Din 1 ianuarie 2021, tarifele de roaming se schimbă pentru Marea Britanie și Gibraltar

  de - | 23 decembrie 2020, 11:51 AM | Internaţional | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: ANCOM)

  Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din UE, anunţă ANCOM în cel mai recent comunicat de pe site-ul instituţiei.

  Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

  ORANGE România a anunțat că până la 30 iunie 2021 va păstra promoțional tarifele actuale și condiții de consum în Marea Britanie și Gibraltar.

  După această dată, vor intra în vigoare costurile pentru apeluri internaționale. Astfel, abonații companiei vor plăti 0,36 euro pe minut și 0,14 euro pentru un SMS. Clienții care dețin o cartelă preplătită vor achita 0,30 euro pe minut și 0,12 euro pentru un SMS.

  Utilizatorii DIGI MOBIL nu vor simți nicio diferență întrucât aceștia nu au beneficiat de programul „Roam like home”, operatorul fiind autorizat de ANCOM să aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE, informează Economica.net.

  VODAFONE și TELEKOM nu au făcut, deocamdată, publice noile tarife sau data la care vor fi aplicate în cazul Regatului Unit și Gibraltar.

  Ce este „Roam like at home”?

  Începând cu data de 15 iunie 2017, ești tarifat pentru serviciul de roaming în UE/SEE ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile, potrivit Infocentrului ANCOM.

  Spațiul Economic European (SEE) cuprinde statele membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda (inclusiv Åland), Franța (inclusiv Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion și Saint-Martin), Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv Azore și Madeira), România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia, Ungaria), Norvegia, Islanda, Liechtenstein și, deocamdată, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar).

  Roam like at home se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații și în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului. După ce te avertizează despre depășirea limitelor utilizării rezonabile, furnizorul are posibilitatea să îți perceapă, în plus față de tarifele naționale, anumite suprataxe pentru prestarea ulterioară a serviciul de roaming în UE/SEE. Valoarea suprataxelor este plafonată. În plus, nici suma dintre tarifele naționale și suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.

  În Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat în roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca li se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila. Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile și pentru utilizatorii RCS&RDS, aceasta societate fiind autorizata de ANCOM, în conformitate cu regulamentele europene, sa aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE.

  Surse: ANCOMEconomica.netinfocentru.ancom.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.