Enola Day: Andrei Șuhaidă Ando și curismul arădean perfect natural

  de Lajos Notaros | 13 iulie 2017, 11:16 AM | Opinii

  4

  Ca să nu se spună că avem ceva cu ei și că venim numai cu lucruri negative, critici, cârcoteli, bâzâieli, astăzi vă prezentăm un proiect, de fapt o întreprindere, arădean(ă) adevărat(ă), un exemplu pentru cum ar trebui, cum ar fi normal și cum nu prea este.

  Ideea ne-a venit asistând neputincioși la festivalul de tâmpenii inepte – nu, nu este tautologie –, desfășurate sâmbăta trecută pe ștrandul care mai poartă din câte am înțeles numele zeului roman al apelor, intitulat Ziua Turismului Arădean.

  Am pomenit luni de acest bâlci de cartier organizat de Consiliul Judetean, Primărie și Recons și supervizat de spiritul tutelar al politrucilor arădeni cu mintea goală, subordonați plenar și voioși fantasmelor de mărire ale primului turist arădean, Gheorghe Falcă.

  Este vorba, sper că v-ați dat seama, de Andrei Șuhaidă Ando, cel care, viclean și mult mai inteligent decât nulitățile agresive pe care le slujește interesat, este în spatele tuturor manifestărilor de prost gust, dar foarte eficiente la masa manelizată ale administrației arădene actuale.

  Cert este că acest așa numit târg de turism a fost de fapt o avanpremieră, un preambul la alte evenimente estivale – Festivalul Clătitelor, Zilele Aradului – de prostit populația și care vor veni și  vor mai îngroșa un pic conturile susnumiților, oferind arădenilor vestiții cai verzi pe pereți, totul natural, așa cum – am aflat de la Andrei Șuhaidă Ando – cuvântă mai nou sloganul turismului arădean.

  turism-800x445

  V-ați dat seama, desigur, nu degeaba am scris în titlu cum am scris, de turism vom vorbi de acum înainte, având în vedere că a doua zi după bâlciul de pe ștrand, adică duminica trecută, chiar a avut loc un eveniment turistic în Arad.

  Fără nicio legătură cu cele întâmplate cu o zi înainte pe ștrand!

  Organizat de Arad Free Tours, o inițiativă formată acum patru ani exclusiv din voluntari, printre care și nepotul arhitectului Miloș Cristea, duminica s-a desfășurat un tur al orașului pe biciclete la care au participat cel putin șaizeci de arădeni.

  Membrii grupului, tineri îndrăgostiți de Arad, sunt de toate profesiile, unii încă studenți, lucrează voluntari ca ghizi pentru grupurile, deocamdată mai mult de arădeni, care doresc să facă un tur de vizitare al orașului, punând la dispozitia doritorilor un  circuit mai lung și unul mai scurt, ambele atingând însă obiectivele importante din punct de vedere turistic: Casa cu lacăt, Sinagoga, Templul Masonic, Catedrala Veche, Catedrala Catolică, Palatul Cultural, Liceul Moise Nicoară, cu pornirea și sosirea în fața Palatului Administrativ.

  18-650x435

  Duminica a fost un tur pe biciclete, cum am spus, iar la începutul lunii Mai un Clean Tour, adică grupul a adunat mizeria aruncată și neglijată de administrație pe traseul urmat din motivele cunoscute legate de contractul de salubrizare expirat.

  Liderul grupului, Mario Csipai, are studii de bază în domeniul turismului, lucrând în industria hotelieră împreună cu un alt voluntar al grupului, Endre Pasek. Am vorbit de nepotul ultimului arhitect important al Aradului, însă cu toții, pe lânga cei nominalizați: Eugen Rogojan, Mihai Gale și Vlad Crișan, sunt ghizi calificați în turism.

  De altfel, membrii grupului au format și Asociația de Turism Alternativ, în care alături de cei enumărați până acum, mai sunt membri și Cristina Bordoiu, Albert Reich și Agnieszka Doyniak.

  Toți foarte tineri, vorbitori de mai multe limbi, foarte calificați și la fel de entuziaști.

  18447060_1317183345025245_7049273631109368374_n

  Poate tocmai de asta, organizatorii Zilei Turismului Arădean nici nu s-au gândit să apeleze la ei, să se folosească de experiența lor, nemaivorbind de posibilitatea să-i ajute, să-i promoveze.

  Dimpotrivă, în timp ce site-urile și blogul tinerilor voluntari debordează seriozitate și profesionalism, pagina Consiliului Județean care prezintă evenimentele de sâmbătă, cu un nume imposibil, videocjarad, mustește a nepricepere și amatorism, punctul forte fiind un foto/slide de 25 de minute în care se schimba fotografii care, în marea lor majoritate, ni-l prezintă pe Dr în partaje. Iustin Cionca, președintele CJ, vizitând satisfăcut târgul, o pastișă involuntară, dar cu atât mai jenantă la vizitele celebrului Conducător de dinainte de 1989.

  De altfel, din câte am aflat, parodia a mers până și la întâmpinarea marelui om cu pâine și sare, moment nelipsit al vizitelor lui Nicolae Ceaușescu în orașele și satele socialismului multilateral subdezvoltat.

  Dar ca să fim exacți până la capăt, administrația prezidată la nivel de partid de Gheorghe Falcă face abstracție de activismul acestor tineri din rațiuni foarte precise care n-au nicio treabă cu Aradul, ci cu lupta pentru putere.

  Explicația este simplă, chiar dacă pare obscură pentru arădeanul neinformat și neimplicat: tinerii ghizi sunt sau au fost mult mai apropiați Mișcării Arădene, patronate de soții Adela și Claudiu Cristea, de Academia de Lideri lansată la începutul ultimului deceniu decât de PDL-ul, iar mai apoi PNL-ul pe care a pus stăpânire edilul omnipotent și omniscient.

  Mișcarea Arădeană se află de ani buni în moarte clinică, însă tinerii care au trecut pe acolo devin încetul cu încetul nucleul unei noi elite posibile formată la Arad dintre arădeni. USR-ul arădean reprezintă aripa politică, asociația despre care vorbim pe cea socială și civică, faptul că opinia publică arădeană nu are antene pentru astfel de fenomene fiind și o consecință a politicii de un populism agresiv și exclusivist promovate de clica formată în ultimul deceniu în jurul omului puternic personificat de Gheorghe Falcă.

  Populismul agresiv, nu este niciun secret, cultivă cu predilecție impostura ridicată la nivel de artă.

  Dacă ne uităm în jurul lui Gheorghe Falcă, vom observa puzderia de yesmeni oportuniști și lași, gata să-și vândă și mama pentru un post sau o sumă pe măsură.

  Iar victimele suntem noi, în cazul de față orașul ajuns pradă imposturii lipsite prin definiție de scrupule, a slugărniciei libidinoase a clicii care simte instinctiv că fără un șef cultivat până la idolatrie impostura lor multilateral dezvoltată iese la iveală precum ghiocelul după topirea zăpezilor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Ați găsit punctul moale al problemei.
    Disputa dintre Primarie si presă este fară sens.
    Odată pentru ca de turismul si cultura unui oraș nu Primaria trebuie să se ocupe, ci cei care se pricep, sprijiniti, desigur, de institutiile abilitate, printre care si Primaria.
    Rolul presei, însă, este tocmai de a intra în dispută cu cei care nu își fac treaba…
    Cu alte cuvinte, prin comentariul D-voastra, contrar intentiilor D-voastră, ne-ați dat dreptate si ne-ați facut un mare serviciu.

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.