joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Intruși biologici în (eco)sistemul verde al unor forme de viață digitale, la MAFA | Foto

    de Tomck@t | 16 octombrie 2021, 4:59 PM | Cultură | Topic special

    0

    Fără 5G, dar cu certificat verde

    „Dacă nu te distrezi, faci ceva greșit”, spunea actorul american de comedie Groucho Marx, iar în caz că nu știi „cu ce se mănâncă” MAFA (Media Art Festival Arad), cam acest citat ți-e singura explicație/informație pe care o primești pe pagina de facebook a evenimentului anual (ajuns la ediția a opta), în rest, trebuie să te lămurești la fața locului. Îți va trebui ceva timp să prinzi ideea și acolo, dar odată „băgat în priză”, vei levita în spațiul real și virtual – ori re(virtu)al – al unui mini-univers multimedia, vei deveni o parte dintr-o himeră sintetică, un intrus biologic în (eco)sistemul unor forme de viață digitale. Ori… cel puțin, te vei situa undeva între, „In-Between” – așa cum sugerează și sloganul ultimei ediții MAFA, care a debutat vineri seara, la Muzeul de Artă.

    O singură culoare a fost predominantă la MAFAOPT2021: verdele… iar cei care vorbesc digitalește și înțeleg principiile de bază ale realității augmentate (AR) pot bănui deja despre ce este vorba: Greenscreen – fundalul verde folosit și în blockbusterele hollywoodiene pentru a genera virtualmente orice peisaj vizual în background.

    IMG 20211015 190401

    Mergând pe aceeași idee simplă, la MAFA s-au complicat puțin lucrurile, totuși. Fișierele video difuzate pe mai multe ecrane, precum și fișierele sonore mixabile de către orice vizitator pe un dispozitiv funky în sala 1 (antecamera sălii Ovidiu Maitec) au fost centralizate de către computerul principal din sala 2 (sala Ovidiu Maitec), de unde fișierele audio-video au fost fuzionabile cu transmisia live prin webcam a evenimentului, generând astfel, în sala 3 (anexa sălii Ovidiu Maitec), un „film” interconectat al evenimentului, o retransmisie intercalabilă, alterabilă și alternabilă cu realitatea imediată a festivalului.

    Întreaga zarvă multimedia putea fi abordată însă și individual, sub o formă mult mai convenabilă. Scanând codul QR afișat la intrarea în sala Ovidiu Maitec, vizitatorii puteau vedea expoziția cu ajutorul telefonului mobil, aplicând la alegere videourile presetate peste imaginile interceptate de camera telefonului. Peste zonele verzi, ori – în funcție de intensitatea selectată – peste aproape tot peisajul filmat.

    Screenshot 20211015 192529 Screenshot 20211015 193914

    Nu în ultimul rând, în cadrul MAFA s-a putut vizita și sala kinema ikon (sala organizatorului principal), care a servit ca un fel de laborator, un „ready room” ori „surveillance room” pentru întregul festival, fiind retransmis și aici tot ceea ce s-a petrecut în sala Ovidiu Maitec. În expoziția de aici, denumită „kimæra”, au fost inserate totodată patru elemente-cheie din sistemul de instalații cu roluri specifice sau pur și simplu estetice din spațiul festivalului. A contribuit la mediul general al festivalului și un laptop „antic”, un Toshiba T2400CS funcțional, afișând un screen saver verde cu sigla Windows, iar într-un colț al sălii s-au găsit și ultimele cataloage kinema ikon, „kinema ikon 50” și „istoria proiectului kinema ikon” (cel din urmă fiind exclusiv text, scris de fondatorul kinema ikon, Gheorghe Săbău).

    Proiectul „kimæra” a fost parte integrantă atât a Media Art Festival Arad – ediția a VIII-a (MAFAOPT), cât și a circuitului Nopții Albe a Galeriilor (NAG) la Arad, urmând ca la sfârșitul lunii noiembrie să fie transferat la București, la Rezidența BRD Scena9.

    IMG 20211015 191551

    Artiștii responsabili pentru MAFAOPT sunt: Andreea Medar, Lera Kelemen, Irina Bako, 13m10j, Flaviu Rogojan, Alex Halka, gH, Bogdanator, reVoltaire (Călin Man, coordonatorul kinema ikon), Ilie Ciotir, echipa CitiZenit, Dragoș Dogioiu, Emanuel Ștefan, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Dan Chiș, Adriana Knouf, Farah Al Qasimi, Nuotama Bodomo, Valentina Zamfirescu, Thea Lazăr, Adrian Ganea, Sergiu Sas, Nita Mocanu, Cătălin Alb, Federico Reuben, Dyslex, SelfMadeMusic și Makunouchi Bento. Creatorii proiectului „kimæra” sunt gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.