Încetinitorul de particule – „Zilele Aradului” și ruda cea săracă, „Praznicul de pită nouă” de la Pecica

  de E. Nola | 23 August 2021, 8:56 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  N-avem ce face, de luni Aradul e într-o sărbătoare continuă. Și o va ține așa încă o săptămână.
  Asta e, dacă nu e tare, măcar să fie lungă.
  Nu am să mai insist pe calitatea producțiilor și a evenimentelor organizate, ajunge acum să observ că cei care sunt în față, pe lângă Bibi, desigur, sunt cei care într-un fel sau altul sunt lângă el și atunci când nu e sărbătoare, altfel spus sărbătoarea devine astfel mai mult o chestie de propagandă pentru cei care se folosesc de ea în scopuri de pe acum bine știute.

  1 6
  Amintesc aici de scandalul din jurul Filarmonicii și al concertului aniversar , o furtună într-un pahar de apă, dar care exemplifică plenar lipsa totală de autonomie a actului cultural în Arad. Nu oamenii de cultură sunt cei care spun, decid și organizează, ci trepădușii din jurul Primăriei și al Consiliului Județean, organizați în cele două instituții demne de spiritul PCR din vremuri pe care le credeam, până nu de mult, apuse: cele două „centre”, cel municipal și cel județean de cultură. Directorii de instituții culturale, fie că vorbim de teatru sau Filarmonică, artiștii arădeni, oamenii de cultură ai comunității devin astfel și ei activiști de partid, aflați în slujba politicienilor care decid ce se va întâmpla, ce este bine și rău, ce este cultură și ce nu este în oraș și județ.
  Iar aceștia, exact ca cei din trecut, pomeniți nițel mai sus, au așa o fixație mentală privind banii pe care îi gestionează și îi cheltuiesc. E ca o boală: banii aceia, ai comunității, adunați din taxe și biruri, sunt cheltuiți de parcă ar fi dați cu împrumutul: doar în interes personal, strict cum cred ei că este pentru binele lor. Și nu pentru comunitatea de la care au adunat acești bani.

  2 5
  Desigur, se impune și întrebarea dacă ei, cei aleși și cei care decid cum se vor cheltui banii arădenilor, sunt doar vicleni și hoți sau sunt și incapabili să realizeze interesul comun al comunității. Limitați adică, ajunși în funcțiile pe care le ocupă prin întâmplare sau mai precis prin contraselecția politicianistă deja tradițională și endemică prin părțile noastre.
  Exemplific această întrebare oarecum retorică prin modul în care „presa de partid” a prezentat „prezentarea de modă” de joi de pe pasarela-pod a epocii Falcă. Desigur, evenimentul a fost binevenit, a fost și mai deosebit, departe însă să fie un deschizător de drumuri în Europa și în lume, așa cum susținea articolul publicat în ARQ.
  Citez chiar titlul articolului. „Fashion Show on the Bridge, un concept unic în Europa și chiar în lume”. Autorul articolului susținea că faptul că prezentarea are loc pe un, vorba vine, pod, este ceva nemaivăzut și nemaiîntâlnit în Europa și chiar în lume.
  Intrigat și nefiind un specialist în „fashion”, în modă, adică, m-am documentat, așa cum ar trebui să facă fiecare jurnalist atunci când scoate pe gură sau trece pe hârtie o afirmație de care nu poate fi sigur, și am aflat, așa cum de altfel era de așteptat că ne-am dat iară rotunzi, am căzut, adică, în meteahna provincialului frustrat care se vede cel mai tare din parcare.

  3 5
  Desigur, s-au mai făcut prezentări de modă pe poduri și nu ieri, alaltăieri, ci cu decenii înainte, așa cum puteți constata în videoul de la capătul textului. Și nu oriunde și nu pe orice pod, nemaivorbind de pasarele nefuncționale, ci chiar pe „podul podurilor”, Ponte Vecchio din Florența, adică cel mai vechi pod din Florența și printre cele mai vechi din Europa, construit inițial în secolul XII. Și nu de oricine, ci Roberto Cavalli, prezentarea fiind deschisă de Naomi Campbell.
  Spun toate astea fiindcă informația cu prezentarea din Arad cea mai tare din lume a fost brodată pe o declarație absolut firească a lui Cătălin Botezatu. Cu alte cuvinte specialistul a spus corect că este ceva inedit pentru România și Europa de Est, însă jurnalistul supramotivat a supralicitat și a obținut exact ce a dorit să audă Bibi și ceilalți care se mândreau cu evenimentul de „Zilele Aradului”.

  4 5
  Așa funcționează lingușeala în provincie sau altfel spus așa ne dăm singuri foc la valiză nerealizând că politicienii trec, ceea ce rămâne este ce au realizat sau s-au făcut că realizează. Adică urmele lor în spiritul și cultura orașului.
  Spun toate acestea fiindcă e vorba de ziua Aradului – 21 August – și nu ziua Primăriei sau a primarului, respectiv a celor care stau în spatele și în jurul său, încercând să fure și ei câteva petece de lumină falsă.
  Istoria va uita de ei, așa cum a uitat de cei de dinainte, ceea ce rămâne este orașul cu locuitorii săi, modul cum simt, gândesc și acționează aceștia.

  5
  Având toate acestea în vedere, eu consider că cele trei zile de sărbătoare din weekend-ul trecut de la Pecica au fost mult mai firești și la locul lor. Sărbătoreau pita cea nouă – o sărbătoare tradițională pe aici, pe la noi -, pita aia de Pecica vestită prin zonă și nu numai și chiar dacă pentru marea masă au invitat și regele „manelei” (rock de nuntă) din Ungaria, Lagzi Lajcsi și încă câțiva rapsozi „populari”, punctele din program exprimau ceva, chiar și ironic din imaginea de sine, din spiritul autentic al pecicanilor: o demonstrație canină, un concurs de prins purcei – cu asta m-au dat gata! -, nemaivorbind de balul stradal de vineri seara.
  Mult mai puțină politică și laudă de sine din partea politicienilor, multă modestie, sinceritate și naturalețe.
  Adică exact ce lipsește din Arad…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.