vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day: Final de campanie: Zvonuri, sondaje și realitatea crudă

    de E. Nola | 2 iunie 2016, 9:54 AM | Opinii

    11

    Începem cu realitatea.

    Este cât se poate de evident că prin alegerile din acest an se termină ceva în România.

    Ceva ce a început în Decembrie 1989, a fiert înnăbușit în anii nouăzeci, a fost pus la foc mic după două mii și a început să se răcească și chiar să se strice în ultimii cinci-șase ani.

    Acest ceva are multe nume, începând cu libertate și democrație, trecând prin modernizare și societate civilă și terminând cu integrarea în Europa.

    Pentru mine a însemnat posibilitatea activismului neîngrădit de voluntarismul legiferat al conducătorilor.

    Îmi aduc aminte de primele zile de după căderea lui Ceaușescu.

    Trăirea a fost unică și, cred mai nou, nerepetabilă pe parcursul unei vieți: libertatea avea trup, mirosea și o puteai atinge cu degetele. Cei care, dintr-un motiv sau altul, n-au reușit să participe la această experiență de viață nu știu ce au pierdut și nu vor înțelege niciodată.

    Senzația a ținut câteva luni bune. Dacă erai, așa cum eram eu atunci, matur dar încă tânăr, aveai toate posibilitățile în față, erai într-un fel prezent la facerea lumii, participai la  descoperirea unei lumi noi, având șansa unică să te naști și tu însuți încă odată.

    A fost însă doar o adiere. Ca un vânticel fugar în arșița verii. Lumea din jurul nostru și-a regăsit repede matca dintotdeauna chiar dacă unii, cu mine printre ei, au rămas captivi în continuare, adulmecând fără încetare după briza aceea reconfortantă.

    Lumea care s-a clădit din neantul iscat în Decembrie 89 începea să semene din ce în ce mai mult cu lumea dintotdeauna. Sigur, a apărut o mare diferență. Și care era, cu toate acestea, mai mult de formă. Numele s-au schimbat, unele personaje au fost înlocuite cu altele, piesa însă rămânea povestea eternă a vieții și a morții, a luptei pentru supraviețuire cu orice preț, prețul fiind din ce în ce mai important în această poveste.

    Am aflat lucruri vechi despre realitățile cele noi, am aflat că lăcomia și egoismul pot fi ambalate în toate ideologiile lumii, iar orgoliul și viclenia stau la baza acestor ideologii.

    A trecut o vreme până când au realizat până și copiii că am fost trași pe sfoară din nou și vom fi înșelați fără îndoială în continuare, neavând la rândul nostru decât o singură soluție: să-i înșelăm și noi pe cei mai fraieri ca noi.

    A mai trecut o vreme până când ne-am dat seama că jocul dragostei și al întâmplării este de fapt un joc al resentimentului și al vicleniei iar cei care vor să iasă din piesă vor fi sacrificați cei dintâi.

    Iată unde am ajuns acum, după un sfert de veac – colectiv ne-a trebuit un pic mai mult de douăzeci de ani – în care fiecare an a mai mușcat o bucată din speranța născută în aceea parte a anului în care dintotdeauna se nasc speranțele.

    Valorile s-a transformat în prețuri, dar prețul nu mai exprimă valoarea.

    Acum, în pragul alegerilor din acest an, nu mai crede nimeni în aceste alegeri: alegătorii mai deloc, candidații nici atâta.

    Candidații se tem doar de lipsa lor de legitimitate, în fond sunt votați cum sunt votați doar de o parte din ce în ce mai mică a cetățenilor, și aceia mai mult de nevoie decât de voie.

    Nimeni nu mai crede în nimic, banul fiind mijloc și scop în același timp, ideea că printre noi ar putea exista și oameni onești și curajoși aducând un rânjet de atotștiutori pe obrazul celor care nu mai fac diferența între ei înșiși și propriile nevoi și interese.

    Alegerile nu mai sunt alegeri, ci campanii, războaie duse împotriva bunului șimț și al viselor de care fiecare își amintește măcar din copilărie.

    Și ca în orice război, în campanie orice e posibil și aproape orice e permis. Se aplică strategii și tactici, înșelarea adversarului fiind mijlocul suprem care îți asigură victoria în bătălie, diversiunea și propaganda neagră, instrumente sigure pentru câștigarea războiului.

    Ar fi tragic dacă n-ar fi de râs.

    Dar în țara eternă a scrisorilor pierdute și a nopților furtunoase tragicul e de râs, drama sucombând în hohote.

    Toate acestea întâmplându-se în orașe mici și uitate de Dumnezeu în care planurile se transformă în afaceri mărunte, adevărurile devin zvonuri iar cuvântul liber se metamorfozează în sondaje electorale făcute la birt în lungile seri fără meciuri.

    Cu trei zile înaintea alegerilor locale din Arad avem un candidat, primarul în funcție, care ne asigură că se află lejer la peste patruzeci la sută, considerându-se imbatabil, având în vedere că se votează într-un tur, având nevoie doar de o majoritate relativă.

    Există mai apoi trei candidați, Bulumac, Caba și Ciupe, fiecare spunându-ne că va câștiga alegerile, ceea ce înseamnă că îl vor bate pe Falcă cu cei peste patruzeci la sută ai săi. Ar mai fi și Domnul Bognar, cel care speră în șase-șapte, în caz optim, opt-nouă, procente de la electoratul maghiar. Domnul Lupaș și Domnul Wiener s-ar mulțumi cu trei-patru, cei doi independenți cu doi-trei, Domnii Costea și Cancel ieșind din cursă în favoarea lui Bulumac. A, și era să uităm de Domnul Luca, cel care, la rândul lui, se vede câștigător din start.

    Adunând procentele astfel obținute, realizăm că cei nouă candidați împreună vor obține peste două sute la sută din voturile arădenilor.

    Curat murdar, Coane Fănică!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Unguru' frate cu un guru

      Sunt partial de acord cu dumneavoastra domnule profesor, ati punctat bine realitatile din pragul alegerilor locale, omitand doar un singur mic aspect. Personal nu percep ca s-ar schimba ceva, simt doar o mutare a forfotei electorale in mediul virtual, mediu de care nu face uz majoritatea votantilor fideli (generatia a 2-a si a 3-a, nepunand la socoteala exceptiile). Dupa cum scriati toti acesti candidati se vad castigatori insa metodele lor par desprinse din vremurile de dinainte de 89, se bazeaza pe frica, mai exact pe inducerea fricii in alegatori, va dau 2 exemple scurte: domnul Bognar baga frica in electoratul maghiar ca daca nu il voteaza vin iarasi vremurile de asuprire si de asimilare fortata, domnul Falca (prin vajnicii sai discipoli reali si virtuali) baga frica in electorat spunandu-le ca daca nu il voteaza atunci ajung comunistii rai la putere din cauza carora nu se va mai face absolut nimic in Aradul acesta si va fi „mai rau decat cu Falca”, de exemplu s-au adunat semnaturi la locul de munca unde prestez si nu mica i-a fost supararea activistului de partid cand nu am vrut sa semnez lista de sustinere, nu a putut sa inteleaga, sa conceapa ca nu doresc sa am de a face cu actualul (mare) domn primar, iar cand i-am zis ca nu l-am votat niciodata, a albit de-a dreptul, de atunci ma evita :).
      Am de asemenea colegi care, din acelasi motiv, frica, nu posteaza replici la anumite mesaje de campanie in mediul virtual pentru ca „cine stie cina va vedea si la o adica imi va pune bete in roate..”. Nu pot si nu vreau sa ii condamn, constat doar ca aceasta originala democratie pe care ne „bucuram” nu este atat de democratica, iar pana cand cetateanului onest, platitor de taxe si impozite, nu-i va mai fi frica sa posteze civilizat in mediul virtual, cu nume si prenume, cand vede niste minciuni grosolane trecute la capitolul realizari, mai este cale extrem de lunga. Sunt oarecum constient ca „asa e peste tot” doar ca in acel peste tot nu prea trebui’ majoritatea votantilor (cei din generatiile mature si varstnice, votantii fideli) sa se lupte cu subzistenta de la o luna la alta, poate de aceea nu functioneaza infricosarea lor, pe cand la noi aceste tactici sunt in floare.
      Despre mediul rural nu are rost sa incep a scrie, acolo e si mai evidenta frica si amenintarea voalata.
      Democratie, frumos ideal, dar de neatins pe plaiurile noastre (inca).
      Cu respect va salut si ne vedem la vot.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Așa este: campania electorală, mai ales la oraș, se mută în mediul virtual. Introducerea votului electronic bate la ușă.
        Cu frica nu sunt de acord. Eventual cu angoasa existențială.
        Frica este ceva concret și se raportează la ceva concret, ușor de identificat. Ți-e frică de ceva sau cineva. Nu cred că arădenii se tem de Falcă sau de oricine altceva, ci judecă pozitiv sau negativ consecințele activității acestora.
        Aveți dreptate că în mediul rural există și această realitate, acolo unde mulți depind direct de primar și oamenii săi, însă la orașe omul se teme de lucruri mult mai difuze și mai greu de identificat cu precizie.
        Aș zice că orășeanul se teme cel mai tare de consecințele propriilor decizii, ceea ce definește oarecum angoasa, o stare difuză, caracteristică generală a omului modern.

        +2 voturi
        +1
        -1
    2. … nimic nu este real, a incepe cu realitatea e ca si cum s-ar spune ca incepem sa taiem porcul retezandu-i coada.In Romania nu se termina niciodata nimic, dar de fiecare data incepe ceva mult mai rau decat daca s-ar fi terminat ceea ce ar fi trebuit inceput.Bucataria Romaniei nu este conventionala, aici se gateste altfel ( condiment preferat: holy shit ), se mananca mai crud, in sange.Asa ne place.Trairea mea dupa ‘’fuga’’ dictatorilor a fost de fapt o simpla intrebare: ce facem fara Bau Bau? Mi-am si raspuns imediat dupa Craciunul 1989 – o sa fim Bau Bau unul pentru altul, vecin pentru vecin, frate pentru frate, roman pentru roman. Se si vede, Romania este astazi tara lui Bau Bau, si asta deoarece suntem inca niste copii!Aceasta caracteristica a noastra nu ne va duce niciodata la nimic similar cu ceea ce este ‘’dincolo’’ – poate nici nu merita efortul, ne va indrepta spre o tara unde Alice e o mica copila de mingi; noi, romanii, pana la urma suntem mai permisivi si iertatori decat multe alte natii.Avem, asa, o charisma infantila si nevinovata, aidoma lui Forrest Gump, care pana la urma a reusit.Romania este atipica pana in ultimul cromozom, de aia nu stie nimeni cum sa ne abordeze, suntem inabordabili, suntem altfel, suntem, poate, prima natiune a Lumii despre care se va spune: ceva ii salveaza intotdeauna pe astia!

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Am văzut, da, l-am și comentat pe fb.
        Nu contest că Bulumac a explodat în ultimele zile, deși în afara propriilor declarații, respectiv a unor surse nespecificate foarte clar, nu avem indicii obiective.
        Sondajul nu prezintă încredere – ceea ce nu exclude ca din întâmplare să fie aproape de realitate -din nenumărate motive.
        Pe scurt: nu are identitatea unei instituții de sondare, nu știm cine l-a făcut, nu are specificată nici perioada la care se referă, două elemente esențiale în calibrarea unui sondaj.
        Pe urmă eșantionul nu este reprezentativ, ceea ce nu-l face folosibil nici măcar orientativ. Nereprezentativitatea eșantionului este esențială din acest punct de vedere, iar acest sondaj – așa cum este specificat pe site-ul amintit și care este unul obscur, probabil manipulat de structuri conspirative -nu ia în considerare structura profesională și școlară, esențiale în dimensionarea unui eșantion reprezentativ.
        Altfel spus este o manipulare grosolană din direcția PSD care încearcă să destabilizeze aripa adversă și șă miște nehotărâții spre ei.

        +1 voturi
        +1
        -1
          • Precizare foarte gravă pentru credibilitatea sondajului.
            Un sondaj științific de opinie în campanie, cuprinzând de obicei în jur de 1200(nu opt sute) de subiecți, are trei etape de realizare: elaborarea chestionarului, aplicarea și interpretarea. Dacă cele din capăt înseamnă 2-3 zile, aplicarea se întâmplă într-o singură zi. Aceasta trebuie specificată și nu timpul afectat elaborării și interpretării.
            De ce o singură zi, e de bun-simț.
            Opiniile în campanie se schimbă de la o zi la alta, cu alte cuvinte dacă într-o zi primești un rezultat, ziua următoare vei primi un altul. Prin aplicarea aceluiași chestionar în zile diferite se poată măsura trendul, evoluția opțiunilor electorale.
            Cu alte cuvinte, să putem discuta pe bune despre explozia lui Bulumac din ultimele zile, trebuia să avem un sondaj de încredere despre situația de acum o săptămână, zece zile, și unul de acum două-trei.
            Așa lucrează instituțiile serioase de sondare, în cazul acesta avem însă un pseudosondaj care vorbește despre o perioadă de o săptămână, ocultând realitatea că într-o săptămână opțiunile electorale pot suferi schimbări majore.
            Spus mai altfel, contrazicând propria afirmație, își dezvăluie caracterul manipulatoriu.
            Și da: vom vedea realitatea electorală de duminică începând de luni.

            +2 voturi
            +1
            -1
    3. Ultima zi de dezbatere.

      În loc să vină cu argumente extrem de clare în fața arădenilor, prin care să le ceară să nu-l mai voteze pe Falcă, „distinșii” candidați au început să se critice între ei și să lanseze teorii conspirationiste de „blat” despre cei care nu au fost prezenți.

      „Sfinții” cei iubitori de oameni, din partidul unui Mega Mincinos, tătuc al românilor, … un bețiv ordinar, o „***** Ordinară”, când îi lipsesc argumentele, muscă pe la spate. Cum spuneam la începutul campaniei:
      ” Spune-mi cu cine te însoțești, să-ți spun cine ești!”

      O PATETICĂ clasă politică locală. Au turnat timp de 4 săptămâni la minciuni și au continuat să vorbească cu „Eu am să fac, … Eu am să aduc Prosperitate arădenilor, … samd”. Toți au susținut că nu-l mai vor pe Falcă, că acesta trebuie dat la o parte.

      Păi stimabililor!!! Dacă nu ați mințit, de ce nu vă uniti să-l dați afară din Primărie????

      Ce sens are să stați batosi pe poziție? Dacă intradevăr vreți să-l înlăturați pe Falcă, uniți-vă! Ar fi un gest de maturitate politică!

      Dar cum am bănuit de la început, nu sunteți decât o gașcă de egoiști, ce nu vor binele arădenilor, doar dacă voi ajungeți la butoane. Mă simt jignit, că voi ați crezut că mă puteți minții. Nu sunteți cu nimic mai buni decât Falcă.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.