marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dimploma „X-RetiMEN” – pentru sprijinirea procreării familiei tradiționale de șobolani mutanți în Arad (fără referendum!)

  de Special Arad | 5 ianuarie 2019, 1:03 PM | Gonzo | Pamflet

  0

  E o eră a schimbării. O eră a Evoluției în plină derulare… iar orașul Arad, România, e în față! Societatea și lumea științifică e împărțită în două tabere, pe de o parte există frica de necunoscut, pe de altă parte fascinația pentru un „nou început”. O nouă specie e pe cale de apariție. Cercetătorii o numesc „Rattus Sapiens”, oamenii de rând o alintă doar „X-RetiMEN” (și au un motiv bine întemeiat s-o numească așa!), iar pe la colțuri, în zone izolate, i se mai spune „Specia Arad” (primarul orașului de proveniență a acestei specii noi protestează însă, motivând că e o reclamă ascunsă la un ziar online local)… dar asta e cea mai mică problemă! Problema cea mare e că membrii acestei subspecii – ori supra-specii, după părerea unora – se înmulțesc al naibii de repede!

  Cum a început totul (Geneza X)

  Mutația genetică a survenit în anul 2018, după cum s-a precizat mai sus, în Vestul unei țări din fostul bloc comunist, România, într-o viitoare metropolă, dar deocamdată aflată la stadiul unei comune urbane numite Arad. Antecedente au fost și în anii de dinainte de ’18 și au fost chiar mai multe ocazii în care, chiar acolo, la Arad, puteau să evolueze  mai multe specii umanoide din anumite animale. Au fost canguri în oraș, vaci, cai, porci (mai ales printr-un cartier foarte important, un fel de Alfa și Omega al orașului… numit chiar Alfa)… niciunul nu s-a dovedit însă atât de perseverent întru evoluția milenară precum ȘOBOLANUL.

  La început era o mică familie de șobolani, care, de ani de zile, își ducea veacul în liniște și pace în plin centrul orașului, într-un fost veceu public subteran de lângă o stație de tramvai. O zonă foarte importantă, deoarece aici s-a cinstit cum se cuvine Centenarul Marii Uniri! Nu la buda respectivă, pe partea cealaltă a străzii, dar pentru un amărât de GPS e aproximativ totuna. Deci: nimeni nu le-a deranjat în veci sau în veceu, aceste animăluțe erau, ocazional, chiar vedete locale pe Facebook, atunci când unii au reușit să le fotografieze sau să le filmeze, însă o schimbare uriașă în decursul normal și banal al lucrurilor a dat peste cap toată treaba locală și, în scurt timp, până și cea planetară:

  FACTORUL (X) DECISIV NR. 1:

  2018 a fost anul în care în Arad a apărut o firmă de salubrizare de la vecini (Complot? Sabotaj? Nu se știe!), numită RETIM. Această firmă – indiferent că involuntar sau conștient – a lăsat orașul aproape un an întreg (în mai multe etape) pradă gunoiului menajer, iar „după cum știți” (vorba primarului acestui oraș, Gheorghe Falcă), gunoiul abundent reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea sănătoasă și procreația activă a șobolanilor de oraș. Iar inevitabilul s-a produs.

  FACTORUL (X) DECISIV NR. 2:

  Chiar în anul 2018, la nivel național, s-a derulat o campanie socio-religioso-politică, care s-a aprofundat într-un referendum pentru schimbarea unei fraze din Constituție și anume cea legată de „familia tradițională”. Referendumul a fost un fiasco centenar, dar nu asta contează! Ceea ce contează e că membrii acestei noi specii de șobolani deveniți în timp record umanoizi și-au cerut și ei DREPTURILE! Fiind deja o familie numeroasă, interconectată și interrasială (care zeificau, de altfel, muncitorii firmei RETIM), aceștia au cerut drept de vot și solicitau chiar un referendum pentru definirea „familiei tradiționale de șobolani mutanți”. Referendum n-au primit, având în vedere precedentul eșec național, însă primarul Aradului a văzut un potențial enorm în exploatarea acestei șanse. Fiind la capătul faimei de altădată și la pragul minim de a mai fi votat încă odată primar al acestui oraș, Gheorghe Falcă a dat drept de vot acestei noi specii, motivând ceva legat de Regenerarea Urbană – faza finală, Capitală Verde și, nu în ultimul rând, că Aradul ar fi soluția la o problemă europeană (un discurs pe care l-a mai folosit și la candidatura pentru Capitală Culturală Europeană, dar atunci cu refugiații sirieni). Desigur, calculele sale indicau o creștere exponențială a votanților săi, ceea ce s-a și întâmplat: Falcă a devenit încă o dată primarul acestui oraș – acest epicentru, acest „leagăn” al Evoluției X -, iar șobolanii  umanoizi au devenit cetățeni liberi și independenți, dar, firește, cu o recunoștință peste măsură pentru cele două „entități”, cei doi factori decisivi pentru evoluția acestei specii care – cine știe? – poate va domina cândva lumea: RETIM și Gheorghe Falcă.

  Așadar, chiar dacă nu suntem fani ai niciunuia dintre aceștia și chiar dacă – hateri ce suntem! – am prevăzut această Apocalipsă X, redacția Special Arad se simte obligată să acorde, din motive pur științifice, firmei RETIM și primarului nostru glorios Gheorghe Falcă Dimploma „X-RetiMEN”.

  DIMPLOMA firmei RETIM și primarului FALCĂ

  An de an, începând din 2014, tragem linie și facem haz de necaz pe seama realității, acordăm, deci, Dimplome la mișto tuturor „panaramelor” anului la fiecare rubrică de pe Special Arad. Aceste articole sunt pamflete și trebuie tratate ca atare, dar orice asemănare cu realitatea NU este pur întâmplătoare.

  Din anul 2017, acordăm o singură Dimplomă cu +, o Dimplomă pozitivă, pentru cineva care într-adevăr merită stima și atenția noastră. Restul… e cam can-can!

  Vezi aici toate Dimplomele anului 2018!

  Citește și Dimplomele din anii trecuți:
  DIMPLOMELE Special Arad – 2017. Prostia, incompetența și, în anumite cazuri, gafele #PERSISTĂ
  DIMPLOMELE Special Arad – 2016. #pățăști!
  DIMPLOMELE Special Arad pentru panaramele anului 2015
  DIMPLOMELE Special Arad pentru panaramele anului 2014

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.