește să își trăiască viața. Înțeleg foarte bine, nu vă înțeleg pe voi care încercați să manipulați.

     --4 voturi
     +1
     -1
     • Ei, tonul acesta e altceva, așa mai putem discuta.
      Nu insist ca este destul de complicat, una e să diferențiezi între oameni pe bază de munca, capacităti, contribuție la binele obștesc si cu totul altceva sa dai din fondul public – nu particular, a se retine, particularul da cât vrea și cât poate, nimeni nu îl oprește – pensii între care raportul este de la 1 la 70. Economiștii știu bine ca pentru ca o societate să meargă bine trebuie stabilit un raport între venituri din salarii si pensii care rareori trece de 1 la 10. Cee ce înseamna ca daca pensia minima este de 1000 de lei cea maxima nu are cum sa fie mai mare de 10000. Dacă un pensionar poate trai din o mie – este o întrebare – in mod sigur niciunul nu are nevoie de mai mult de 10000, adică peste 2000 de euro ca sa traiasca domnește. Vorbim de România zilelor noastre. Nicăieri in Europa occidentala nu exista asa diferente absurde si de-a dreptul obraznice intre veniturile din pensii. Daca Dumneavoastra credeti ca un inginer care a lucrat 40 de ani intr-o uzina, dispunând de 100 de oameni ca sa producă bunuri poate să aibă o pensie de 2500 de lei iar un procuror care a stat si a instrumentat cazuri într-un birou, de multe ori destul de aproximativ poate avea 75 de mii de lei pe lună pensie, înseamnă ca din nou nu înțelegeți despre ce vorbim noi aicea. Nu e vorba de digerentierea necesara, ci de nerușinare pe fată.

      +7 voturi
      +1
      -1
   • Ca sa se inteleaga ar trebui dat un exemplu.
    1 om NORMAL (din categoria ”pulimea”) ca sa iasa la pensie are nevoie de un stagiu de cotizare – sa zicem de 30 ani si de o varsta minima de pensionare de – sa zicem 65 ani.
    Lui i s-au luat pentru fondul de pensii – sa zicem 25% din venit.
    Veniturile lui au fost la inceput de 1000 lei si au crescut in timp la 8000 lei – sa zicem o medie pe 30 de ani de 4000 lei.
    25% din 4000 lei = 1000 lei.
    Lui i s-au luat 1000 lei x 12 luni = 12000 lei x 30 ani = 360.000 lei.
    Pensia i se calculeaza ca fiind de 85% din venituri. 85% din 4000 lei = 3400 lei.

    Un pensionar special, un magistrat.

    Pensie dupa 30 ani la varsta de 65 de ani (la fel ca omul obisnuit)
    A castigat 20 ani ca jurist la CAP:
    1000 la inceput si 3000 dupa 20 de ani. Ca medie: 2000 lei lunar.
    Ultimii 10 ani a fost magistrat.
    6000 la inceput si 10.000 in ultimul an. Ca medie: 8000 lei lunar
    A contribuit 25%, astfel:
    20 ani x (25% din 2000 = 500) x 12 luni = 240 luni x 500 lei = 120.000
    10 ani x 12 luni x (25% din 8000 = 2000) = 120 luni x 2000 = 240.000.
    In total a contribuit cu 360.000 lei

    EXACT ca omul obișnuit.
    Ar trebui sa aiba aceeasi pensie la 85% din venituri.

    NU este cum ar trebui!

    Magistratului i se iau in calcul doar veniturile pe ultimele 6 luni, NU PE TOATA DURATA STGIULUI DE 30 ANI!!!!

    Adica:

    In ultimul an a avut un venit de 10.000 lei.
    85% din 10.000 lei = 8500 lei pensie lunara.

    Asta inseamna ca

    Pulimea la o cotizare de 360.000 lei primeste 3.400 lei
    Magistratul la 360.000 lei primeste 8.500 lei.

    Si daca ar fi doar asta, dar mai apar inca 2 scheme smechere:

    I. In ultimele 6 luni magistratul primeste sume restante privind diverse premii pentru activitate. Astfel media veniturilor pe ultimele 6 luni va fi de 30.000 lei si 85% din 30.000 lei = 25.500 lei pensie.

    II. Magistratul vre sa iasa la pensie mai devreme. Asta inseamna ca nu cotizeaza 360.000 la fondul de pensii ci mult mai putin.

    Pensia speciala este aia cand formula de calcul pentru unii este mai convenabila decat pentru pulime, asa ca in cazurile de mai sus, unde:

    la contributie DE 360.000 Pulimea ia 3.400
    la contributie SUB 360.000 smecherii iau 25.500 lei.

    +3 voturi
    +1
    -1
  1. Cei care contribuie cu adevărat la pibul Romaniei sunt cei din privat , nu este normal ca ei să aibă și pensiile cele mai mici , ei nu ar merita pensii speciale ? Aproape toți bugetarii au pretenții de pensii speciale sau măsluite și cand tragem linie ce constatăm după 30 ani de la Revoluție nu cunoaștem vinovații sau murim așteptând ca Justiția să ne facă dreptate . Toți aceștia din cei servicii au fost asupritorii pibului de ex. țepele date de companii străine care nu au fost recuperate , drepturilor omului la un trai decent , vin și cer pensii speciale in timp ce romanul de rand trăiește cu pensie de mică .
   Fiecare roman să primească pensie după contributivitate și nu după cum vrea parlamentul .
   P.S. Cand o să reduceți numărul de parlamentari conform referendumului , nu de alta undes mulți și protia multă la fel ca pensiile speciale .

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.