miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Calcularea greșită a costului energiei termice, plata subvenției în avans din bugetul local fără dovezi suficiente și angajări necorespuzătoare – depistate de Curtea de Conturi la CET Hidrocarburi

  Continuăm seria articolelor despre auditul de conformitate efectuat de Curtea de Conturi la diferite instituții și societăți din Arad. Cel mai nou raport vizează CET Hidrocarburi, fiind publicat de instituția de control la finele lunii martie a acestui an, vizând activitatea financiară a centralei pe parcursul anului 2022. Au fost semnalate probleme legate de angajări, subvenții și costul energiei termice, printre altele.

  În urma verificărilor, inspectorii au observat neconformități la nivelul managementului intern, în ceea ce privește recrutarea personalului: „nu a fost reglementată printr-o procedură internă de lucru atât pentru personalul de execuție cât și pentru personalul de conducere în conformitate cu prevederile legale”, se arată în raport. Tot la capitolul „management intern”, s-a observat că nu a fost realizat un plan de continuitate, care să asigure buna funcționare a centralei din punct de vedere financiar.

  Tot legat de personal, inspectorii au arătat că nu au fost recuperate sumele provenite din amenzile date unor angajați „fără efectuarea cercetărilor disciplinare prealabile”. Mai exact, pe perioada auditului, Curtea de Conturi a aplicat amenzi în total de 5828 lei, pe care CET Hidrocarburi trebuia să achite și apoi să recupereze sumele de bani din buzunarul angajaților vinovați de abaterile respective.

  Plăți problematice din subvenții, de peste 6 milioane lei

  În cazul subvențiilor plătite în avans pentru acoperirea diferenței dintre preț și tarif la energia termică livrată populației, s-a constatat că în 2022, CET Hidrocarburi nu a făcut un control preventiv suficient și nu a solicitat acte doveditoare înainte de acordarea plăților din subvenția acordată în avans (6.321.220 lei), provenită din bugetul local al municipiului: „Plata subvenției în avans acordată de Municipiul Arad către AOT Energy SRL* – producător de energie termică (*n.red.: inițial creditor, iar din 2023 noul proprietar al CET-ului mare din afara orașului) s-a efectuat fără controlarea riscului de către societatea CET Hidrocarburi SA Arad, privind nerespectarea întocmai a condițiilor impuse de lege pentru acordarea și utilizarea acestor sume”, se arată în raportul Curții de Conturi.

  Calcule greșite la costul energiei termice

  Alte probleme la contabilitate au dus la o calculare greșită a costului energiei termice. Inspectorii au observat în timpul auditului că separarea contabilității s-a realizat doar la partea de venituri, nu și la partea de cheltuieli, ceea ce a dus la „includerea în calcului costului energiei termice și a unor costuri aferente altor activități care nu sunt legate de activitatea care face obiectul prestării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Arad”.

  Au mai fost descoperite anumite bunuri aflate în proprietatea CET Hidrocarburi care nu erau înregistrate corespunzător în contabilitate, aici fiind indicată centrala de la Moneasa ca fiind într-o astfel de situație, pentru care s-a plătit necuvenit impozit la Primăria Moneasa, sumă de bani care va trebui recuperată înapoi în bugetul CET Hidrocarburi.

  De asemenea, s-a observat că atunci când au fost întocmite referatele de necesitate pentru diferite achiziții stabilite în planul de achiziții, nu a fost notată și valoarea estimată la care se ridicau achizițiile solicitate.

  CET Hidrocarburi nu a respectat nici perioada minimă stipulată în contractul cadru elaborat de autoritatea națională de reglementare (ANRE), întrucât a întocmit contractul pe doar 2 luni (1 august – 1 octombrie 2022), în loc de 5 ani cum era prevăzut de lege, iar apoi a prelungit termenul periodic, prin mai multe acte adiționale. Consecința acestui lucru, indicată de inspectori, este că CET Hidrocarburi este „expusă riscului de a se afla în imposibilitatea asigurării necesarului de energie termică conform contractului de concesiune a SACET”.

  Neregulile trebuie rezolvate până în septembrie

  Toate neregulile au fost aduse în atenția conducerii instituției atât în cadrul ședinței de deschidere, care a avut loc în 8 ianuarie 2024, în cadrul ședinței de conciliere din 22 martie, cât și în scrisoarea oficială emisă de Curtea de Conturi în atenția directorului. Toate problemele depistate au primit ca termen de rezolvare data de 2 septembrie 2024.

  În ceea ce privește retehnologizarea CET Hidrocarburi, amintim că la ora actuală este în lucru proiectul tehnic pentru proiectul câștigat de Primăria Arad prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care se va monta o unitate performantă de cogenerare, de cca. 80 milioane euro, termenul limită de implementare fiind anul 2026. Separat de fondurile europene câștigate, Primăria va trebui să achite pe cheltuiala proprie înlocuirea vechilor cazane a căror avize de funcționare au expirat în 2023. Detalii mai multe aici: Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi.

   

  •  Citește și: „Prea mulți bani pentru protocol” – Curtea de Conturi a constatat 7 nereguli, în urma auditului la Gospodărirea Comunală Arad · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. SE POT DESPRINDE DOUĂ CONCLUZII:
   1. ORICÂTE CONTROALE S-AR FACE, LA ORICARE DINTRE AGENȚII ECONOMICI SAU INSTITUȚIILE CONTROLATE DE AUTORITĂȚILE LOCALE, SE VOR CONSTATA ACELEAȘI DEFICIENȚE ȘI ACEIAȘI STARE DE LUCRURI
   2. ORICÂTE CONTROALE S-AR FACE, NIMENI NU VA FI TRAS LA RĂSPUNDERE, NU VA PLĂTI NICIUN FEL DE DAUNE ȘI NU-ȘI VA PIERDE POSTUL
   ARADUL – FIEF AL MAFIEI POLITICO-ADMINISTRATIVE!

   +17 voturi
   +1
   -1
  2. In realitate,CEt-ul este o fabrica de bani si spagi pentru hotii politici aflati la conducerea administratiei,se pompeaza bani in prostie,care apoi se intorc pe persoana fizica la stabi,ori la firmele de casa. Curtea de Conturi,institutie aservita pana in maduva oaselor,constata si apoi….pauza.Tipic mafiot,asa cum ne-am obisnuit de aproape 30 ani. Votati in continuare hotii si veti deveni partasi la jaf !!

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.