Enola Day: Andrei Ando, acest arădean Vestic din China (Video tulburător)

  de Lajos Notaros | 28 decembrie 2017, 11:51 AM | Opinii | Topic special

  7

  Chiar dacă nu ne face plăcere, din când în când trebuie să mai facem curățenie și pe la noi pe acasă – de presă vorbim, desigur – chiar dacă după ocupație si rost suntem sau ar trebui să fim – tot de presă vorbim – un fel de întreprindere de deratizare și curățenie pentru spațiile în care se mai manifestă opinia publică și simțul civic.

  Încheiem de aceea anul cu această struțo-cămilă a vieții publice arădene, Andrei Ando, cel care, deși este director la Consiliul Județean și are atributii de imagine și propagandă și pe la alte instituții, ține să-l considerăm în continuare jurnalist, scriind de zor la singura platformă jurnalistică care i-a mai rămas după ce Domnul Blidar i-a scos de sub fund studioul de televiziune West TV.

  De Vestic vorbim, online-ul pe care îl scrie singur probabil, și unde, tot așa, nu face altceva decât propaganda pentru care este plătit, via PNL, la Consiliul Județean și la celelalte instituții adiacente.

  Ultima emisie, că emisiune ar fi prea mult si elegant să-i spunem, a lui Andrei se referă la cifrele furnizate de Direcția de Statistică a Județului despre economia arădeană din 2017.

  De unde aflăm, cum era de așteptat, de parcă ne uitam la Telejurnalul lui Ceaușescu din anii optzeci, numai lucruri bune, chiar înălțătoare.

  Economia Aradului duduie precum focul în șemineul unora din PNL, șomeri n-avem, asistați sociali prea puțin, exporturile trec de două miliarde de euro, eficiența economică este în cer, angajații se bulucesc la porțile întreprinderilor.

  Este adevărat – aflăm dintr-un așa numit articol anterior tot din Vestic – că pensiile sunt sub media pe țară – și salariile la fel, adăugăm noi – , dar asta este doar o mică scăpare foarte ușor de corectat în viitor, presupunem în lumina ultimelor cifre statistice.

  Și ca să nu ne mai folosim încă odată de ideea banală și arhicunoscută după care cu cifrele statistice poți demonstra orice, chiar si inversul la orice, insistăm mai bine pe ideea că în statistică cifrele sunt doar simple date, fără interpretarea lor adecvată rămânem la fel de proști precum înainte de a le fi văzut și cunoscut.

  Altfel spus, la nivel de județ este mai mult decât propagandistic să compari Aradul cu Doljul, așa cum face Andrei Ando în Vestic, în fond de peste un secol Aradul a fost unul dintre cele mai industrializate orașe ale României, faptul că acum este depășit de Pitești, Brașov sau Cluj, Sibiu, asta ca să nu mai vorbim de Timișoara sau Oradea, fiind de fapt un rezultat al decăderii sale progresive de după cel de al Doilea Război Mondial în comparație cu aceste județe.

  Dar durerea cea mai mare este diferența în continuă creștere dintre Arad și Timișoara, la ora actuală cel mai mare oraș din Ardeal, cu cifre ale producției economice care în cel mai rău caz sunt duble față de cele ale județului nostru.

  De altfel în Regiunea de Vest, formată din județele Timis, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, Timișul produce exact jumătate din valoarea economică, celelalte trei în frunte cu Aradul reușind doar să egalizeze performanța bănățenilor.

  Nu este foarte greu să găsești cauzele acestei discrepanțe: industria tradițională a Aradului a dispărut, locul ei fiind luat de investiții străine – japoneze, germane și italiene înainte de toate – în producția de piese de schimb pentru industria automobilelor și a instalațiilor electrice, ramuri economice care asigură locuri de muncă și export cât încape, dar sunt de rangul doi, cu salarii sub medie și foarte sensibile la conjunctura economică.

  Cea mai mare firmă arădeană este Takata, o firmă japoneză care face centuri de siguranță și scaune pentru copii, iar in primele zece dintre cele locale intră doar Astra Vagoane a lui Valer Blidar, ultima redută a odată vestitei industrii feroviare arădene, respectiv PAB România a lui Sandu Ion. În rest doar fabrici tip lego de asamblat subansamble, intreprinderi care la primul semn al unei evoluții economice nefavorabile dispar din platformele industriale cât ai zice Ando.

  Că nu ai șomaj nu este nicio realizare în Arad, oraș aflat la jumate de oră de granița vestică, cu o populație care nu are nicio problemă în a găsi de muncă în țările care sunt mai la Vest de ea.

  De altfel, proliferarea acestei industrii de asamblat, plus întreprinderi în transporturi (de fapt în acest domeniu Aradul este printre primele din țară!) și comerț care nu necesită o pregătire profesională deosebită, de aceea plătesc prost, explică proletarizarea rapidă a orașului, decăderea vieții culturale, dispariția intelectualității creatoare, a unei vieți publice și culturale autentice, respectiv dispariția dimensiunii turistice a orașului.

  Este de aceea propagandă ieftină să vorbești în plin proces de provincializare accelerată despre dezvoltarea orașului în lumina unor cifre statistice folosite astfel ca în loc să lumineze să ascundă problema în umbra unor interpretări manipulative, mincinoase, ca s-o spunem pe aia dreaptă.

  La început mă și minunam de unde știe Andrei Ando atât de bine tehnicile de manipulare și propagandă dezvoltate în secolul trecut în țările autocratice sau totalitare și într-o măsură mult mai mică în cele cu economie liberă și viață publică oarecum democratică.

  Desigur, e vorba și de talent, respectiv educație și înclinare, dar, bag eu seama, nici ultimele sale vizite în China n-or fi fost degeaba, în fond, așa cum până și Domnul președinte Cionca a recunoscut la un moment dat, Domnul Andrei Ando a ajuns la o înțelegere cu partenerii din China cu privire la Aeroportul din Arad.

  A fost vorba despre avioane, evident…

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Ati observat foarte bine.
    Administratia aleasă a unui oraș este responsabilă nu doar pentru curățenia străzilor – cu toate că nici aici nu stăm prea bine -, ci mai ales pentru strategia pe care o gândește pentru dezvoltarea orașului.
    Cu industrii de mâna a doua, fără prea mare valoare încorporată, viitorul nostru nu arată deloc bine.
    Iar dacă trendul nu se schimba foarte rapid, revenirea va fi cu atât mai grea.

    +1 voturi
    +1
    -1
  1. draga Lajos, ce spui face logica da eu ma intreb cui te adresezi–pulimii din oras sau alora putini ramasi ,mai educati!!!
   nu tre sa dai vina pe ando pentru situatie!!! de ce de exemplu nu scoti in evidenta dezastrul din universitatile aradene,care dragul meu ar fi trebuit sa fie motorul vietii in arad,inclusiv economice,si din nefericire produc in marea majoritate a cazurilor rebuturi!!! cred ca si prin redactia voastra o gramada au studii de calitate la goldis! din nefericire univ din arad au pierdut trenul,rau de tot!!! poti sa le multumesti pentru situatie;un singur exemplu–am cunoscut in tip,il chema MACI, a terminat la slavici, a facut filozofia la cluj,era fenomenal,omu cred ca nu a a avut loc la arad,las ca-i bine la Oradea.de fapt cred ca a predat la arad la hidro un an. pentru starea jalnica a intelectulitatii aradene poti multumi univ din arad, pentru firmele care angajeaza pulimea,multumeste-i lui falca! inca ceva ce ai uitat sa mentionezi in statistica- aradul este pe locul 4 la valoare exporturi,stam bine avind in vedere ca suntem oras proletar!!
   as vrea sa te vad professor–promit ca vin la cursuri!!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Mă adresez tuturor celor care mă citesc.
    Aveți dreptate cu învățământul, dacă nu ma citiți pentru prima oară, trebuie să știți că am scris nu de puține ori despre situația catastrofală din învățământ în deplină cunoștință de cauză, având în vedere că am lucrat treizeci de ani ca profesor, atât la liceu cât si la universitate. De altfel în redacție am doi colegi care mi-au fost studenți la jurnalism la Vlaicu și nu la Goldiș, eu fiind, alături de alți câțiva, printre cei care au pornit această specializare la această universitate. M-am lăsat după zece ani tocmai datorită decăderii dramatice a nivelului, am rămas în jurnalism gândindu-mă ca de aici pot face mai multe decât de acolo.
    Colegii au studii serioase, n-are rost să presupuneti că au terminat la Goldiș, nu, au terminat inclusiv la Timisoara iar dincolo de asta au cu toții atitudinea profesională și etică așa cum se cere de la niște jurnalisti serioși.
    Pe Maci îl cunosc bine încă de pe vremea de când a fost elev, foarte dotat, într-adevăr, pe urmă am fost coleg de cancelarie cu el la un liceu, altul decât Hidro, faptul că a ajuns la Oradea se datorează mai multor factori iar faptul că la ora actuală este cel mai cunoscut critic al sistemului școlar ne arată că nici acolo lucrurile nu stau pe roze.

    +1 voturi
    +1
    -1
  2. Ando a ajuns la capătul drumului. Trăiește din mila lu’ Falcă, așa cum mai trăiesc și alți foști ziariști sau aleși locali de pe care s-a cojit vopseaua portocalie (cei doi Doru S., Retter, Ciceac, Cionca, Nițu, Claudia Boghicevici, ș.a.). Ando este exemplul tipic de oportunist care nu are suflu, moare repede alături de cel pe care-l servește (sau este aruncat peste bord la prima gafă ori când nu mai este de folos). Țin minte cum împărțea pixuri și brichete cu Dorel Popa. La ce i-a folosit? Apoi îi ridica osanale și făcea interviuri TV cu Blidar. La ce i-a folosit? Pe Lizica Mihuț a servit-o ani de zile. La ce i-a folosit? Iată însă că Falcă îl mai ține în viață, fără a avea însă prim-planul, ca până acum. Unde se va duce, când va fi să plece și Falcă din funcție?

   +1 voturi
   +1
   -1
   • E corectă imaginea la modul general, cu Ando însă e un pic altfel.
    Cred că îl subapreciați!
    Omul este un talent, ceilalți sunt doar simpli oportuniști, nimic mai mult, el însă este un impostor de mare talent care reușește să cadă în picioare în toate situațiile.
    Desigur, deocamdata Falcă este principalul pilon, dar Ando deja are pregătită si solutia pentru decăderea lui Falcă.
    Va spun eu, este mai “greu de ucis” decât Bruce Willis.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.