joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Despre medici, de bine. Peste 80% dintre pacienţi, mulţumiţi de medicii din Arad. În regiune, suntem la coada clasamentului

  de Adriana Barbu | 4 decembrie 2023, 9:15 AM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  1

  57.09% dintre pacienţii internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost, în luna octombrie 2023, potrivit graficelor și tabelelor graphs.ro, foarte mulţumiţi de medici. Alţi 25.75% sunt mulţumiţi de medicii de la Judeţean, în timp ce doar 11.57% sunt foarte nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de medici în spital şi doar 5.6% sunt doar nemulţumiţi de aceştia.

  Pe scurt, 82.84% dintre pacienţii internaţi în Spitalul Cinic Judeţean Arad în luna octombrie 2023 au considerat, după externare, că activitatea medicului lor curant a fost mulţumitoarea sau foarte mulțumitoare. Au răspuns în luna octombrie la chestionarul Ministerului Sănătății, la întrebarea legată de activitatea medicilor – „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?” – 268 de persoane care fuseseră internate la cel mai mare spital din județ.

  medici multumiti spital arad

  (Peste 80% dintre cei tratați în Spital Județean Arad, mulțumiți sau foarte mulțumiți de medici)

  Foarte nemulțumiți de medici, mai ales în februarie

  În ultimele 12 luni, situația a stat cam tot așa când a venit vorba de raportarea oficială a pacienților la medicii care i-au tratat: media celor foarte mulțumiți s-a situat mereu peste 50%, cei mai mulțumiți arătându-se cei care au completat formularul Ministerului Sănătății în luna iunie. Atunci, 59,26% dintre cei internați au răspuns arătându-se foarte mulțumiți de activitatea medicilor, alți 25.25% dintre cei care au completat chestionarul precizând că au fost și ei mulțumiți de activitatea și implicarea medicilor.

  Luna mai 2023, a fost luna în care procentul celor mulțumiți de activitatea medicului a scăzut cel mai mult: doar 53.25% s-au arătat foarte mulțumiți de modul în care au fost tratați de medici, în timp ce în luna februarie s-a înregistrat procentul cel mai mare al celor foarte nemulţumiţi de implicarea medicilor de la Spitalul Judeţean Arad: 16.28%.

  La întrebarea „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?”, pacientul externat poate răspunde: „foarte mulțumit”, „mulțumit”, „nemulțumit”, „foarte nemulțumit”.

  Județul urcă procentul celor foarte mulțumiți

  Interesant ar fi poate faptul că, potrivit graficelor realizate de graphs.ro, în baza datelor adunate din raportările Ministerul Sănătăţii, pacienții sunt fie foarte mulţumiţi, fie foarte nemulţumiţi de activitatea medicilor, răspunsurile de mijloc – mulţumit, nemulţumit – adunând cele mai mici procente, cu o medie sub 10% în cazul nemulțumiților și o alta de sub 30% în cazul mulțumiților.
  Tot cum era de aşteptat, dat fiind faptul că răspunsurile de prin judeţ au tendinţa de a fi mai puţine dar mai pozitive, procentul celor foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicilor are o medie pe undeva pe la 60% (61.07% în luna octombrie), când vine vorba de activitatea medicilor din toate unităţile sanitare din judeţ, peste media de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în timp ce evident procentul celor foarte nemulţumiţi este în scădere.

  medici numai de bine implicare

  (Aradul, sub media naţională şi când vine vorba de raportarea pacienţilor la activitatea medicilor)

  Și la medici, Aradul sub media națională

  Chiar şi aşa, tot cum ne-am aşteptat, procentul celor foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicilor este sub media naţională, în luna octombrie media fiind la nivelul tuturor spitalelor luate în calcul de minister de 65.11%, iar a celor foarte nemulţumiţi de 12.12%. Şi la nivel naţional, cei doar mulţumiţi şi cei doar nemulţumiţi de cum au interacționat cu medicii sunt mai puţin decât cei de la extreme: 4.28% dintre pacienții externați s-au arătat, în octombrie, nemulțumiți de medici, în timp ce 18.48% s-au arătat mulțumiți de activitatea acestora.

  De departe, la Buzău pacienții par să aibă cea mai mare încredere în medicii din spitale, în luna octombrie aici ajungându-se la un procent de 75% a celor care s-au arătat foarte mulţumiţi de activitatea medicilor. Pe locul doi în acest top regăsim Harghita, cu 70.62%, iar pe trei Ilfovul cu 69.77%.

  La coada clasamentului, acolo unde încrederea în medici e cea mai scăzută, regăsim în octombrie, judeţele Giurgiu (19.12% dintre repondenți s-au arătat foarte nemulțumiți de activitatea medicilor), Teleorman (cu 18.03% dintre repondenți sunt foarte nemulțumiți de activitatea medicilor) și Botoșani (17.66%).

  Pe ultimul loc în regiune

  Când vine vorba de medicii din Arad şi locul lor în regiune, situaţia e mai tristă. Dacă în topul național, ne situăm undeva pe la mijlocul clasamentului, la nivel de regiune, cu răspunsurile date de pacienți, ocupăm în luna octombrie ultimul loc la gradul de apreciere al activității medicilor: Timiș (68.12%), Bihor (64.62%), Hunedoara (63.82%), Caraș Severin (62.87%), Arad (61.04%).

  Cu o lună înainte, în septembrie 2023, eram pe locul 3 în acest clasament, cu 62.46% pacienți foarte mulțumiți de activitatea medicilor arădeni, depășind Bihorul și Caraș Severinul, dar fiind tot sub media pe țară (64.39%).

  Datele, structurate de cei de la grahps.ro

  Precizăm că informațiile prezentate mai sus sunt desprinse din analiza datelor publice colectate prin intermediul „Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății”, afișate pe data.gov.ro şi procesate pentru înţelegere de către cei de la Graphs.ro. În fapt, Dragoș Vana de la Grahps.ro este unul dintre cei care se luptă de ani de zile cu reprezentanții guvernului pentru a face aceste date mai ușor de accesat, citit și interpretat și pentru a face acest mecanism mai ușor de implementat prin simplificarea, dar nicidecum prin omiterea unor întrebări esențiale pentru bunul mers al sistemului sanitar românesc.

   

  Citiţi şi:

  Cu medicamentele de acasă la Spitalul Județean Arad. Conducerea unităţii spune că e vorba de vitamine, suplimente și medicamente pentru alte patologii

  Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie

  Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%

  Aradul, în prima parte a clasamentului şpăgii din Sănătate – un „top” de Alex Nedea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.