miercuri, 26 martie, 2025

Special Arad Logo

    Sintea Mare și Grăniceri: contracte semnate de peste 10 milioane lei prin Anghel Saligny. Administrațiile din județ, peste 90% accesare de fonduri prin acest program

    de Raluca Medeleanu | 17 octombrie 2024, 3:18 PM | Administraţie | Știri Arad

    0

    Primăriile de la Sintea Mare și  Grăniceri au semnat astăzi finanțarea prin programul național Anghel Saligny pentru rețeaua de gaz, respectiv  modernizarea unor drumuri, în ambele cazuri sumele depășind câte 10 milioane de lei. Diferența până la valoarea totală la care se vor ridica investițiile va fi asigurată însă din bugetul local al comunelor și cel al Consiliului Județean.

    Programul Anghel Saligny este coordonat de Ministerul Dezvoltării, având ca scop venirea în sprijin a comunităților locale, oferind fonduri pe mai multe paliere, dintre care comuna Sintea Mare a fost chiar printre primele care a reușit să obțină finanțarea pentru gaz.

    „Programul Anghel Saligny are mai multe paliere, astăzi vedeți doar două dintre ele, pe cel legat de drumuri și pe introducerea rețelei de gaz, dar mai există și alte linii: introducerea rețelei de apă și canal și colectarea apei pluviale. Prin acest program național lansat 100% din bugetul României asigurăm dezvoltarea locală. Județul Arad are 110 proiecte, cele mai multe comunități au accesat minim un proiect și în funcție de mărimea comunității au putut accesa diferite sume de finanțare (…). Contractele se semnează pe mai multe etape, pentru că au fost câteva comisii. Cei care aveau drumuri în reabilitare ca proiect câștigat, nu puteau să înceapă până nu realizau rețeaua de apă și canal”, a explicat deputatul Glad Varga, prezent la conferința de presă de astăzi, de la Consiliul Județean, ca reprezentant al Guvernului.

    „Fiecare proiect depus a întâmpinat diferite probleme”

    Deputatul a explicat că în cadrul acestui program, în județul Arad, au fost semnate deja aproximativ 90% de astfel de contracte de finanțare și până la sfârșitul anului se vor încheia majoritatea contractelor. El a atras atenția și asupra piedicilor care au survenit pe parcursul implementării acestor proiecte, din cauza birocrației.

    „Trebuie să existe o legătură de colaborare și cooperare și la nivel de București. Fiecare proiect pe care administrațiile le-au depus întâmpină diferite probleme, de pe circuitul de avizare până la contractare și eu alături de fiecare comunitate, de primarul comunității, am încercat pe parcursul contractării să identificăm acele probleme, să mergem, să deschidem ușile în diferite instituții, să le rezolvăm și să semnăm contractul cât mai repede. Anumiți primari au încercat de la publicarea în monitorul oficial al ordinului prin care s-au publicat proiectele din județul Arad să organizeze licitații cu clauză suspensivă. Acele primării au fost mult înaintate cu proiectele tehnice și știu exact care sunt indicatorii și de aceea au avut un avantaj”, a explicat Glad Varga.

    Sintea Mare: 10,5 milioane lei; Grăniceri: 15 milioane lei, de la Ministerul Dezvoltării

    Acesta este și cazul unei dintre comunele arădene, Sintea Mare, care a optat pentru clauza suspensivă, a cărei primar Ciprian Ban a semnat astăzi, alături de primarul Claudiu Bătrânuț de la Grăniceri,  contractele de finanțare  obținute prin Anghel Saligny. Edilii au vorbit, de asemenea, și despre alte proiecte demarate recent, pe care le consideră importante.

    Proiectul de introducere a gazului obținut de Sintea Mare se ridică la o valoare totală de 11,67 milioane lei, din care finanțarea guvernamentală se ridică la 10,5 milioane lei, iar Grăniceri a obținut o finanțare de 15 milioane de lei de la minister pentru asfaltarea drumurilor, valoarea totală a lucrărilor urmând să fie stabilită odată cu finalizarea licitației.

    „La Sintea Mare am primit această finanțare de peste 10,5 milioane de lei. La Sintea Mare va ajunge și pe străzi gazul, la casele oamenilor. Este un proiect cu o extindere și la celelalte localități: Adea și Țipari. Trebuie să spun că nu doar acest proiect este semnat, am mai semnat și un proiect de 24 milioane lei pentru introducerea canalizării în Adea și Țipari. Acolo am primit o finanțare deja de 15 milioane, s-au început lucrările la canalizare, suntem avansați”, a declarat primarul Ciprian Ban.

    „La Grăniceri, este vorba de un proiect pentru amenajare străzi prin asfaltare. E un proiect depus de doi ani de zile, am depus și completările. După cum știți, ele prima dată se cuprind printr-un ordin al ministrului ca investiții, după care se fac completările necesare în vederea semnării contractului de achiziție a proiectului tehnic, au fost obținute avizele. Acum a venit momentul să putem semna contractul, să mergem la etapa următoare care este demararea licitației publice în executarea lucrărilor. Mă bucur că până la urmă comuna Grăniceri beneficiază de fonduri din Anghel Saligny. Este nu primul, ci al treilea proiect în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice. Am avut și cel pentru canalizare menajeră și stație de epurare la Grăniceri și canalizare menajeră etapa a doua – extinderea rețelei de canalizare menajeră”, a declarat primarul Claudiu Bătrânuț.

    Primarul din Grăniceri a explicat și că rețeaua de drumuri a comunei și a localităților aparținătoare are 36 km, iar prin acest proiect va fi turnat cel de-al doilea strat de asfalt pe 12 km de drumuri plus o rețea de 6 km de trotuare cu rol și de piste de biciclete, fiind vorba de o a doua etapă, întrucât în primă fază s-a turnat primul strat de asfalt pe toți cei 36 km, din bugetul local.

     

    Citește și: Două primării din Arad, mult mai bogate. S-a eliberat autorizația de construire pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.