duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Lipsa încasării unor taxe pentru foraje și excavări, printre neregulile depistate de Curtea de Conturi în urma auditului la Primăria Lipova

  de Raluca Medeleanu | 11 martie 2024, 3:49 PM | Administraţie | Topic special

  3

  Primăria Lipova

  Continuăm seria de prezentări ale rapoartelor audit de conformitate realizate recent de Curtea de Conturi pentru activitatea instituțiilor din județul Arad de-a lungul anului 2022. A venit rândul să vedem ce nereguli au fost constatate în perioada de monitorizare la Lipova. Acolo, printre abateri, a fost semnalată neîncasarea unor sume provenite din anumite taxe, ori vânzări de imobile.

  Inspectorii de la Curtea de Conturi au realizat controlul de la Lipova  în decursul anului 2023, pentru a verifica situația financiară din anul 2022, iar raportul cu rezultatele a fost publicat în 31 ianuarie 2024. Au fost semnalate mai multe nereguli, pentru care Primăria Lipova are la dispoziție ca termen de rezolvare data de 31 iulie 2024.

  Printre abateri, s-a indicat că Primăria Lipova nu a stabilit și încasat veniturile din taxa pentru eliberarea autorizației de foraje și excavări, care trebuiau achitate de persoanele care exploatează resursele naturale, suma totală datorată fiind calculată la 2.767.770 lei, cauza indicată pentru producerea acestor erori fiind „nefuncționarea corespunzătoare a controlului managerial intern”.

  La finalul anului 2022, nu a fost realizată nici inventarierea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, astfel că „nu există certitudinea că situația financiară anuală oferă o imagine fidelă a patrimoniului, respectiv a poziției financiare”.

  O altă problemă a fost identificată la evaluarea veniturilor proprii, întrucât Primăria Lipova nu și-a fundamentat aceste venituri pentru anul curent, așa cum solicită legea, cel mult la nivelul realizărilor anului precedent, în situația în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în ultimii doi ani este mai mic de 97%. Astfel, a rezultat o supraevaluare.

  Primăria Lipova nu a respectat în totalitate nici prevederile legale nici în cazul vânzării unor spații comerciale sau de prestări servicii din domeniul privat al statului, aflate în administrarea CL Lipova, mai exact nu a virat cota de 15% din valoarea de încasare încasată în urma vânzării și nici nu a aprobat în Consiliul Local proiectele de interes public care vor fi realizate prin utilizarea acestor fonduri. Valoarea abaterii a fost calculată la 176.725 lei, rezultând o „majorare nejustificată a veniturilor cuvenite bugetului local și a denaturat patrimoniul anual”.

  În ceea ce privește capitolul legat de „buna guvernanță”, inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că cei din conducerea Primăriei nu au dezvoltat și aplicat instrumentele adecvate de supervizare și control a instituțiilor / departamentelor subordonate: „nu asigură o separare a funcțiilor de inițiere, realizare, verificare, avizare și aprobare a operațiunilor, astfel încât acestea să fie încredințate unor persoane diferite, pentru a reduce considerabil riscul de apariție a erorilor, fraudelor, încălcării legislației, precum și riscul de nedetectare a problemelor”.

  Ca o concluzie, în urma auditului la partea de „bună guvernanță”, inspectorii au notat: „controlul intern nu asigură administrarea fondurilor în mod economic, eficient și eficace”.

   

  Citește și: 

  • Cine împarte, parte-și face! La Lipova, viceprimarul și fratele său își fac biserica și casele cu bunuri luate cu „japca” din proprietatea orașului · Special Arad

  • Curtea de Conturi a constatat 4 abateri „cu consecințe semnificative” în urma auditului la Consiliul Județean, pentru anul 2022 · Special Arad

  • Plăți nelegale pentru consultanță și pentru servicii prestate la Zilele Ineului, printre abaterile constatate de Curtea de Conturi, în urma auditului pentru anul 2022 · Special Arad

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. La Primaria Lipova ar trebui sa se autosesizeze din oficiu Parchetul sau Dna-ul. Sa meraga sa vada si sa cerceteze falsurile pe care unii functionari ai Primariei Lipova, le-au făcut la intabularile terenurilor agricole. Au intabulat peste terenurile agricole a unor proprietari de drept, escroci de casa a unor functionari corupti din Primaria Lipova (samsari de terenuri agricole), care se ocupa de multi ani cu aceste escrocherii, privind dobandirea ilicita a acestor terenuri agricole, in schimbul unor sume de bani pe care acesti escroci le-au dat altor escroci, functionari din Primaria Lipova, din cadrul biroului agricol, acestor escroci facanduli-se intabulari pe numele lor cu acte false, deșii acele terenuri apartin altor proprietari de drept, care efectiv au ramas fara acele terenuri. Primaria Lipova colcaie de escroci si afaceristi in cadrul biroului agricol, care de-a lungul anilor au facut fel si fel de escrocherii de pe urma carora unii dintre ei ba chiar s-au îmbogatit. Sa mearga acolo domnii procurori care sunt platiti regeste din bani publici, sa ridice toate documentele si sa vada escrocheriile care s-au facut. Pai ba, voi stati prin birouri va ocupati cu tot felul de lucruri slabe, iar escrocii astia isi fac de cap cum vor ei, jubiland in escrocherii sub ochii lor. Daca merg sa ridice documente o sa se ia cu mainile de cap la cate hotii si escrocherii o sa descopere. La munca cu voi pentru a scoate kakatul de sub, chiar daca pute, ca asta e rolul vostru. A dospit de prea mult timp, iar voi va faceti ca nu-l vedeti.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.