sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Drumul care leagă Lipova de județul Timiș va fi modernizat prin fonduri PNDL 3

  de Special Arad | 22 noiembrie 2022, 2:57 PM | Administraţie | Lipova | Știri Arad

  1

  imagine cu rol ilustrativ

  Comunicat.Consiliul Județean Arad se implica și în dezvoltarea Văii Mureșului. Drumul județean care leagă orașul Lipova de județul Timiș va fi modernizat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (PNDL3). Este un tronson de drum de 26 de kilometri, iar Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului a aprobat această investiție, care se ridică la 80 de milioane de lei (67.396.416 lei+TVA). Fondurile necesare lucrării au crescut în special datorită noilor studii efectuate, în vederea întocmirii unui Proiect tehnic care să corespundă actualei situații din teren.

  „Este un drum important, pentru a cărui modernizare am obținut o finanțare guvernamentală, prin Programul «Anghel Saligny». Acest drum face legătura între Valea Mureșului și tronsonul de autostradă din Timiș și, odată modernizat, va fi intens circulat. Costurile au crescut pentru că trebuie să ne adaptăm noilor realități din teren, dar și din cauza creșterii prețurilor privind forța de muncă și materia primă. S-au efectuat măsurători topografice şi studii geotehnice suplimentare care au dus la noi soluții tehnice, structuri rutiere noi, mai bune și totodată necesare. Ne dorim o lucrare de calitate, modernă, executată corect, chiar dacă efortul financiar este mai mare”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

  Printre elementele noi din documentația tehnică se numără stabilizarea terenului cu lianţi hidraulici pe anumite porțiuni (din cauza existenței unor surse de apă subterană și de suprafață, ce pot duce la infiltrații ale structurii), implicit renunţarea la vechea soluţie cu casete de lărgire şi executarea unei structuri rutiere noi. De asemenea, pe o porțiune de drum a fost nevoie de prevederea suplimentară a 1073,00 ml rigolă carosabilă şi 2293,00 ml parapet metalic de protecţie, soluție necesară pentru asigurarea protecţiei pasive a participanţilor la trafic şi pentru protejarea stâlpilor liniei electrice aeriene situată în zona de siguranţă a drumului şi care nu poate fi relocată din cauza lipsei spaţiului fizic.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un articol venit cu întârziere, lucrarea este începută din vară, tronsonul dintre Lipova și Sistarovat este aproape finalizat, dar, ca prin minune au dispărut toate utilajele peste noapte, au rămas vreo 2 km nefinalizati. #SpecialArad, mai ieșiți pe teren, nu mai scrieți articole doar după comunicatele de pe site-ul Consiliului Județean. În rest o investiție binevenita zonei.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.