joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    De ce vaccinul contra rujeolei are efect toată viața, contra varicelei 20 de ani, iar cel contra Covid-19 nu?

    de - | 19 octombrie 2021, 2:35 PM | Coronavirus | Fact check | Sănătate

    0

    (foto: Thirdman / Pexels.com)

    Vaccinul împotriva rujeolei are efect pentru toată viața. Vaccinul împotriva varicelei ține și 20 de ani. Vaccinul DTaP (difteric, tetanic, pertussis) necesită cinci doze până la vârsta de șapte ani, dar oferă apoi protecție cel puțin pentru zece ani. Atunci, de ce presupunem că vom fi nevoiți să facem o doză de vaccin contra coronavirusului din șase în șase luni sau anual?, întreabă The Jerusalem Post, citat de HotHews.

    Există motive pentru care oamenii s-ar putea să aibă nevoie de o doză booster contra Covid-19 în fiecare an, dar există și motive pentru care doza a treia s-ar putea să fie – de fapt – ultima.

    Primul motiv pentru care am putea avea nevoie de a patra (a cincea sau a șasea) doză este declinul numărului de anticorpi și al răspunsului imun, explică medicul Oren Kobiler de la Facultatea de Medicină a Universității Sackler din Tel Aviv.

    De ce avem nevoie de încă o doză de vaccin?

    Studiile recente au arătat că vaccinul Pfizer intră în declin după patru-șase luni, ceea ce înseamnă că persoanele devin mai vulnerabile la infecție. Însă doza booster impulsionează anticorpii, oferind o protecție mai mare contra virusului.

    Un alt motiv pentru care am putea avea nevoie de alte doze este apariția variantelor (mutațiilor), un risc existent atâta timp cât o mare parte a omenirii nu se imunizează cu ajutorul vaccinului (ori pe cale naturală, contactând virusul – dar cea din urmă posibilitate prezintă riscuri și mai mari, de multe ori mortale). Dacă virusul Sars-Cov-2 se tot schimbă, atunci vaccinurile noastre vor trebui actualizate pentru a ne proteja contra ultimelor amenințări.

    Unele virusuri, precum cel al poliomielitei, oreionului sau pojarului nu se schimbă prea mult, așa că vaccinurile continuă să fie eficiente.

    În contrast, gripa se schimbă în fiecare an, așa că oamenii care vor să se protejeze contra ei se imunizează în fiecare an.

    În articolul The Jerusalem Post citat de HotHews, profesorul Meital Gal Tanamy, șeful laboratorului de virusologie moleculară de la Facultatea de Medicină a Universității Barllan explică de ce coronavirusul face mutații mai rar decât virusul gripei, de ce e nevoie de doza de vaccin booster, cum funcționează celulele de memorie (un element cheie al răspunsului imun), precum și motivele pentru care această a treia doză ar putea fi ultima.

    Citește articolul întreg pe HotNews.

    Pentru o informare corectă, vă recomandăm și următoarele videoclipuri (pentru cei care înțeleg limba engleză).

    •  Despre eficacitatea vaccinului anti-Covid (respectiv diferența dintre eficacitate și efectivitate) – material video realizat de Wall Street Journal:

    •  Despre cum a fost vaccinul anti-Covid creat atât de repede și despre cum funcționează cele două tipuri (ARNm și cele cu vector viral)  – material video realizat de TED-Ed:

    •  Încă un material video despre cum funcționează vaccinul anti-Covid bazat pe tehnologia ARNm (Pfizer-BioNTech și Moderna) – realizat de Vox:

    •  Și un material video despre cum funcționează vaccinul anti-Covid de tip vector viral (AstraZeneca și Johnson&Johnson) – realizat de ASGCT (American Society of Gene & Cell Therapy):

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.