Lipsa încasării unor taxe pentru foraje și excavări, printre neregulile depistate de Curtea de Conturi în urma auditului la Primăria Lipova





Continuăm seria de prezentări ale rapoartelor audit de conformitate realizate recent de Curtea de Conturi pentru activitatea instituțiilor din județul Arad de-a lungul anului 2022. A venit rândul să vedem ce nereguli au fost constatate în perioada de monitorizare la Lipova. Acolo, printre abateri, a fost semnalată neîncasarea unor sume provenite din anumite taxe, ori vânzări de imobile.
Inspectorii de la Curtea de Conturi au realizat controlul de la Lipova în decursul anului 2023, pentru a verifica situația financiară din anul 2022, iar raportul cu rezultatele a fost publicat în 31 ianuarie 2024. Au fost semnalate mai multe nereguli, pentru care Primăria Lipova are la dispoziție ca termen de rezolvare data de 31 iulie 2024.
Printre abateri, s-a indicat că Primăria Lipova nu a stabilit și încasat veniturile din taxa pentru eliberarea autorizației de foraje și excavări, care trebuiau achitate de persoanele care exploatează resursele naturale, suma totală datorată fiind calculată la 2.767.770 lei, cauza indicată pentru producerea acestor erori fiind „nefuncționarea corespunzătoare a controlului managerial intern”.
La finalul anului 2022, nu a fost realizată nici inventarierea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, astfel că „nu există certitudinea că situația financiară anuală oferă o imagine fidelă a patrimoniului, respectiv a poziției financiare”.
O altă problemă a fost identificată la evaluarea veniturilor proprii, întrucât Primăria Lipova nu și-a fundamentat aceste venituri pentru anul curent, așa cum solicită legea, cel mult la nivelul realizărilor anului precedent, în situația în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în ultimii doi ani este mai mic de 97%. Astfel, a rezultat o supraevaluare.
Primăria Lipova nu a respectat în totalitate nici prevederile legale nici în cazul vânzării unor spații comerciale sau de prestări servicii din domeniul privat al statului, aflate în administrarea CL Lipova, mai exact nu a virat cota de 15% din valoarea de încasare încasată în urma vânzării și nici nu a aprobat în Consiliul Local proiectele de interes public care vor fi realizate prin utilizarea acestor fonduri. Valoarea abaterii a fost calculată la 176.725 lei, rezultând o „majorare nejustificată a veniturilor cuvenite bugetului local și a denaturat patrimoniul anual”.
În ceea ce privește capitolul legat de „buna guvernanță”, inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că cei din conducerea Primăriei nu au dezvoltat și aplicat instrumentele adecvate de supervizare și control a instituțiilor / departamentelor subordonate: „nu asigură o separare a funcțiilor de inițiere, realizare, verificare, avizare și aprobare a operațiunilor, astfel încât acestea să fie încredințate unor persoane diferite, pentru a reduce considerabil riscul de apariție a erorilor, fraudelor, încălcării legislației, precum și riscul de nedetectare a problemelor”.
Ca o concluzie, în urma auditului la partea de „bună guvernanță”, inspectorii au notat: „controlul intern nu asigură administrarea fondurilor în mod economic, eficient și eficace”.
Citește și:
Comentariile portalului
Bravo,ca sau trezit romanii in ceasul al doisprezecelea!!!!!!!!!!!!!!!!
Trist. Știam că se confruntă cu probleme de sănătate. Felicitări pentru articol, iar analogia cu Pecsi e genială.
Înýeleg că opiniile mele nunsunt bune (corecte) pentru că nu coincid cu ale dvs. Retrogradările despre care vorbiți nu sunt urmarea prestației (absolut mediocre) doar a (...)