Doru Orban, acuzat din nou că-și face de cap și zădărnicește concertul Filarmonicii de Zilele Aradului

  de [email protected] | 20 august 2021, 11:15 AM | Culise | Topic special

  6

  Performanța artistică a Filarmonicii va avea din nou de suferit… și asta sub orchestrarea conștientă a directorului Filarmonicii, Doru Orban. Aceeași interminabilă poveste: Orban este acuzat că se răzbună pe anumiți „simpli angajați”, marginalizând o mare parte din Orchestra Simfonică.

  În cadrul Zilelor Aradului, Filarmonica Arad va susține un concert de muzică clasică în fața Primăriei, duminica viitoare, pe data de 22 august. În programul pregătit se găsesc arii precum „L’amour est un oiseau rebelle” (din opera „Carmen” de Bizet), „Va’, pensiero” („Corul prizonierilor evrei” din actul II din opera „Nabucco” de Verdi) sau „Noi siamo zingarelle” (din opera „Traviata” de Verdi) și chiar dacă accentul, în cazul acestor opere, se pune pe partea vocală, în niciun caz nu poate fi neglijată partea instrumentală. Însă directorul instituției, Doru Orban, exact asta face în mod deliberat, potrivit reprezentanților Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad.

  Dintre cordari, Orban vrea să folosească pentru acest concert doar jumătate din personalul artistic disponibil, în ciuda faptului că artiștii doresc să participe, să ofere un concert de o calitate cât mai bună. La repetițiile care se desfășoară în aceste zile, au fost chemați doar cinci artiști la Vioara I (dintr-un total de 11 disponibili), doar patru la Vioara a II-a (din totalul de cinci artiști), la Violă doar trei din cinci, la Violoncel doar doi din patru și unul singur la contrabas… pentru că un singur artist este angajat la contrabas.

  Mai mult, anumite bucăți din opere vor fi „ciuntite”, pentru că Filarmonica arădeană oricum nu are destui instrumentiști pentru a le interpreta. Faptul că numărul personalului artistic al Filarmonicii Arad este chiar și așa sub nivelul altor instituții din țară este o altă – și mai veche – discuție, de altfel (mai pe larg pe acest subiect, aici).

  Cum își justifică Orban decizia?

  Contactat telefonic de către Special Arad, Doru Orban ne-a spus că nu comentează în niciun fel decizia, dând vina pe normele anti-Covid impuse de Direcția de Sănătate Publică, care cer o anumită distanțare pe scenă.

  „Nu comentez în niciun fel, respect deciziile Medicinei Muncii și Comitetului Local pentru Situații de Urgență privind distanțarea între artiști pe scenă. Eu nu sunt organizator, doar execut niște servicii muzicale acolo. Organizatorul acestui concert este Centrul Municipal de Cultură și Primăria. Datorită faptului că vor fi și coriști, ar trebui să urcăm mai puțini pe scenă decât pe scena Palatului Cultural, scena de acolo fiind probabil mai micuță”, ne-a spus Doru Orban.

  Dacă însă știa că nu va fi destul spațiu pentru orchestra completă, de ce nu a solicitat un spațiu în aer liber mai generos, de ce a acceptat să „taie” și mai mult din potențialul și reputația Filarmonicii în fața publicului? – se întreabă artiștii Filarmonicii.

  «Domnul Orban» nu este aici, aici este «domnul director» sau «domnul manager», iar voi sunteți instrumentiști angajați și atât!”

  – a replicat domnul director Orban la adresa unui reprezentant al Sindicatului, care insista să primească un răspuns („Domnule Orban, îmi răspundeți vă rog la întrebare?”) – după cum se aude într-o înregistrare care ne-a ajuns la redacție, însă pe care nu o publicăm din cauza GDPR.

  În alte orașe se poate, doar la Arad nu, spun reprezentanții Sindicatului Artiştilor Interpreţi, care țin legătura permanent cu colegii din alte județe. Nemaivorbind de faptul că Aradul (precum toată țara) se află în scenariul verde, nu în cel galben sau roșu.

  Reprezentanții Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad susțin că directorul Orban nici nu a solicitat situația medicală a angajaților, care ar atesta faptul că majoritatea sunt vaccinați sau imunizați (trecând prin boala Covid-19), dar nu vrea să audă nici de teste RT-PCR rapide, ceea ce ar elimina orice dubiu despre permisiunea participării la concert a artiștilor.

  E de menționat faptul că personalul artistic al Filarmonicii nu mai este în vacanță, acesta nefiind un argument pentru a chema doar o parte din Orchestră la concert.

  De asemenea, e de menționat că aceasta nu ar fi prima oară când directorul Orban optează pentru o mini-Orchestră, inducând astfel ideea în fața publicului meloman că artiștii Filarmonicii dau un randament sub nivelul așteptărilor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Voi, cei de la specialarad.ro, aveți cumva sindromul câinelui care mușcă bățul și nu pe cel care ține bățul? Chiar nu înțelegeți că Orban, Văcean, Stoian, Toma, Borha, Engelhart, Pădurean-Andreica, Sinaci și alte holograme politico-administrative arădene nu au voință proprie, ci sunt teleghidate de cineva atotpotent și atotprezent (local, regional, național, european)?

   --3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.