duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Curtea de Conturi a constatat 4 abateri „cu consecințe semnificative” în urma auditului la Consiliul Județean, pentru anul 2022

  de Raluca Medeleanu | 26 februarie 2024, 12:17 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  Continuăm cu prezentarea rapoartelor audit de conformitate realizate recent de Curtea de Conturi pentru activitatea instituțiilor din județul Arad de-a lungul anului 2022. A venit rândul să vedem ce nereguli au fost constatate în perioada de monitorizare la Consiliul Județean. Printre neconcordanțe, amintim cheltuieli legate de proprietăți care nu au fost înregistrate în proprietatea instituției, cheltuieli prea mari la repararea unor drumuri, inventarierea necorespunzătoare a unor bunuri, respectiv abateri la implementarea standardelor de control intern managerial.

  „Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de Județul Arad pentru anul 2022, au fost constatate erori/ abateri cu influențe semnificative cumulat (într-un caz și individual) asupra situațiilor financiare”, se arată în raport. Patru principale nereguli își au locul în raportul de audit, după cum urmează:

  O clădire a cărei proprietate e incertă

  Prima abatere semnalată a fost că, la data de 31 decembrie 2022, în bilanțul contabil a fost menținută o clădire în valoare de 2.903.630,45 lei, în care își desfășoară activitatea o instituție nesubordonată CJ și pentru care nu a fost intabulat dreptul de proprietate a CJ-ului, nefiind clarificat dreptul de proprietate al acestuia (în raport nu este indicată adresa clădirii). Efectul negativ al acestei abateri, potrivit Curții de Conturi, este „majorarea soldului conturilor de activ și reflectarea în bilanț a activelor cu valoare supraevaluată”, recomandarea fiind corectarea erorii contabile, până la clarificarea dreptului de proprietate, „astfel încât situațiile financiare să reflecte fidel patrimoniul entității audiate”.

  Un drum județean care nu e județean

  Cea de-a doua abatere are de a face tot cu probleme legate de proprietate. Mai exact, este vorba de un tronson de drum, în valoare de 1.386.000 lei, care deși figurează ca fiind drum județean nu este intabulat în proprietatea Județului Arad. Ca efect negativ, este indicată „denaturarea situațiilor financiare anuale consolidate care nu reflectă valoarea reală a patrimoniului entității”.

  Majorare nelegală a prețului la reparații

  A treia eroare depistată este legată de plăți nelegale: „din auditul efectuat, s-a constatat că în 2022 au fost angajate, lichidate ordonanțe și plătite din bugetul local al județului cheltuieli cu bunuri și servicii, respectiv reparații curente nelegale în suma de 135.309,30 lei, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea drumurilor a căror valoare a fost ajustată respectiv majorată, contrar prevederilor legale în vigoare”, creându-se astfel „un prejudiciu în bugetul județului”.

  Recomandarea este un control mai amănunțit asupra lucrărilor decontate și plătite în 2022 și „dacă este cazul, recuperarea la bugetul local a sumelor plătite nelegal prin majorarea/ ajustarea nelegală a prețului contractului”. Pentru a rezolva aceste nereguli, CJ avea ca termen 31 ianuarie 2024.

  Probleme cu inventarul la CCJ

  Ce-a de-a patra neregulă are de a face cu neinventarierea unor bunuri la Centrul Cultural Județean (CCJ): „nu a fost stabilită situația/valoarea reală a acestor elemente patrimoniale și punerea de acord a datelor din evidența contabilă cu aceasta și astfel nu se cunoaște situația reală a acestora și nu există astfel certitudinea că situațiile financiare anuale oferă o imagine reală a creanțelor, la finele anului 2022”. Pentru rezolvarea acestor abateri de la lege, Curtea de Conturi a dat la dispoziția instituției tot termenul de 31 ianuarie 2024.

  Alte abateri au fost legate de procedurile aferente controlului intern managerial, care nu a fost implementat în totalitate în conformitate cu standardele impuse de lege.

  La finalul auditului, a fost emisă o scrisoare președintelui CJ prin care se constată neregulile, efectele și recomandările pe fiecare caz în parte.

  Citește și:

  Supraevaluarea unor terenuri și construcții, principala neregulă depistată de Curtea de Conturi la Primăria Arad, pentru anul 2022 · Special Arad

  „Prea mulți bani pentru protocol” – Curtea de Conturi a constatat 7 nereguli, în urma auditului la Gospodărirea Comunală Arad · Special Arad

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Ce-a de-a patra neregulă” – la Centrul Cultural Județean (CCJ). De golănie marca Consiliul Județean!!!
   – Da-ti seama ce mizerii se fac în cazurile nemediatizate. ”Corectitudinea la CJ” este doar pt fraieri. Dacă președintele CJA oferă astfel de „surprize”, păi atunci orice e posibil. Face comisioane amoroase….

   Voi realizați măcar ce presiune are pe el? Câte persoane oare încearcă să o mituiască cu mii de euro probabil?.. Asta înseamnă să nu ai instituții, adică să le ai pline de jigodii incompetente și rău intenționate.
   Până a când aceasta instituție, plătită de cetățeni, va fi în mâna la câteva birocratici corupți, nu se va schimba niciodată nimic. Nici în plan politic.
   Rolul statului e sa administreze eficient resursele tarii și sa-și protejeze cetățenii. Statul servește nația nu invers.
   Toți trebuie schimbați din funcții de sus până jos.

   Oare în ce instituție a statului se poate avea încredere?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.